onsdag 29 april 2015

Månadsbokslut april

En månad som rullat på utan större engagemang från min sida i portföljerna.
Nu när börsen backat ganska duktigt två dagar i rad börjar man bli lite köpsugen igen.

Jag har gjort en kortsiktig affär i SKF i samband med rapporten och köpte aktier efter rapporten då aktien var ner 7-8%%, fick behålla över några nätter och oroa mig för några hundringars skull, ganska onödigt egentligen. Det blev trots allt plus till slut.

Ökade i Telia (51,70 kr) och Atrium Ljungberg (130 kr) efter respektive rapport. Det är bara att passa på när kursen dippar lite.

Jag började även köpa ABB för 190 kr. Den är en långsiktigt innehav som ska rida på diverse "megatrender". De rapporterade idag och kursen har backat några procent sen jag köpte. En bra anledning att köpa i mindre positioner och öka när tillfälle ges.

Utdelningarna från ISK är nu uppe i ca 9900 kr och återinvesteras i respektive bolag. Förvisso snittar vi i regel upp oss men eftersom köpen görs utan courtage så tar det nog ut sig på beloppen i dagsläget och det är trevligt att se att innehaven jäser sakta av sig själv. I KF där utdelningarna inte återinvesteras fick vi in över 2000 kr denna månad, främst från Ratos. Tack för det Campbell! Just nu känns det spännande att se vad slantarna från Nordic Cinema Group och försäljningarna i Inwido kommer hamna framgent.

Om man liknar vår börs med ett rödvin så känns det som ett övermoget vällagrat chateauneuf de pape! Jag tror det kan vara läge att få in lite smaker från den "nya världen". Med det sagt: Jag har kommit till insikt att jag långsiktigt ska starta upp en fondexponering mot tillväxtländer för att rida lite på de globaliseringsvågor som jag inte får via de mogna marknader vi i huvudsak är exponerade mot. Andelen ska vara högst 10% av det totala beloppet när jag är färdig. Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Indien, Frontier markets, Afrika är länder jag har i tanke. Fonder kan bli Carnegie eller DNB Indienfond, East Capital frontier och Carnegie Afrikafond.

Nysparande denna månad blev 20 000 kr. Som fördelades jämt över ISK och KF.
Vi hyrde ut vårt hus samtidigt som vi var på semester en vecka i fjällen (som börjar få lågsäsong - jättebilligt att hyra hus där och gott om snö). Sammantaget tjänade vi sjukt nog några tusenlappar på att åka bort - mer semester helt enkelt! Vi kan i bästa fall spara undan några tusenlappar extra under maj till följd av detta.

Våra lönerundor är klara och vi gjorde väl inget strålande resultat någon av oss men vi ökar den sammantagna lönen med drygt 16 000 kr/år samt några dagar extra semester som har ett värde i sig. Vi har ganska bra löner och de stora lyftens tid är förbi. Helt ok med hänsyn till inflation mm.

Nu till portföljerna:

ISK (ca +1% denna månad exkl. insättning)
Depåvärde utifrån tillgångsslagSEK Andel 
Likvida medel9 484,141,38%
Aktier646 888,2993,88%
Fonder32 656,014,74%
Summa  689 028,44100,00%

KF (ca +2% denna månad exkl. insättning)
Saldo25 920 SEK
Marknadsvärde156 528 SEK
DEPÅVÄRDE182 448 SEK
Funderar även på att nyttja Nordnets knockoutlån (förutsatt att jag erbjuds 0,99% ränta).
Placera i "fixed income"/högutdelare och få lite hävstång. Bara en tanke än så länge, skulle kännas skönt med en lite större sättning först bara. Vi får se hur maj utvecklar sig (den månaden brukar vara utvecklas sämst historiskt sett även om det inte är någon garanti för facit denna gång, men lite psykologiska faktorer finns det allt).

Trad.depå (ca +6%). Depån består av: Amhult2, Protector, Skanska och Starbreeze samt lite kassa.

DEPÅVÄRDE - SEK
Kontantsaldo11 667,01
Värdepapper51 397,48
Ränta0,00
Summa63 064,49


Summa: 934 tkr. Helt OK. Vi fortsätter gneta på mot det viktiga delmålet 1 mkr!





söndag 26 april 2015

Lugnet före stormen?

Rubriken ovan är den inledande rubriken i Andreas Cervenkas inlägg i SvD:s näringsliv nu i lördags. Det är väldigt underhållande att läsa Cervenkas prosaliknande text full med vassa humoristiska stick kors och tvärs. Man märker att han är frustrerad, liksom många andra inför politikernas frånvaro av handlingskraft och ett förmåga att se vad som är bäst för Sverige på lång sikt, inte enbart denna mandatperiod. Nedan kommer en samling sköna citat från artikeln att gotta sig i:

"Vid 02-tiden på firmans julfest kan åtgärden ”stöta på chefens fru” framstå som både rimlig och väl avvägd. Klockan 08 samma morgon krävs det ingen oberoende utredare från Deloitte för att slå fast: det där kunde ha skötts bättre".

"De som har mest skulder tenderar också att ha mest tillgångar. Vid ett kombinerat börs- och boprisras lär de knappast börja trösta sig med mer konsumtion."

"Ta en massiv statlig subvention för att låna (ränteavdraget), blanda in lite slopad fastighetsskatt, usel bostadspolitik och det hade nästan varit sensationellt om resultatet blivit ett annat. Ungefär som att sätta på duschen och chockas över att bli blöt."

"Riksbankschefen Stefan Ingves stod länge på barrikaderna och sade sig vilja bekämpa bolånebrasan med sotat ansikte och brandslangen i högsta hugg. När huvudansvaret gick till någon annan (läs Finansinspektionen) lommade han surt iväg för att i stället återkomma med bensindunkar i form av minusränta. Hur nu det går ihop."

"Huvudargumentet är att det (ränteavdraget, red.anm) kan ”störa konjunkturen”. Det vill säga: läget är så illa att om vi gör något nu riskerar det att gå precis så illa som det annars kommer att gå sen om inget görs. Det kan liknas vid en cancerläkare som vägrar sätta in cellgifter eftersom bieffekterna kan upplevas som ”jobbiga” för patienten."

"Enligt uppgift kom regering och opposition i december dessutom överens om att bara regeringen först slapp regera så skulle oppositionen sen slippa opponera. Och visst är det skönare att fika och twittra än förhandla. Kanske är det inte polariseringen som är problemet i svensk politik trots allt utan något värre: ren slöhet."

Lästips: "Vad är pengar" är om du gillar texterna ovan Cervenkas klarsynta krönikesammanställningar av det ekonomiska läget efter finanskrisen 2008. Uppiggande iakttagelser för oss som inte är proffs men som ändå börjar ana ugglor i mossen eller annat valfritt talesätt för att allt inte står rätt till med världsekonomin.

onsdag 22 april 2015

Högt och lågt från surret därinne.

Därinne avser hjärnan eller själen, vad vet jag.

Vid frukosten idag tänkte jag: Jag måste komma ihåg att teckna Tobii. Det glömdes naturligtvis bort efter att man satt på sig arbetstagarkepsen och konstaterade surt att jag missat deadline. Sannolikt blir den galet övertecknad så det gör egentligen inget. Ska bli intressant att se hur mycket den stiger första handelsdagen. Grattis alla ni som tecknat och som har tur att få tilldelning, det blir garanterat en god affär att vara med från start på börsen. Inte förvånad om vi ser tvåsiffriga procentsatser första handelsdagen.

(Vad hände förresten med Lexington som var så hajpad för några månader sen?
Den stack från teckningskursen 40 kr och har stabiliserat sig en tia över det.)

Har lyssnat på ett strålande avsnitt av fondpodden som går från klarhet till klarhet. Ett sant nöje att lyssna! Senaste avsnittet om makro var väldigt bra. Staffan Hansén, förvaltningschef på Storebrand och SPP, gav en bra vägledning genom världskonjunkturen. Det fanns en tidning när jag växte upp som hette: en Ding-Ding värld, minns ni den? Där befinner vi oss just nu!

Jag har många lösa investeringstankar som inte kommer till skott.

Köpa Disney, äga och nyttja för att få barnen intresserade av aktier så småningom. Frost2, Star Wars mm, kan inte gå fel.

Titta mer på Kone, vill utöka med defensiva bolag som kommer ha långsiktigt goda framtidsutsikter och som är marknadsdominerande.

Se över portföljen generellt och sänka risknivån ytterligare, snart smäller det. Öka i Telia?

Hinna läsa fler investeringsböcker...det ger mycket, mer än all snabb info.

Hinna göra mer inlägg här som ger mig mer insikt om mig själv som investerare

Mycket som ska hinnas med!...




tisdag 21 april 2015

Bokrecension: Investera som mästarna.

Ännu en bok inom genren investeringar är läst, denna gång var det "Investera som mästarna - Från Aktiestinsen till Soros" av Jonas Bernhardsson. En trevlig bok med genomgång och ett potpurri av duktiga investerare som klarat att slå index under långa tidsrymder.


Det som är intressant är att investeringsstilarna skiljer sig markant mellan de olika mästarna även om värdeinvesterare är de som dominerar. Det går alltså att bli rik på många sätt och det är nog det som är bokens huvudbudskap, hitta din egen stil som du är bekväm med så kommer du att lyckas.
De mästare som porträtteras är:

  • Warren Buffet
  • Benjamin Graham
  • Philip A Fisher
  • Jesse Livermore
  • Sir John Templeton
  • Lennert Israelsson (Aktiestinsen)
  • George Soros
  • Jim Rogers
  • Anthony Bolton
  • Kristoffer Stensrud (Skagen Kon-tiki)
  • T.Rowe Price
  • Bernad Baruch
  • Peter Lynch
  • Walter schloss
Varje person ägnas några sidor så det är inte särskilt djupt men referenslistan är desto utförligare och jag tycker nivån är bra. De personer man tilltalas av kan man läsa in sig på mer om så önskas.

Lite förvånade väljer även författaren att ta upp några exempel på det omvända, där investeringarna blev riktigt misslyckade. Exempelvis Nick Leeeson som sänkte Barings bank. Bröderna Hunt som köpte stora mängder silver osv. Jag kan anta att det är för att belysa skillnader i personlighet, risktagande och insikt men de kapitlen ger mig mindre. Hade hellre sett att några fler lyckade investerare fått plats, exempelvis någon svensk, kanske någon från duon Didner och Gerge. 

Nåväl, boken är väldigt inspirerande och ger många handfasta råd. Den föder även några tankar om vad som verkar utmärka lyckade investerare: 

  • Pålästa och självsäkra
  • Gör sin egen grej och struntar i omgivningens råd/tips/åsikter.
  • Ganska maniska och besatta, ofta spartanskt leverne.
  • Lite udda personligheter, många gånger på gränsen till introverta eller åt andra hållet, excentriska
  • Bara män (varför?!)
Många är "contrarian" och går mot strömmen men med sina egna uppsatta regler.
Många har koncentrerade portföljer men inte alla. 

Den investerare som jag tilltalas mest av är Peter Lynch, han verkar mest "normal" och har en sund investeringsstil som liknar min egen :)

Därför läser jag nu "one up on Wall Street" av Lynch och det blir nästa bok jag kommer att recensera. 

Avslutar med att plocka ett till två-tre råd från samtliga mästare vilket då utgör min "masterlista":

W.Buffet:

  • Skilj mellan företagets pris och värde, investera med rejäl margin of saftey.
  • Investera bara i företag du begriper och håll dig inom ditt kompetensområde
  • Företaget ska ha en uthållig konkurrensfördel, lönsam historia och bra framtidsutsikter
B. Graham:
  • Tänk själv och ha förtroende för dina beslut
  • Investera på sakliga grunder och med rimliga förväntningar
  • Undvik risk, att bevara sitt kapital är viktigare än att tjäna pengar
P A Fisher:
  • Gör inte som alla andra, gå mot strömmen
  • Välj inte bort företag bara för att de har högt p/e-tal, bra företag förtjänar en hög värdering.

J Livermore:
  • Sälj aktier som faller och köp aktier som stiger
  • Lär dig av dina förluster - Det stora misstaget är inte att ha fel utan att att fortsätta ha fel.
  • Ha alltid en reserv av likvida medel

J Templeton:

  • Leta investeringar överallt, globalt i länder med hög tillväxt (öppnar för en del fonder)
  • Undvik bolag vars vinstutveckling tappar rejält två år i rad, likaså de med skenande, ej uthållig sådan.
  • Köp när alla andra säljer
L Israelsson:
  • Sunt förnuft är en investerares mest värdefulla tillgång
  • Investera långsiktigt, ränta-på-ränta gör jobbet åt dig.

G Soros:

  • Ha tålamod tills du hittar en investering som stämmer med dina kriterier. hittar du inget så köp inget.
  • Marknaden har alltid fel. :)

J Rogers:

  • Leta tema först, därefter företag
  • Börja med makroanalysen

A Bolton:

  • Man ska kunna formulera anledningen till att man äger en viss aktie i en enkel mening
  • Företaget ska ha starkt kassaflöde och stark balansräkning

K Stensrud:

  • Leta efter underanalyserade/felanalyserade, undervärderade samt impopulära företag
  • Leta efter faktorer som kan trigga en omvärdring
  • Även välskötta och lönsamma bolag missförstås av marknaden emellanåtoch då uppstår det ett gap mellan pris och värde. Köp vid dessa tillfällen.
T R Price:

  • Välj företag med en överlägsen produkt och marknadsutveckling utan allt för mördande konkurrens.
  • Leta bland stabila och kända bolag med stigande utdelningar.
  • Se upp med fallande avkastning på eget kapital

B Baruch:

  • Gör din hemläxa innan du investerar. titta på företagets ledning, dess konkurrenter, vinster samt tillväxtmöjligheter.
  • Bygg upp dina positioner försiktigt


P Lynch:

  • Leta efter det som får saker att ändra sig
  • Hitta intressanta köpkandidater i vardagen och investera i osexiga tillväxtaktier
  • Investera i första hand i rimligt värderade tillväxtföretag, i andra hand turnaround-företag och i tredje hand i företag med låg substansvärdering.

W Schloss:

  • Läs årsredovisningar
  • Försök hellre köpa tillgångar till ett rabatterat pris, snarare än att köpa vinster.
Sammanfattningsvis en mycket bra bok som är värd varenda krona!

onsdag 8 april 2015

Aktier på auktion

Råkade av en slump se att Kronofogden ibland auktionerar ut aktier i icke-noterade bolag.
Här är ett aktuellt exempel: http://www.kronofogden.se/40944.html

Det jag funderar över är hur man kan ha satt värderingen till 2 mkr?

Bolagets balansräkning visar tillgångar på 94 tkr.

Jag blev nyfiken och köpte hem den fullständiga årsredovisningen.
Inga ytterligare tillgångar framgår annat än att bolaget i sin tur äger 500 aktier (med röstandel om 50%) i ett annat bolag (Gävle Estradeninvest AB) som har ett bokfört värde om 50 tkr.

Då tänkte jag: Det bokförda värdet är kanske lägre än verkliga!
En snabb bolagskoll gav förvisso att tillgångarna i detta bolag var 167 tkr men fortfarande långt ifrån några  2 mkr. Om detta bolag i sin tur äger aktier i andra bolag som har högre värden går det att leta sig fram till en förklaring. Jag noterade att styrelseordföranden är verksam i 26 bolag så det kändes minst sagt snårigt. Längre än så här kom inte jag och det är osannolikt att jag satsar stort på dessa aktier.

Jag har ändå mejlat Kronofogden om ovanstående och får se om jag får svar.
Mest för att lära mig!

Vad vill jag ha sagt med detta inlägg?
Allt handlas inte över börsen, möjliga affärer finns överallt och för den riskvilliga detektivarbetaren går det nog i vissa fall att förvärva onoterade aktier till långt under tillgångsvärdet, ibland säkert i tillräckligt stora poster för att även kunna ta kontroll över bolaget.

Det går alltså att starta sitt eget Berkshire Hathaway för den som har tid, ork och engagemang!
Lycka till!

onsdag 1 april 2015

Sharing economy

Visst är det fantastiskt att vi börjar ta till vara på varandras resurser?
Blocket/Tradera i all ära (det var liksom steg ett i en utvecklingstrappa att börja sälja begagnade saker) men nu börjar mänskligheten på allvar inse nyttan av att inte behöva köpa allt själv och att vi kan nyttja varandras ägodelar. Och det har blivit en lukrativ marknad för de som insett detta tidigt.

Ta Airbnb som exempel. Vilken tjänst! Jag förstår att alla hotell darrar. Vi nyttjar själva tjänsten och ser till att försöka hyra ut boendet under tiden som vi är bortresta på semester. Eftersom vi bor i ett hyfsat attraktivt läge i Stockholm är det inte svårt att få intressenter. För oss fungerar det väldigt bra även om första uthyrningen inte var någon höjdare men det löste sig. Förutom hyresintäkt får tummen ur och plockar undan och städar ordentligt inför uthyrningen vilket vi annars skulle slarva med (vissa av er vet hur det kan se ut i ett småbarnshem...). Vi kommer sannolikt att generera en årsintäkt i storleksordningen av de ca 50 000 kr som är skattefria (än så länge, beloppsgränsen sänks säkert snart) vilket ju är fantastiskt! Läs mer här.

Bilen kan delas ut på samma vis. Vi kan även åka taxi via über. osv.

I gränslandet till sharing economy finns även tankar i mitt huvud om Shareville som är Nordnets sociala tjänst för placeringar. Här delar många av Nordnets privatsparare med sig om hur de placerar. I sig ett kul initiativ även om jag inte hinner/orkar snöa in på ännu en soccial tjänst. Men nu har Nordnet själva sammanställt "Shareville relax" för dig som vill ta rygg på de mest stabila och lyckosamma placeranas innehav. Togs upp i #Sparpodden 79. Jag gillar verkligen idén. På samma sätt som det är lärorikt att se vilka aktier en framgångsrik fondförvaltare äger i en prisbelönt fond är detta ett bra och intressant sätt att inspireras på. Portföljen(-erna, det finns olika nordiska varianter) ser verkligen lockande ut, blir nästan lite sugen att införskaffa denna/dessa men det blir för många transaktioner och för små innehav.

Tänk om Nordnet kunde skapa en ny (gratis eller väldigt billig) indexfond baserat på dessa innehav? Jag skulle köpa!