FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

lördag 10 december 2016

Avtal

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2016 till Oliver Hart, Harvard University, Cambridge, MA, USA och Bengt Holmström, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA.
”för deras bidrag till kontraktsteorin”

Ja, tänk om vi kunde utforma riktigt bra kontrakt. Jämt. 
Då skulle världen vara bättre. Om vi kunde finna mer gemensamma intressen så att båda parter gynnas och inte bara den ena genom ett kraftigt övertag. Nästan så att vi borde nyttja superdatorer till att skriva dem så de blev mest effektiva och rättvisa (och sparade på juristkostnsderna).
Rimligen bör de som tar störst risk gynnas men samtidigt kan man fundera hur mycket och när risken  är för hög i förhållande till nyttan. Tror knappast att subprimelån hade producerats i sådan omfattning 2008 om superdatorn Watson stått för bläcket. Kanske har jag en övertro till tekniken, ingenjör som man är. :) 
Du då, läser du det finstilta? 

Jag må låta lite utopisk men ekonomin som socialt påhittad konstruktion borde vara mer optimal men ter sig alltmer irrationell och ihålig och uppblåst på samma gång. Världens politiska makthavare visar gång på gång att även de endast är människor. Förnuft står tillbaka för känsla. Nu senast Italien. Trump. Brexit. Hur många populistiska skeenden kan världen ta innan fullt kaos råder? 

Apropå avtal läste jag att Opec lyckats få resten av oljeproducenterna att strypa kramarna för att bibehålla eller till och med öka efterfrågan och pris på råolja. Det är märkligt hur priset varierat senaste året. Från 28 dollar till det dubbla på ett år. 

Nej. Det är bortom rim och reson. Kanske därför jag tilltalas och vurmar lite för den mystiska blockchain teknologin som Bitcoin bygger på. Ett mer styrt och maskinellt transparent system. Svårare att fuska med. Där kan inga ECB-miljarder skapas över en natt. Som jag förstått verkar allt fler stora institutioner och banker börja gräva inom området och ibland hör man att det kommer förändra ekonomisystemet från grunden. Onekligen något man bör vara lite påläst inom. Samtidigt känner jsg mig helt tafatt på området. Tror det får bli mitt nyårslöfte till mig själv, att lära mig mer om detta område. Fann denna rapport nyss. http://entreprenorskapsforum.se/wp-content/uploads/2016/10/NaPo_Blockchain_webb.pdf 
Några fler tips på nybörjarlitterstur inom området? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar