söndag 30 mars 2014

Köpkandidater mars

Citigroup - Med rätta nertryckt kurs efter att de inte fick sin kapitalplan godkänd av FED. Kommer inte misslyckas med den igen. En av Amerikas fjärde största banker med enorma värden. Kommer repa sig.

Castellum. Fått sin kurs nedtryckt senaste månaden.

Coca-Cola. Ser fortsatt köpvärd ut.

Philip Morris. Ser fortsatt köpvärd ut.

Bonheur. Ser fortsatt köpvärd ut.

Electrolux. Fortsatt nertryckt av resultatet. Bra utdelning. Tror på den långsiktigt.

5:2 kopplat till budget samt kort om framtidens budget

Budget en är väsentlig för framgångsrikt sparande. Det gäller att hela tiden ifrågasätta sina utgifter och se var man kan göra smarta val.

Inspirerad av alla andra bloggare som lever snålmånad i april gör jag vad jag kan för att bättra på vår sparkvot även om det känns som Davids kamp mot Goliat just nu eftersom vi har många tunga utgifter kopplade till vår bostad.

Hur som, här är några tips som jag delar med mig av:

Vi har börjat köra 5:2. Det är positivt för matkontot eftersom vi äter väldigt sparsamt två dagar i veckan.
Tänker att 5:2 även går att tillämpa ekonomiskt. Att man verkligen anstränger sig att leva snålt två dagar, förslagsvis samma som de med minskat kaloriintag.

Ät ur frysen. Den maten har du redan betalt för och lagren är just nu stora. Risken är annars stor att det längst ner i frysboxen får kastas bort om något år - låt inte detta ske!

Minskade reskostnader genom att U cyklar till jobbet och J tillämpar promenader istället för tunnelbana inom närområdet. Gratis och bra för kroppen (och själen nu när det börjar bli vår!). När man ska åka längre är det bäst att ta bussen eftersom man åker gratis med barnvagn på dessa. Bara att passa på...

På de promenader som J gör vandrar tankarna iväg och en tanke som slog mig är att framtidens budget kommer förändras ganska radikalt när barnen blir äldre. Sannolikt åt det sämre hållet genom:

Ökat matkonto (kommer gå åt mer mat - förvisso stryks blöjor och andra barnspecifika delar men två tonåringar i hushållet kommer öka besöken på ICA helt klart...

Mer bilfärder eftersom man garanterat kommer skjutsa runt på olika aktiviteter där det kan vara svårt att ta sig kommunalt.

Dyrare kläder och prylar, det kommer inte vara lika enkelt att använda urtvättade pyjamasar från släktingar om några år. Likaså kommer samhällets konsumtionshets smitta av sig och sannolikt sitter båda barnen där med en uppsättning smartphone, dator etc.

Reskontot kommer öka. Våra semestrar idag är sparsamma och enkla eftersom det är mest praktiskt. Samtidigt ökar suget efter att göra längre, häftigare resor med barnen, både i Sverige men framförallt utomlands. USA, Asien, Europa. Vi vill ut visa dem världen helt enkelt och det kommer inte vara gratis.

Det här var bara några punkter som kan sporra en nu att ytterligare se till att spara för morgondagen!...

Nu när deklarationen damp ner i brevlådan konstaterade vi båda att ett utträde ur Svenska kyrkan ligger nära till hands för att kompensera framtida ökade utgifter. Det skulle innebära nästan 8000 kr/år, d v s riktigt mycket pengar på lång sikt (tänk att förvalta detta istället med ränta-på-ränta - man har redan nu skänkt bort en mindre förmögenhet!). Visst är kyrkan en viktig del av vårt kulturarv och mycket av historia men man får inte glömma bort att Svenska kyrkan själva sitter på enorma förmögenheter, t.ex är man en av Sveriges största skogsägare (googlade fram nu att Svenska kyrkan har tillgångar på cirka 40 miljarder kronor) så det känns faktiskt ganska omotiverat att vara med och finansiera deras verksamhet, det borde de kunna göra själva. Staten skjuter dessutom till ganska många miljoner varje år för att vårda kulturarvet (d v s byggnaderna) som vi är med och betalar via skattsedeln oavsett medlemsavgift till kyrkan. Tror dessutom att det finns otroligt mycket besparingsåtgärder att göra på kyrkobeståndet i Sverige. Tänk uppvärmningskostnaden för alla våra kyrkor! Om varje kyrka investerade i en bergvärmepump skulle enorma besparingar kunna göras. misstänker att många av deras nuvarande system inte är "top-notch".

Återstår då den samvetstyngda delen att kyrkan gör mycket för utsatta och att ens medlemskap gör nytta på den fronten. Det betvivlar jag inte men det är sannolikt bara en liten del av summan som gör den här välbehövliga nyttan och då kan vi lika gärna ge mer till någon annan organisation (det kan man även göra avdrag för har jag sett :)). Det bör bli en överenskommelse att vi båda ska öka vårt givande till välgörenhetsorganisation om vi väljer att gå vidare med detta (vilket vi sannolikt gör)!

måndag 24 mars 2014

Inbetalning mars

På grund av ett dyrt husprojekt uteblev den ordinarie insättningen i februari och nu i mars blir besparingen inte mer än budgeterat. 10 kkr åkte in på kontot och ligger kvar som likvida ett slag till.

Så här ser det ut nu:
Depåvärde utifrån tillgångsslagSEK Andel 
Likvida medel21 227,457,47%
Aktier263 079,3192,53%
Summa  284 306,76100,00%
 Resultat exkl. likvida medelSEK 
Marknadsvärde*263 079,31
Indikativt anskaffningsvärde244 577,58
Orealiserat resultat18 501,72
Realiserat resultat1 059,19
 Ränta och utdelningSEK 
Upplupen ränta1,28
Erhållen ränta0,00
Innehållen preliminär skatt ränta0,00
Erhållen utdelning572,54

Vi ligger trots detta hack i kurvan väldigt framtungt mot vårt uppsatta mål. 
Insättningen är 261 000 mot budgeterade 205000. En positiv differens på 28%

Bra jobbat familjen oberoende!

Hemfosa, köpt och sålt

Vi har en annan kort portfölj (kapitalförsäkring) utöver den långsiktiga och i denna spekulerades nyss med börsens nya kelgris, Hemfosa. Vi tecknade oss på en liten post (100 st) och fick detta. Nu är innehavet sålt och vi gjorde några hundralappar i vinst. Tycker bolaget verkar spännande och intressant men är ganska säker på att fler vinsthemtagningar kommer så vi kliver kanske in igen lite längre fram.

Att särskilja portföljerna och göra den här typen av kortare affärer i en mer spekulativ mindre portfölj ger lite spänning i tillvaron, då kan vi låta bli att göra förhastade affärer i vår tyngre viktigare portfölj.

Gör ni också lite korta affären ibland för att det är kul/spännande?

Makrospaning - del 2

Jag fortsätter min högst personliga och lösryckta makrospaning.

Denna gång breddar jag fältet till Europa och USA.

Europa
Dåligt. Faktiskt katastrof fortfarande.
För att rädda euron har hur många miljarder euro som helst använts för att stimulera ekonomin. Resultatet känns tveksamt. Det är enorm arbetslöshet och kommer så vara länge till.

Tänk om alla euroländer fungerade lika bra som Schweiz! Jag gillar det landet och hittade nyss denna intressanta artikel som styrker detta påstående: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article3812631.ece

Det är dock ett intressant läge för de länder som haft det riktigt surt. Spanien verkar t.ex bottnat och börjar gå bättre nu (även fast det är dåligt). Hade jag några "MSEK" över skulle jag slå till på en riktigt fin exklusiv lägenhet där på solkusten och hyra ut den och vänta på att fastighetspriserna ska gå upp. Spanska börsen håller jag mig ifrån.

Nä, Europa känns inte särskilt "hot" än på ett  bra tag- Tillväxt och BNP går för trögt. Alla "skräpländer" vill såklart in i gemenskapen (och är delvis redan inne) och det kommer kosta. Bara hoppas att euron orkar med pressen och inte kollapsar. En avveckling finns ju inte på kartan och jag tror Sverige gör rätt som fortsätter med kronor och ören ett tag till.  

Att Ryssland nu spänner musklerna gör inte saken bättre...

Slutsats: Euroland kommer fortsätta vara trögt och i värsta fall skakigt av politisk oro. Enda aktierna som vi äger här är Orange och Nestlé. Dessa innehav kommer behålla men inte ökas som det ser ut nu.

USA
Globala ekonomins nav oavsett vad kineserna säger. Konjunkturen verkar ta fart. Yellen och FED stökade till det lite nyss men att de minskar sina stimulanser är ju i grund och botten bra och jag tror och hoppas att tidpunkten för detta är väl avvägd. Marknaden bör inse detta också. Jag har en bra känsla för US och många av våra bolag i portföljen är härifrån. Stora tunga multinationella bolag med bas i USA. Värderingarna är höga men på lång sikt hållbara.

Slutsats: Fortsätter att öka i KO, McD, Pepsi, WMT, J&J,  PM, P&G, APPL, GOOG när värderingen är attraktiv.
"O" (Realty Income) har tagit mycket stryk på sistone till följd av aviserad räntehöjning från FED. Jag är lite sugen att öka även fast det är portföljens största innehav just nu eftersom utdelningen är fin och kommer varje månad.

torsdag 20 mars 2014

Lite amerikanska utdelningar och snart kommer de svenska...

Tycker det är trevligt att bläddra igenom transaktionshändelserna på aktiedepån och se hur våra bolag kontinuerligt ger oss pengar för att vi äger dem. Vi återinvesterar detta (courtagefritt!) och innehaven växer av sig själva, nästa utdelning baseras på ännu större andel...Det känns magiskt.

Hitintills i år är utdelningarna blygsamma 572 kr, bara amerikanska utdelningar som kommer oftare (Realty Income delar t.o.m ut varje månad) ,men det kommer snart en hel del svenska utdelningar.

Utdelningen bör landa på över 10 000 kr i år (grovt räknat, portfölj ca 260 kkr * ~ 4%)

Trevligt!

onsdag 19 mars 2014

Makrotrendspaning - del 1

Ibland måste man lyfta blicken från börslistorna och spana och tänka framåt. Jag tillåter tankarna att vandra fritt och tycka (utan helt underbyggda åsikter, mina högst personliga tankar). Börjar med landet "lagom".

Sverige på politisk nivå - ingen rolig läsning.
Mitt modersland på dekis. Avindustrialisering, ungdomsarbetslöshet och konstant sjunkande tal i PISA-undersökningar bådar inte gott... Lägg till allt fattigare pensionärer som slutligen "avtackas"  på ett underbemannat "vårdhem", bortglömda av nära och kära i ekorrhjulet...Klyftorna och segregationen ökar eftersom vi inte tar ansvar för de invandrare och flyktingar som kommer hit (de bidrar sannolikt kraftigt till både (ungdoms-)arbetslöshet och försämrade studieresultat - kan man skriva det utan att bli stämplad som rasist?), Det är sorgligt och synd om individerna som segregeras. Merparten upplever att det är för tufft att komma in i samhället, man fastnar i sitt område och i en subkultur där det normala är arbetslöshet (i värsta fall kriminalitet) och bidragstagande. Undantag finns såklart och många anstränger sig och kommer in i arbete och finner sin väg. Passar förresten på att tacka McDonalds för allt gott ni gör för landets utsatta ungdomar, mer sånt!

En i allmänhet för generös bidragspolitik (varför har vi t.ex barnbidrag för alla?) i kombination med att det är för svårt och krångligt att starta företag och om man mot förmodan orkar det kan man sedan inte anställa för det är för stora risker med det. Detta bidrar inte till  entreprenörs- och innovationskraften som måste till för att ett land ska utvecklas. Till det höjs nu skatterna till och med av de blå..inte hållbart att höja skatterna om man vill få fart på ett land.

Ok i grunden inte så positiv övergripande inställning till vad våra politiker skapat men hur ser då trendspaningen ut inom olika sektorer?

Jag tror att stora delar av vår produktionsindustri är dömd att fortsätta trenden att minska/spara och slutligen flytta på sig helt. Industrinsektorns sysselsättningsgrad peakade på 60-talet, sedan dess har den stadigt minskat.

Dels är vi inte konkurrenskraftiga vad det gäller löner och läser just i dagens nummer av Ny Teknik att mycket kunskap försvinner med äldre personer som inte tas till vara. Dessutom har nödvändiga automationsinvesteringar uteblivit. Fordonsindustrin kommer stadigt minska och ta slut även fast det kommer dröja. Scania kommer snart helägas av VW och Volvo personvagnar är sedan länge Kinesiskt. Varför skulle de ha sin produktion i ett av världens dyraste länder? Volvo Trucks har det också motigt och många ifrågasätter ledningen av bolaget.

De enda industrierna vi kan fortsätta lita på i ur och skur är basindustrin. Skogen växer och malmen finns det gott om ännu. Gruvindustrin borde kunna fortsätta gå bra om man vårdar spjutspetsteknologi (Sandvik, Atlas Copco). Slutprodukten är jag dock kluven till. Tror t.ex inte att SSAB-förvärvet av Rukki var positivt, för stor kulturkrock och två tröga och olönsamma verksamheter lyfter inte av att gå samman...

Electrolux tillverkar inte längre så mycket i Sverige. Dock är det produkter som vänder sig till slutkonsument = bra.

Läkemedelsindustrin, är inte heller på topp. Astra skär ner forskning i Sverige och satsar på andra billigare länder.

Jordbruket i landet är tyvärr i enlighet med Borgs uttalande dömd att konkurreras ut av billigare mindre djuretiska länders produktion (läs t.ex Danmark/Irland). Något man borde satsa/stimulera är nya produkter. Biogasproduktion borde t.ex öka och utvecklas så slipper vi den dåliga etanolen. Minkfarmar är tydligen det som är mest lönsamt nu.

Konsumtionen bör fortsätta eftersom den stimuleras av låga räntor ett bra tag till. Dessutom har konsumtionsmönstren att man är vad man äger befästs senare decennier, många kommer öka sin belåning för att kunna shoppa rätt saker. Sannolikt ljusa utsikter för HM och andra aktörer inom detaljhandeln.

Dessutom är vi många som lägger mycket av våra egna besparingar och lånade slantar för att renovera upp bostaden. Ser ingen anledning att detta kommer avta inom överskådlig framtid. Grattis Byggmax.

Likaså har vi bostadsbrist (inte så konstigt eftersom det är för dyrt att bygga) men något som måste öka i storstäderna eftersom vår landsbygden avfolkas. Skanska, JM eventuellt NCC och Peab borde kunna hålla hjulen snurrande.

Tjänstesektorn är den bransch som fortsätter öka i Sverige. Inom denna så bör fastighetsförvaltning, bank och försäkring samt handeln må fortsatt gott. Särskilt fastigheter tror jag på. Mer mark kommer inte tillverkas och de som sitter på marken i de attraktiva lägena kommer ha fortsatt uthyrda lokaler. Om man inte lånar bort sig och vårdar sitt bestånd bör de kunna fortsätta leverera värden (därför har jag f ö tecknat mig på Hemfosa-noteringen). När det gäller dagligvaruhandel tror jag mer på ICA än Axfood. Är också lite sugen på Orkla men då pratar vi en norsk aktie så den lämnar vi för stunden. Bankerna Swedbank, SHB, SEB, Nordea.kommer fortsätta skinna oss och må gott länge till hur mycket Borg och Norman än skriker. Försäkringsbranschen kommer också fortsätta vara en lönsam affär (annars höjer man bara premierna). Några svenska försäkringsalternativ känner jag inte till som är börsnoterade men det går lika bra att ta grannländernas, exempelvis Sampo (If), Protector Forsikring och Gjensidige

Tele tror jag inte längre på. För tuff konkurrens inom telekom och likaså på nätsidan. Ericssons Hans Vestberg inger b t w INTE förtroende - bara det att han som handbollsspelare hade rykte om sig att vara en riktigt ful spelare som bl.a resulterade i att han tryckte knytnäven rakt in i en motspelares ena öga på en match så hårt att denne fick ögonskador för livet säger ju en del. Vinnarskalle säger en del, jag säger att han har den där galna/psykotiska i blicken som vittnar om att människan inte är riktigt frisk. Dessutom är han för lik Wikegård för sitt eget bästa...Ok, nu spårade det ut lite men lite humor i all förtvivlan är bra har jag hört!.
  
Vem är vem?

Dags att runda av denna utsvävning (lillkillen ska väckas och matas).
Hoppas jag inte gjorde någon eventuell läsare deprimerad.
Det är inte kört än för landet lagom men vi måste öka innovationskraften och få ordning på utbildningsnivån och sysselsättningen. Jag vill att Sveriges framtid ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att leva i!

Slutsats: Ska du handla aktier på OMX baserat på denna makrospaning (jag friskriver mig från allt ansvar!) så köp trygga stabila bolag inom basindustrin eller inom tjänstesektorn.

söndag 16 mars 2014

Utländska källor till information

För att vårda sköta om portföljens alla bolag så behöver vi ägna en hel del tid åt att hålla oss uppdaterade på bolagens händelser och läsa analyser/tankar/hårda fakta om bolagen. Många av bolagen i portföljen är utländska så man får öva upp sin ekonomiengelska.

I det enorma brus av information som finns gäller det att hitta bra källor. Tänkte därför passa på att tipsa om vilka utländska sidor på internet som bevakas av oss.

För kursrörelser och "hårda fakta" använda Google och Yahoo Finance.
Har också hört att Bloomberg har en bra mobilapp men har inte kommit så långt att den installerats ännu.

När det gäller lite mjukare information och tyckande så är Seeking Alpha en väldigt seriös aktör med ett omfattande forum för analyser och tankar kring bolag. Nivån är generellt hög, de som skriver är måna om att göra bra ifrån sig, (d v s det är inte som på di:s börssnack där "pump&dump" dominerar). Du lägger in vilka bolag som ska bevakas och får sedan länkar skickade till sig så fort något publiceras. Mycket mejl blir det men det är väldigt smidigt och många gånger räcker det att läsa ämnesraden för att avgöra om det är värt att klicka vidare.

Andra sidor om mer generell värdeinvestering och tips på bolag som följs någorlunda regelbundet är t.ex Daily Trade Alert, Montley Fool, 4-Traders

Sen så finns ju ekonomipressen i övrigt men den besöks inte lika frekvent då tiden är begränsad.
Jag har inte börjat följa utländska värdeinvesteringsbloggar ännu, ibland sporadiskt när de länkas av andra ekonomibloggare. Den som verkar populärast är Dividend Mantra

Vilka informationskällor tycker du är bra? Lägg gärna in fler tips i kommentarsfältet!

lördag 15 mars 2014

Tar rygg på bloggproffsen

Kändes som att det var köpdags ikväll...

Det blev tre bolag som alla finns i min portfölj tack vare andra bloggare som uppmärksammat mig på bolagens värde i förhållande till pris.

HändelseVpPrel. antalBeloppOrder utförs
KöpBON30,696294 000,002014-03-17
KöpCitigroup ...12,882454 000,002014-03-17
KöpPhilip Mor...3,893892 000,002014-03-17
Summa:10 000,00
Känner ni igen bloggarna bakom bolagen?

BON = Lundaluppen
Citigroup = Ägamintid
PM = Defensiven m.fl

Eftersom jag inspireras och imponeras av dessa "proffsbloggare" och deras förmåga att göra riktigt bra bolagsanalyser så kunde jag inte låta bli att ta rygg. Suck, tänker flera av er utomstående läsare/följare, en till blogg som tar rygg på de få bloggproffsen... Japp, jag tror redan mig ha erkänt att jag, J, inte är i närheten av att vara samma analytiker som ovan nämnda bloggare men läser med spänning deras analyser och ser då själv att värdena i bolagen känns intressanta till dagens nivåer. Jag har via dessa eminenta bloggare blivit uppmärksammad på bolagen och fått mycket info serverad på silverfat (TACK!), därefter gjort min egna bedömning och fattat ett köpbeslut. Är ganska trygg i att samtliga av dessa bolag står högre inom några år och under tiden ger de ju oss utdelning (Citigroup blir man dock inte rik på utdelningen av just nu men förhoppningsvis i framtiden).

Vill även passa på att hylla en till bloggare som skriver djärvt och skarpt - Fundamentalanalys. Gillar nu särskilt detta inlägg (eftersom vi råkar vara husägare :)).

http://fundamentalanalys.blogspot.se/2014/03/kop-hus-och-mark.html