FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 28 november 2014

Månadsbokslut November

En månad går fort och nu är det dags för lite uppföljning igen (jag gör den dessutom lite i förväg).

Insättning om 10 000 SEK gjordes till ISK.
Insättning om 10 000 SEK gjordes till KF.
Nysparande enligt plan.

November präglades av återhämtning och köplägena blev därmed inte lika många som i oktober. Vi kan konstatera att det var ett lyckosamt fiske där både Mekonomen och MrGreen gjort alldeles ypperligt ifrån sig sen oktoberrekylen, ca +20% på båda innehaven totalt sett för mig just nu.

Det som inköpets under November var:
SAS Preferensaktie (50 st à 404 SEK): Hög direktavkastning och nedpressad kurs.
Nokian (ca 38 st á 22 Euro): Långsiktigt innehav som kommer rida ut rysskrisen
Carlsberg (ca 6 st à 515 DKK): Långsiktigt innehav som kommer rida ut rysskrisen
Klövern preferensaktie (50 st á 150 SEK) Tecknade mig i nyemission - inget courtage.
SSAB B (200 st á 48 SEK): Olja och järnmalm billigt bör ge goda marginaler
Scandi Standard (200 st á 53 SEK): Köpte efter rapport idag som skickade ner aktien 7%.

Räntefonden Spiltan såldes, likaså Atlant Stability som inte presterat tillräckligt bra. 
Det ligger alltså en relativt stor kassa i ISK:en nu om ca 107 tkr. 

En belåning av vårt hus har vi funderat på för att få lite bättre utväxling, samtidigt gäller det att ha koll på värdet i förhållande till risk. Att låna en miljon extra innebär inte så stora kostnader till dagens låga räntor, dock behöver vi ta upp ett nytt pantbrev för kommande lån vilket ger en initialt minskad marginal. Vi har inte bråttom utan ska tänka igenom det ordentligt. Sneglar på att göra enskild fastighetsaffär utanför börsen också. 

Värde på ISK:
Depåvärde utifrån tillgångsslagSEK Andel  
 Likvida medel107 387,7922,82% 
 Aktier363 225,8377,18% 
 Summa  470 613,62100,00%

Värdet på depån har ökat med 20 000 SEK sen oktober varav 10 är insättning och 10 är värdeutveckling i depån, en bra förändringstakt!

Värde KF:

ALLOKERING

·2014-11-27
Nordiska aktier73,2%67 528,84
Övriga aktier13,1%12 040,03




13,7%12 641,87
Eget kapital100%92 210,74

KF:en går inte strålande men håller sig ungefär på plus minus noll. Ökning i huvudsak till följd av insättning

Traditionell depå:
Kontantsaldo4 036,04
Värdepapper180 243,13
Ränta0,00
Summa184 279,18
Ömsom vin och vatten här med. En del innehav är korta spekar som jag överväger att göra mig av med innan årsskiftet och ha en renare portfölj inför 2015. Kanske även sälja en del långsiktiga aktier som idag är på minus, t.ex Vardia för att kvitta mot vinster under året och slippa skatt. Dessa kan jag köpa tillbaka inom ramen för ISK eller KF. 

Totalen summeras till: 470+92+184 = 746 tkr, (+ 33 tkr på en månad inkl. 20 nysparande).

tisdag 25 november 2014

Skagen Vekst har storhandlat Nokian

Noterar i senaste numret av Skagens marknadsrapport (nr 3/14) att Nokian är ett av Skagen Vekst största inköp under perioden. Samma fond ser även ut att äga Carlsberg.

Man blir genast lite kaxigare om man tänker lika som de erkänt duktiga fondförvaltarna (förvisso har de lite småtungt nu men som de själva säger - Lååångsiktighet reder ut små svackor längst vägen).

Skagen Global fortsätter att tro på Citigroup (näst största innehav) med någon sorts målkurs om 75. Får se vad de skriver i nästa rapport med anledning av böterna (1 miljard dollar). Beloppen är sjukt nog små för en storbank som denna, men det sänder signaler till oss ägare och agerandet är nonchalant.  Kursen är snart på 5-årshögsta.

Skagens marknadsrapport hittar ni här:
http://ipaper.skagenfondene.no/Skagenfondene/Sweden/SKAGENFonderMR32014Svensk/

Järnmalm på femårslägsta vs SSAB

Jag undrar om inte SSAB i tysthet får betydligt bättre marginaler nu då de är så pass hårt nischade inom specilstål och sannolikt inte behöver sänka sina priser lika mycket. Denna "pricing power" borde jag undersöka närmare. Kanske är jag tvåa på bollen då det inte är "rocket science" men tål att undersökas om kursen prisat in detta. Fyll gärna på med input!

söndag 23 november 2014

Tråkiga nyheter Citigroup

Citigroup tas bort från valutapanel efter valutamanipulation

Amerikanska Citigroup tas bort från Europeiska centralbankens valutapanel efter att ha fått böta 1 miljard dollar för valutamanipulation förra veckan, rapporterar Bloomberg.

Läs mer här: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3866450.ece

Det är en förtroendefråga och det känns som att banken agerar för oseriöst i förhållande till backspegeln (läs: finanskrisen 2008). Man ska ta lärdom och inte göra om misstag.

Innehavet känns så där och det är inte helt omöjligt att vi säljer innehavet om sista kvartalet inte lever upp till förväntningarna.


fredag 21 november 2014

Inköp SAS Pref.

En yield på över 12% och en känsla att bolaget ändå sakta tar steg i rätt riktning gjorde att vi slog till på 50 nya preferensaktier för 404 kr styck. Sannolikheten att flygbolaget skulle släppas vind för våg av de skandinaviska staterna och inte kunna fullfölja sina finansiella åtaganden (inklusive betala utdelning till preferensaktieägarna) är trots allt inte särskilt sannolik. Vi kommer nog inte äga bolaget för alltid men just nu kändes det rätt att öka upp. En extra triggar var att kursen på preferensaktien är historiskt låg så den kan mycket väl stiga om bolaget som sådant visar att det är på rätt väg, förlåt, bana.

onsdag 19 november 2014

Lågränta är det nya normalfallet

Kanske slår jag in öppna dörrar med detta inlägg och jag är ingen makroekonom men vill sammanfatta läget för mig själv och det görs bäst i skriven form här på bloggen:

Världens centralbanker plågas av att konjunkturen inte tagit fart och att konjunkturcykeln inte verkar se ut som förr. USA agerade snabbt och gick i bräschen genom att snabbt börja sänka sina räntor och lanserade åtgärdspaket för att stimulera finansvärlden - rädda det som räddas kan.

Nu är vi i ett läge där räntesänkning på räntesänkning och stimulans på stimulans fortfarande inte får fart på tillväxten, USA verkar dock så sakteliga börja gå i rätt riktning. Där tillåts låglönejobben öka och hungern efter ETT jobb är större än i bortskämda stackars Europa som verkar allmänt deprimerat.
Faktum kvarstår att stora delar av världen nu målat in sig i ett lågräntehörn som man inte kommer ur: Vem skulle våga börja höja räntan nu? I USA lär man gå sakta fram och ha stenkoll på Wall Street för att undvika att hamna på ruta ett igen. Där vill ingen hamna. Frågan är vad som händer om nu inget händer. Vilka knep tar man till då? Minusränta känns som ett onaturligt men inte osannolikt scenario.

Det som ändå är positivt är att bolagen verkar må rätt ok, vinster följer ungefär estimaten och börsen som helhet verkar historiskt vara någorlunda rätt värderad med ett P/E på ca 16. Lite högt men med hänsyn till räntan är det nog ganska ok. Sen verkar mycket av vinsterna skapas genom effektiviseringar, sammanslagningar och besparingar. Det håller ett tag men är inte hållbart att göra fler personer arbetslösa, det är ju bl.a dessa människor som ska hålla konsumtionen uppe...

Det är arbetslösheten i Europa och särskilt hos unga som är en farsot att fokusera på främst. Heller ett kasst jobb än inget tycker jag. Då finns möjlighet att komma vidare. Men så verkar man inte resonera inom politiken på den här sidan atlanten. Istället tar staten pengar från de som jobbar och försörjer de som inte har jobb med belopp som till och med är högre än "lågstatusjobben". Hur motiverar du en ungdom att städa toaletter om du kan få samma siffra skickat till ditt bankkonto varje månad av pappa/mamma-staten?

Utöver ovanstående feltänk så är det ju dessutom så att vi som har jobb och inkomst inte heller konsumerar i den takt vi "borde". Vårt ekonomisystem bygger på tillväxt genom ökad konsumtion och där tror jag vi har ett rejält begynnande systemfel. Gemene man börjar bli mätt på konsumtion eftersom eftersmaken är lätt illaluktande. Medvetenheten och ifrågasättandet av konsumtion har ökat.

Till och med Sverige har nu en nollränta för att få fart på konsumtion och inflation (efter mycket kritik kring fel fokus . dvs på hushållens skuldnivå) och snart förväntas Europeiska centralbanken att lansera ett finansiellt stödpaket för att få fart på tillväxten i Europa som aldrig verkar hämta sig från krisen 2008. En våt filt som aldrig riktigt torkar upp. Det jag inte får ihop är hur denna stimuli av finansvärlden hjälper Luigio som enkel förvärvsarbetare i Italien att börja spendera mera?

I USA (återigen som ett bra exempel) direktstimuleras nu konsumenter genom särskilda stödpaket ner i konsumentleden på bilköp och för förstagångsköpare av fastigheter. Det hjälper kreti och pleti att våga ta steget mot konsumtion. Detta ser jag inte någon annanstans.

Här i Sverige har vi det egentligen för bra. Den stora massan har nu nått en nivå där tillväxt driven av konsumtion börjar bli mättad, vi äger redan det mesta vi behöver och allt fler äger sitt boende eftersom man har råd att ta en förhållandevis högt lån. Därför ökar också belåningen i landet - för att allt fler äger idag jämfört med tidigare, dvs tillgångarna har också ökat (den sidan glöms ofta bort i debatten). Amortering pågår redan och nya krav stjälper kanske förstagångsbo-personen men är i övrigt sund - lån är lån och inte dina pengar, du tjänar på att betala tillbaka så snart som möjligt.

Dock ter det sig lite absurt att eftersträva nollskuld i dagens "dopade" miljö. Visst, den som inte är satt i skuld är fri men en ränta på under 2% med din fastighet som säkerhet kan ge betydligt bättre avkastning på annat håll till ungefär motsvarande risk, t.ex genom att finansiera någon annans fastighetsköp (läs preferensaktier i fastighetsbolag).

Hela diskussionen om skuldsättningen, bobubbla mm känns väldigt överdriven. Sverige har tillväxt, särskilt i Stockholmsområdet där tillväxten är ungefär lika hög som i Kina, vi sticker verkligen ut jämfört med resten av EU - Tack Anders Borg för detta (sorgligt att vi byter ut honom mot en begreppsförvirrad socialdemokrat -våra statsfinanser har hyllas av hela världen, att ha mage att börja sin mandatperiod med en klagovisa är pinsamt)!

Som ägare till ett tämligen lågt belånat hus i Stockholmsområdet är det bara att tacka och buga. Våra räntekostnader kommer förbli låga många år framöver vilket betyder mer pengar över till oss. Dessa kommer vi inte (till centralbankens förtret) att konsumera upp utan använda på ett smartare sätt, nämligen låta dem bidra till att vår passiva kapitalinkomst ökar.

Jag är till och med lockad av att belåna vårt hus ytterligare för att få bättre momentum på detta.
1.6% (med 30% avdragsrätt!) kan bli 7 lågbeskattade % genom marknadens virvlar (exempelvis en preferensaktie inom ISK-miljö) och jag betvivlar att värdet på huset kommer minska under tiden.

Den lilla risk det innebär att belåna en högintressant fastighet inom sunda nivåer och exponera mot en fastighetsbransch som kommer må tämligen nra framöver till följd av ränteläget känns hanterbar.

Ge mig gärna input på ovanstående i-landsproblem! ;)

tisdag 18 november 2014

Ökat i danskt öl och finskt gummi

Putin må vara en idiot men han har ändå gett mig två köplägen i bolagen nedan.

Tycker Carlsberg visade styrka i sin senaste q-rapport. På sikt reder nog rysskrisen ut sig och folk kommer fortsätta dricka sina kalla oavsett. Aktien känns fortfarande köpvärd tycker jag.

Nokian Tyres har det tufft till följd av att stora delar av sin produktion ligger i ryssland men fortsätter att vara en mycket stark aktör inom ett hårdnischat segment, nämligen vinterdäck. En bra sammanfattning av senaste rapporten med sunda kommentarer ses här av Myroadtohalfamillion (Euro antar jag).

2014-11-16Internet SEKHandel stängd
HändelseVpPrel. antalBeloppOrder utförs
KöpNokian Ren...39,035308 000,002014-11-17
KöpCarlsberg ...6,238764 000,002014-11-17
Summa:12 000,00

söndag 16 november 2014

Atlant Stability - Varför då?

Nä, nu har jag tröttnat på seg avkastning. Fonden har sen inköp för ca ett halvår sedan gett mig ca 450 kr i avkastning på 100 000 kr, i linje med eller till och med under bankräntan från vilken bank som helst idag. Duger inte!

Därför säljer jag hela innehavet och överväger att, trots höga börsnivåer, placera detta i hög direktavkastare, typ Telia eller i preferensaktie inom fastighet. Eftersom jag redan har drygt 130 000 kr i Akelius nu (innehavet har värdeökat lite och utdelat 2000 kr) så känns det mer bekvämt att köpa annan preferensaktie. Funderar på Klövern som nyemitterar nu vilket pressat ner kursen en del. Behöver göra lite mer research. Ni som läser får gärna ge mig input i kommentatorsfältet.

Vad skulle du i dagsläget placera 100 000 kr som inte ska användas på många många år?

Utöver detta belopp ligger ca 50 000 kr i kassan på ISK och "skräpar" och det är inte så smart att skatta på likvida medel...

PPM-Tar risk med gott samvete

Eftersom det är långt till pension, dvs den pension som innebär 65+, så har jag (J) medvetet hållit en ganska hög riskprofil i min PPM-portfölj som i mångt och mycket innefattat att rida på de globala trenderna inom tillväxtländerna. Just nu finns en hel del Indien och Turkiet samt lite Ryssland i portföljen parallellt med D&G småbolag och aktiefond.

Min tilltro på pensionssystemet är ganska återhållsam, jag litar inte alls på att pappa staten ska hjälpa mig på ålderns höst, det får jag planera för själv.Den berömda pyramiden som visas på minpension.se ser jag med "getingmidja" där tjänstepensionen är mer betydelsefull än den allmänna pensionen som kommer urholkas av ökad åldrad befolkning och fler unga arbetslösa i framtiden.

Åter till PPM-portföljen:
Avkastningen har varit god. Sedan start har jag avkastat 10% årligen och i år är motsvarande siffra hitintills 15% (trots att Ryssland backat). Totalt har jag ökat min pension med 77 tkr med hjälp av en översyn ca en gång varannan månad.


Tänk om ens övriga aktiesparande kunde hamna i samma härad!


Är nu sugen att plocka in olja. Tror att prispressen snart är över och att en viss återhämtning kommer ske.

I ett kommande inlägg ska jag granska min tjänstepension som jag har mycket sämre koll på trots att den är betydligt större och viktigare än PPM-delen, tror inte jag är ensam om det!

torsdag 6 november 2014

Oktober månadsbokslut

Oktober var en händelserik månad och marknadens sättning gav enligt mig flera köptillfällen.
Bolag som köptes under månaden var:
- Mekonomen (ökade i flera omgångar)
- MrGreen (ny, ökade i två omgångar)
- HM (ökat)
- Vardia (ökat)

Delförsäljning av Atlant Stability om 20 000 kr gjordes för att skifta om till aktier när köplägen kom.
Dessutom bokfördes Akelius preferensaktier äntligen (efter turer med Swedbank men där Akelius själva gick in och styrde upp). Dessa har redan delbetalat utdelning om 5kr (av totalt 20 kr/år) så 2000 nya friska kronor skapades därmed. Detta innehav har skyndat på portföljutvecklingen men är egentligen en omfördelning av buffertsparande dvs portföljen är numer dopad och kan liknas med att vi tagit ett lån av oss själva och gett lite "hävstång" med hjälp av detta.

Nysparande om 30 000 kr gjordes!

De olika depåerna ser nu ut så här:

ISK:
Depåvärde utifrån tillgångsslagSEK Andel  
 Likvida medel23 973,415,33% 
 Aktier300 273,4466,71% 
 Fonder125 878,1027,97% 
 Summa  450 124,94100,00% 
KF:

ALLOKERING

·2014-11-05
Nordiska aktier71,4%57 170,72
Övriga aktier16,0%12 789,07






Likvida medel12,6%10 067,62
Eget kapital100%80 027,41

Trad.depå:
Kontantsaldo993,04
Värdepapper181 733,23
Ränta0,00
Summa182 726,27
SUMMA: 450+80+183 = 713 tkr, mycket bra!
Tittar vi på ursprunglig plan skulle vi med månadsspar och 10 % årlig avkastning idag ha 330 tkr. Nyckeln till framgång är ett större sparande och bättre värdetillväxt i aktierna samt en kontinuerlig utdelning som återinvesteras.    

Då vi numer jobbar båda två men på 90% är en rimlig målsättning att vårt månadssparande kan återgå till 20 000 kr och i bästa fall något mer beroende på hur lyckosam månaden varit på utgiftssidan.


Kassaflödet ökar...

...frihetsgraderna minskar.

Det är alltså slut på föräldraledighet och dags för att bli arbetstagare igen.

Det är blandade känslor inför detta. Mest saknad av tiden med barnen som krymper markant när man nu kommit in i hämta/lämna-pusslet och en kort stund på kvällen med dem innan läggdags.

Allt detta gör mig än mer sporrad att fortsätta att ihärdigt följa planen mot ekonomiskt oberoende så att tiden i detta tillstånd kan minskas. Tänk om man kunde ta ett lån idag av sina pensionspengar för att "köpa" tid med barnen istället. Då skulle jag lätt offra pensionen (vi kommer vara rika som troll ändå vid det laget) och ha mer tid NU!

En månadssammanställning för oktober står på tur när energin och tiden finnes...Noterar redan nu att dippen i oktober gav bra rea jämfört med dagens kurser, exempelvis har MrGreen hämtat upp hela raset för de eventuella österrikiska skatterna och jag har gott hopp om att morgondagens (förlåt, dagens - dags att lägga sig!) rapport är trevlig läsning avseede tillväxt och vinster. Hemskt egentligen för de som bidrar till detta är i många fall missbrukare av spel! :(