FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 29 januari 2014

Kan vi motivera oss för inköp i tobaksbolag?

Både Philip Morris och Swedish Match ser köpvärda ut om man tittar rent krasst på bolagens räkenskaper och senaste tidens kursutveckling. Folk kommer sannolik (tyvärr) fortsätta att röka ett antal decennier till (särskilt i tillväxtländerna) även fast det är helt ologiskt. Eller kommer e-ciggen att ta över snabbt? jag tvivlar.

Är det försvarbart att köpa in sig i dessa bolag och få ta del av sannolik värdestegring och utdelning från bolag som ger folk lungcancer? Jag har sett den sjukdomen på nära håll med dödlig utgång och det är allt annat än en önskvärd död.

Samtidigt: Varför inte? Tobaksbolagen kommer fortsätta existera med eller utan vår hjälp och det är upp till varje människa att bestämma över sitt liv. Vill man frivilligt röka upp pengarna och sannolikt dö i förtid så är det väl varje människas egna val? Och var går gränsen? Kan man ha ett oljebolag i portföljen? De bidrar till jordklotets undergång...Om inte, kan man då ha något industribolag överhuvudtaget eftersom alla sådana i dagsläget är beroende av fossila bränslen?

McDonalds? De erbjuder ju folk att bli överviktiga som man också dör i förtid utav.

Märker att inlägget spårar ur lite och blev mer filosofiskt än ekonomiskt men söker på något vis rättfärdiga inköp i bolag som många anser vidriga och smutsiga men det är trots allt inte en knarkkartell vi diskuterar...

Vad är din syn? Hur resonerar du?

Sålt en del mindre innehav

Som resonerades i förra inlägget har vi nu sålt av en del innehav i portföljen.
Jag sålde halva innehavet av Ratos för att minska exponeringen men är ändå lite nyfiken på framtiden i bolaget. Norska banken DNB fick stryka på foten också. Jag är orolig för norska marknaden generellt.
Deutche Bank fick också nobben, de verkar ha svårt att tjäna lika mycket pengar som konkurrenterna.
Oriflame behöll jag bara för att jag vill se utdelningen komma in och inte vill sälja på rött. Larvigt jag vet, sannolikt åker kursen ner än mer. Likaså behöll jag Bilia eftersom jag kommer få fler via utdelning i Öresundsaktien. Diös har positiv trend nu och vi har omvärderat lite. En stark ställning även om geografin inte är på topp gör att de är den naturliga samtalspartnern för exempelvis nyetableringar och norra sverige lever ju faktiskt i högsta grad, stora köphandelssatsningar i Borlänge t.ex.

Övriga säljordrar motiveras i förra inlägget.

Likviderna sparar jag på hög tills bättre köpläge uppstår. Är förvisso lite sugen på att öka i Apple efter de senaste dagarnas reaktion på Q4:an. Ska försöka behålla disciplin och vänta in än större sättningar (som jag tror kommer av makroanledningar framledes).

SäljAxfood0,55774178,972014-01-29
SäljElectra Gr...53,725884 136,892014-01-29
SäljHiQ3,69987143,552014-01-29
SäljNokian Ren...11,984553 411,522014-01-29
SäljDeutsche B...6,106101 972,242014-01-29
SäljStoraEnso ...3,58507223,342014-01-29
SäljDuni2,55463226,082014-01-29
SäljRatos B120,000007 446,002014-01-29
SäljDNB ASA28,023423 162,532014-01-29
SäljSectra B9,78321738,632014-01-29
Summa:21 639,75

tisdag 21 januari 2014

Avyttra

Buy and hold.
Så är grundregeln för värdeinvesteraren.
Men det är också att begripa sig på verksamheten och känna för den.

Idag finns ett antal bolag som vi köpt på rek. men som vi i ärlighetens namn inte känner särskilt mycket för.
Vi har enats om att sälja dessa bolag även om de gett oss en positiv avkastning i skrivande stund.

Samtidigt avsätts då lite likvider förutom nysparandet vid eventuell nedgång (ingen tillstymmelse till detta ännu), verkar som mr market vant sig vid att vi har en ATH-nivå som kan gå högre.

Hurusom, dessa bolag ligger risigt till:
  • Bilia A - Ägs indirekt via Öresund. Dessutom litet restinnehav från en Aktieinvestportfölj.
  • Diös - Pappersservetter är inte framtiden. Dessutom litet restinnehav från en Aktieinvestportfölj.
  • Electra gruppen - Elvarukedjor som riskerar att ätas upp av de stora jättarna. Tuff bransch.
  • HiQ - Inget vi begriper oss på. Dessutom litet restinnehav från en Aktieinvestportfölj. 
  • Nokian Renkaat Oyj - Michelin är större och känns som de ligger före i teknikutvecklingen.
  • Sectra - Allt inom bio-med och IT brukar gå fel för oss. Ingen bra kombo.
  • Stora Enso - Tror mer på Holmen. Storas företagsledning har tabbat sig rejält.
Bubblare:
  • Diös - Äger bara fastigheter från Borlänge och norröver vilket inte känns geografiskt rätt men utdelningen är hög och fin. Vi behåller nog och funderar vidare.
  • Oriflame - Kosmetiska via tveksam säljmetod. Känns inte modern nog. Ägs bara p g a väldigt hög utdelning men värdet på kursen har gått ner och kan nog falla mer. Redovisar rött just nu. Vore trist att sälja på minus.
  • Ratos - Innehaven känns spretiga och några som ex HENT kan drabbas hårt av norsk bobubbla. Måste till några positiva nyheter snart. Sälj hälften?


Det är svårt att sälja, mycket svårare än att köpa. Jag antar att det är ett bra tecken för den som vill vara långsiktig investerare.

måndag 20 januari 2014

Kinnevik är inte lika het längre

Nu verkar "Mr Market" ha fattat att Zalando är skyhögt värderat och Kinneviks aktiekurs faller.
Kinnevik är i skrivande stund ner över 6% och jag tycker det är helt rätt.
Utöver Zalando finns fler, enligt mig tveksamma innehav, ex. CDON. Jag inbillar mig att Amazon kommer mörda CDON den dag de bestämmer sig för att gå in i Sverige, vilket det ryktas om inte är allt för avlägset. Enda chansen är om Amazon köper upp CDON för att bli av med dem men jag tror inte det kommer behövas.

Jag sålde vårt innehav av Kinnevik för flera månader sedan när jag satte mig in i innehaven och fick en dålig känsla, särskilt efter ett besök på Zalandos röriga webbplats.

Hoppas nu att marknaden går in i Ratos istället och ger den ett uppsving.

torsdag 16 januari 2014

1 miljon kineser kan inte ha fel...

Korta anteckningar av J:
Rubriken syftar såklart på Apples samarbete med China Mobile och de förköp av Iphone inför fredagens försäljningsstart. Det vittnar om att suget är stort att äga äpplets produkter.

Apple är upp 27% senaste halvåret. Pe 14 känns helt OK och jag tror att det tuffar på upp mot 600 dollar närmste månaden.

Googles har också stigande trend just nu och är upp 25% jämfört med ett halvår tillbaka.

Det känns bra att ha dessa två aktier i portföljen. Jag litar på dem båda två inför framtiden.

Bolagen behålls i nuvarande volymer. Ökar dock ej i dagsläget.

Off-topic men i mina tankar just nu:
Verkar ha vänt för Spanien. Bopriserna nerkörda. Blir sugen på att köpa en fin lägenhet som man kan hyra ut (hyran kan täcka drift och lån) och äga några år. Torde på sikt bli en helt OK affär då priserna på bostäder gått ner ca 40%.

tisdag 14 januari 2014

Min dotters prediktion om börsåret 2014

Jag bad min dotter rita hur hon trodde börsen skulle gå 2014. Här är resultatet:

Lite svårtolkat men ser ut att bli lite volatilt och något vikande 2014. :-)

måndag 13 januari 2014

Strategi för 2014

J skriver:

Efter en fantastiskt härlig resa till alperna (där J faktiskt spontant drog igång den här bloggen en sen kväll efter att barnen och U somnat) är vardagen åter. Det är hög tid att sätta upp mål för 2014 och dessa är som följer:

1. Spara så mycket det går  - utan att vara "dumsnål" (måste leva här och nu också).
Sparmål: 160 000 kr. 
Kommentar: För vår del ett ganska lågt uppsatt mål (särskilt med tanke på facit 2013) men eftersom J ska vara f-ledig och vi har en del planerade utgifter på boendet får vi lägga ribban lite lägre detta år. Vi hoppas dock att vi kan överraska oss själva och fixa ett högre belopp!

2. Investera långsiktigt - tänk extra defensivt detta år.
Investeringsmål: Positiv värdeutveckling. Tror det blir tufft att uppnå!
Kommentar: Eftersom vi tror att börsen kommer gå kräftgång under 2014 till följd av hög värdering generellt så är vi i dagsläget lite kluvna kring strategin. 

Måste därför vidareutveckla detta lite. Den ursprungliga strategin är att regelbundet köpa högutdelande aktier som vi tror på långsiktigt, de ska ge oss en passiv inkomst när portföljen är så stor att utdelningarna inte längre behöver återinvesteras. Klassisk (tråkig?) värdeinvestering alltså.

MEN

Det finns mycket som talar för att börsen mår lite för bra just nu och snart inser att det inte går att festa hur länge som helst. Frågan är bara: Hur tuff och långvarig blir baksmällan? Ska vi kräkas ordentligt eller klarar vi oss med lite lätt kallsvett och huvudvärk? När blir vi festsugna igen?

Såklart vet ingen detta med exakthet men om man parallellt listar vad är det som talar för fortsatt börsuppgång och vad talar mot känns den sista listan längre. Väntar bara på kvällstidningsrubriken: "Så här bygger du en aktieportfölj som proffsen" att lägga till den sistnämnda och som en tydlig signal att snart är det dags...

Ja, för vad?


  • Antingen så fortsätter vi på samma sätt och ökar andelarna månadsvis för att inte tappa tid att utöka vårt ägande (sannolikt lite för dyrköpt men stabilt), dvs bibehåller strategin.
  • Eller så förseglar vi nuvarande portfölj ett tag. Ligger lågt med nyinvesteringar och bygger likviditet så det finns lite "powder" att gå in med om vi får en sättning.
  • Eller det sista och läskigaste alternativet: Så avyttrar vi en del av våra innehav och bygger likviditet så att vi blir extra muskulösa inför framtida investeringar när värderingarna sjunkit. 

Den sistnämnda är väldigt psykologiskt svår eftersom jag har tillräckligt mycket självinsikt att jag inte är varken spåtant, G Gecko eller börsproffs. Att slå "Mr Market" på fingrarna är ingen lätt sak. Ofta sitter man och skäms efteråt och känner sig tilltufsad. Dessutom kostar den oss ett säljcourtage men det bör vara försumbart (och eftersom vi äger bolagen i en "ISK" så klarar vi oss från vinstskatt).

Å andra sidan skulle det kännas mentalt jobbigt att se sin portfölj sjunka under de nivåer vi sparat ihop. kanske väldigt långt under. Jag tror vi har kylan att rida ut stormen och även öka innehaven under nergång men det skulle ändå svida, särskilt nu när tankarna är igång kring att försöka vara "(Wall-)Streetsmart".

Det andra scenariot, att börshumöret fortsätter vara på topp och kurserna stiger fortsättningsvis, d v s att vi hamnar utanför detta med en del av kapitalet känns faktiskt inte lika jobbigt men det är klart att man skulle ifrågasätta sin egen förmåga att placera och kanske köpa Avanza zero för de slantarna till slut. Vad vet jag.

Vi har inte landat i detta ännu men jag peppar mentalt för att avyttra en del innehav och samtidigt få chans att minska lite på antalet bolag (tårtdiagrammet i förra inlägget såg ju ut som en färgglatt chokladhjul på Gröna Lund :-)).

Någon mer som leker med tanken att våga lämna den berömda båten (som man råds sitta still i)?



fredag 10 januari 2014

Vår nuvarande portfölj

Portföljen är en typisk nybörjarportfölj som blivit lite vad det blivit utifrån egna tankar, andras tips, tillfälliga köplägen (som det upplevdes då i alla fall) o s v. Vi ska erkänna att vi inte bevakar varje enskild aktie särskilt noga. Vi har köpt mer på magkänsla än fundamental (eller teknisk analys). Vi har några småinnehav nedan som är resultatet av att vi för ett kort slag köpte Aktieinvests egna utdelningsportfölj, men bolagen föll oss inte i smaken så vi började köpa egna bolag istället.

Kanske kommer vi renodla den vart det lider. Just nu känns det OK att ha så pass många olika aktier även om det blir lite av en global indexfond över det hela. Det är ganska hög andel utländska bolag (ca 60%).

Det har blivit så för att vi gillar riktigt "feta" stabila bolag som kommer leva vidare när arvet är fördelat till nästa generation.

De svenska har blivit investmentbolag, finans och fastighet. Typ. Avsaknaden av verkstadsbolag är ganska tydlig eftersom den är så cyklisk och för att vi själva lite tappat hoppet kring dessa och tror att Sveriges industris glansdagar är över (sorgligt men sant).

Gemensam nämnare för alla bolag är en förhållandevis hög utdelning, > 4% (det är den vi delvis ska leva av framöver). Dock ingen regel utan undantag då Apple delar ut lite idag (förhoppningsvis mer i framtiden) och Google inte alls (de bygger robotar och andra pojkdrömmar för pengarna istället..deras innovationskraft tror vi kommer "ta över" världen så vi kan inte låta bli att äga det).

All utdelning återinvesteras automatiskt (utan avgift!) av Aktieinvest. Praktiskt och kompenserar för "kurs-spreaden" vid köp/sälj tycker vi.

Det är härligt att se att innehaven och utdelningarna växer av sig själva (även fast det är långt kvar till de belopp som behövs för att kunna leva på dem till stor del).

Så här ser ett saxat utdrag ut idag den 10 januari 2014:
Aktieportfölj




Namn Innehav Kurs SEK Marknadsvärde Anskaffn.värde Orealiserat resultat












Axfood 0,55774 316,9 177 150 27
Apple Inc 3,93383 3509,1 13804 11595 2209
Betsson B 13,64132 203,5 2776 2473 303
Bilia A 1,33127 164,5 219 158 61
Castellum 69,65208 102,8 7160 6500 660
Coca-Cola Co 49,15863 259,85 12774 13160 -386
Diös Fastigheter 139,08612 46,2 6426 5665 761
DNB ASA 28,02342 116,85 3275 3000 275
Duni 2,55463 85,75 219 158 61
Danske Bank A/S 34,64722 154,12 5340 4500 840
Deutsche Bank 6,1061 322,12 1967 2000 -33
Electra Gruppen 53,72588 86,25 4634 2500 2134
Fortum Oyj 51,49335 145,01 7467 6765 702
Google Inc A 1,56285 7392,33 11553 9000 2553
HiQ 3,69987 40,6 150 140 10
H&M B 4,07692 288,6 1177 1000 177
Holmen B 28,72475 239,9 6891 6000 891
Hafslund Asa B 100,96653 48,33 4880 5627 -747
Industrivärden C 60,41881 124,2 7504 7125 379
Johnson & Johnson 11,908 619,58 7378 7085 293
Klövern 211,77909 30,2 6396 6104 292
Kelloggs 4,71126 394,26 1857 2000 -143
A.P. Møller - Mærsk B 0,10935 75152,7 8218 5536 2682
McDonalds Corp 17,66298 624,36 11028 11664 -636
NCC B 0,94237 217 204 159 46
Nordea 50,97409 88,2 4496 4000 496
Nestle Regd 11,75443 473,02 5560 5538 22
Nokian Renkaat Oyj 11,98455 299,62 3591 3500 91
Öresund 53,82459 134 7212 6000 1212
Oriflame Cosmetics 12,83221 193,7 2486 2686 -200
Orange 116,30827 81,74 9507 7758 1749
PepsiCo Inc 7,05129 541,88 3821 4011 -190
Procter & Gamble Co 6,98972 525,99 3677 4000 -323
Ratos B 241,03224 60,65 14619 14589 29
Realty Income Corp 60,84247 247,1 15034 16149 -1114
SEB A 73,11667 85,15 6226 5040 1186
Sectra B 9,78321 76 744 460 284
StoraEnso R 3,58507 66,6 239 157 81
Swedbank A 35,92104 180,2 6473 5714 759
Sampo Oyj A 16,6277 316,18 5257 4538 720
TeliaSonera 3,35904 52,85 178 156 22
Venue Retail Group B 47,57422 33 1570 2000 -430
Wal-Mart Stores Inc 20,97998 510,75 10715 10595 121
Yara International ASA 31,90441 279,7 8924 9081 -157





Summa 243802 226035 17767

Motsvarande som tårtdiagram

Vad säger ni om portföljen? Tar tacksamt emot tankar om denna!
God fredagskväll!

Lite om oss

Lite om oss: En familj om 2 vuxna och 2 små barn i småbarnskaos!
Bor i Stockholm.
Utbildade civilingenjörer båda två med ganska krävande heltidsjobb vilket inte varit lätt att få ihop med familjelivet. Det har varit många diskussioner kring middagsbordet om vad som är rätt väg att gå här i livet eftersom det inte har kännts rätt att springa så fort i ekorrhjulet, särskilt inte efter att vi bildat familj. Upprinnelsen till vårt sparande togs i ett familjesamtal (rekommenderar er att ha sådana!) där vi konstaterade att situationen är ohållbar och att vi måste tänka annorlunda och "framtidssäkra" vårt liv på ett smart sätt.

Utöver det har båda ändrat på sin befattning/yrkesroll på ett sätt som underlättat vardagspusslet.

Eftersom vi vill vara anonyma här på bloggen så kommer vi inte skriva särskilt mycket mer.
Vi bor bra och äger vårt boende och är dessutom förhållandevis lågt belånade (ca 30% av marknadsvärdet) eftersom en av oss hängt med i Stockholm osannolika bostadsmarknad länge. Vi håller boendet avskiljt från övrig ekonomi eftersom vi sannolikt kommer ha dessa pengar fastspikade för överskådlig framtid.

Vi leker med tanken ibland att "casha in" och flytta från storstan. Då skulle vi vara en bra bit på vägen mot vårt mål men det är inte så enkelt för oss att göra eftersom vi trivs bra. En av oss är inflyttad och har lite lättare för att tänka tanken då och då men vi är inte där utan här och får därför betrakta värdet i boendet för vad det är, ett trevligt tak över huvudet.

Vi har ganska god ekonomi, båda har helt ok lön och är medvetna och affärsdrivna. Vi har nog alltid haft investeringar igång (även innan vi träffades) men strategin och målsättningen har inte varit genomtänkt. Därför har vi varit ett fint "byte" för rådgivare (dvs säljare) som sålt på oss flera strukturerade produkter (aktieindexobligationer). Något vi i och för sig är glada över eftersom vi parerade finanskrisen under 2008 på ett bra sätt genom att äga kapitalskyddade placeringar under den tiden. Innan fanns stor del av våra pengar i storbankens egna fonder (överraskande nog rekommenderade av storbankens "rådgivare") som hade dykt ner med resten.

På samma sätt har vi inte heller tagit del av uppgången de senaste åren så det kanske går på ett ut. Vi har i alla fall inte förlorat några pengar och det är väl grundregeln nummer ett för den som vill bli rik.

Tillbakablick 2013

Lite tillbakablick på 2013:
Under året kom J till insikt om att det går att skapa en egen "pengamaskin" och att leva på utdelningar inte bara är en utopi utan full genomförbart bara man är konsekvent och målmedveten i sitt sparande och i sina placeringar. U gillade såklart idén!

Inspirerad av många andra liknande bloggar kring detta, bl.a Ägamintid och Lundaluppen, Aktieingenjören, Gustavs aktieblogg, Aktiefokus m.fl så gjorde vi slag i saken och öppnade vi upp ett ISK-konto i mars 2013.

Vi gjorde en budget och insåg att vi skulle kunna spara drygt 20 000 kr/månad när båda jobbar heltid och ca 10 000 kr när en av oss är föräldraledig (vilket skedde från juni och kommer vara så fram till hösten 2014). Med dessa belopp ska vi ändå ha gott om utrymme att göra det vi vill och inte snåla extremt.Vi ska kunna unna oss goda middagar, resor och en och annan pryl. Det var slående hur pass mycket pengar vi kunde spara, vart hade de tagit väg tidigare?!

Vi och satte upp en sparplan som sa att vi skulle fixa 170 000 kr 2013. Utfallet blev 225 500 kr! Och då började vi spara först i mars! Det är nästan en kvarts miljon på mindre än ett år. Hurra för oss vad vi är duktiga!!!

Insättningar
13-03-15 20000
13-03-26 20000
13-04-19 20000
13-05-03 20000
13-05-28 20200
13-06-12 15000
13-06-26 20000
13-07-26 10000
13-08-14 10000
13-08-26 20000
13-09-03 10000
13-09-25 10000
13-10-03 10000
13-11-14 10000
13-12-03 10000


Summa 225200
Mål 170000
Differens + 55200

Allt detta har vi köpt aktier för. Huvudsakligen högutdelande stabila stora bolag. Portföljen består av ca 50% svenska och 50% utländska, främst USA-aktier. Portföljen redovisas i ett kommande inlägg.

Aktierna är i huvudsak inköpta månadsvis via Aktieinvest andelsorder (där man kan handla flera aktier i samma order och bara betala ett förhållandevis billigt courtage, nackdelen är att kursen inte blir optimal men vi resonerar som att i det långa loppet kvittar det). Utbudet är något begränsat men helt OK. Känner vi att det saknas utbud så får vi väcka liv i någon Avanza eller Nordnetdepå.

Värdet på portföljen nu i början av 2014 är: 239000 kr (+6 %) . Inte någon fantastisk %-utveckling med tanke på årets börsyra men vi får komma ihåg att vi började bygga vår portfölj under året och inte hunnit med att ta del av all värdestegring på börsen. Så helt OK! Helst hade vi önskat en deppig börs så vi fått köpa in oss billigare men det kommer säkert sådana tider framöver.
  

Första inlägget

Hej!
Vi har bestämt oss för att bli ekonomiskt oberoende.
Den här bloggen är främst skapad för oss själva så att vi kan dokumentera och minnas vad vi gjorde under resan mot detta, vi är redan en bit på väg. Vårt mål är att ha mer tid med familjen under medan barnen bor hemma.

Under 2014 kommer J vara föräldraledig. När det är dags att börja jobba igen i höst 2014 kommer J att jobba deltid, sannolikt 80%. Planen är också att U ska kunna börja göra det då. Från hösten 2014 kommer vi alltså att jobba deltid båda två. Målet är att successivt öka den andelen under årens lopp beroende på hur sparandet och placeringarna går.

Det långsiktiga målet är att sluta som arbetstagare och leva på utdelningar och starta ett eller flera egna bolag (sannolikt inom fastighetsutveckling) och göra sig helt oberoende av andra inkomstkällor än våra egna.

Livet är för kort att kasta bort genom att jobba åt någon annan. Det är bättre att jobba åt, och äga sig själv.

Om du har frågor och kommentarer är du mer än välkommen att höra av dig! Vi är inte torra bakom öronen vad det gäller investeringar så vi ser fram emot kloka råd och diskussion under resans gång!