FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 12 juli 2019

Halvår och tillbakablick

Eftersom halvåret passerat är det läge med en uppföljning på den fronten också.

Jag börjar med att titta i backspegeln på vad vi fått för resultat sen vi startade våren 2013.

Sparat (tkr)
2013 (10 mån): 225
2014: 360
2015: 358
2016: 295
2017: 279
2018: 296, uttag om 219 (netto 77).
2019 H1: 121
Summa: 1,715 mkr

Ändå ganska häftigt att det går, för en småbarnsfamilj med ömsom föräldraledigheter, att komma så pass långt med enbart sparande och extra intjäning!

Portföljvärde i juni var 2,41 mkr så avkastningen fram tills nu är ca 41% vilket ju är helt ok. Hade jag haft hela summan från början hade den så klart blivit högre.

Vi ser att sparandet är lägre nu för tiden. Till stor del beror det på att aktieportföljen numer inte är vårt enda sätt att investera på. Jag tror också att det är så att vi slagit av på takten lite nu när första miljonen är nådd, man ser ju att vi var som allra mest engagerade att spara ihop till denna. Sen ska inte tillökningen i familjen heller underskattas. Energinivån är inte riktigt densamma längre, förr satte jag mig och letade case när barnen somnat. Nu är det mer ”överlevnad”...:) Men till saken hör också att vi har satsat en hel del på egna fastigheter och har bland annat köpt och renoverat upp en sommarstuga som nu är värderad bra mycket högre. Det har givetvis inneburit en lite lägre sparkvot till aktieportföljen. Vi äger också en mindre lägenhet som vi hyr ut och ytterligare ett boende är på gång utöver vårt vanliga hus som vi bor i (och hyr ut ibland). Fastighetsbeståndets värde är således mycket större än aktieportföljen men är samtidigt belånad vilket alltid innebär en risk. Kanske skulle aktieportföljen säljas och användas till amortering?

Nej, det vore allt för tråkigt och vår skuldkvot är trots allt inte extrem. Så länge hyresintäkterna täcker räntor och blygsam amortering så får vi bygga upp rikedom parallellt i olika sorters marknader. Förvisso är båda ganska förknippade med varandra och väldigt beroende av räntenivån. I dagsläget ser jag ingen avsevärd höjning i sikte samtidigt som konkurrensen om bolånekunderna ökar så jag sover relativt gott ändå.

Kanske skulle man däremot köpa lite råvaror och skog istället?

Tittar vi på halvåret så ligger portföljen efter på alla sätt och vis jämfört med indexen som rusat och den stora elefanten i vår portfölj har varit och är fortfarande Oscar Engelberts olika turer där jag var alldeles för snabb med att se ett värde i preferensaktien som jag ansåg var orättvist modest prissatt av marknaden. Så var det inte, åtminstone inte ännu, även om hoppet samtidigt inte heller är helt släckt att få tillbaka investerat kapital. Jag har dock svårt att tro att vi får det men nu när skadan redan är skedd så ligger vi kvar och synar spektaklet. Uppgörelsen med omvandling av preferensaktier till en ny sorts stamaktie (Stam B2) är ännu dold i dunkel, vi vet lite men inte tillräckligt mycket för att kunna prissätta vad preffarna egentligen är värda. Vi vet att villkoren ska vara ”marknadssonderade” vad nu det ska betyda. Vad man ser är dock att vanliga preffen och pref B har stora diskrepanser just nu baserat på erbjudandet (1pref ska ge 20 stamB2 och 1 pref B ska ge 40 stamB2). Inget jag tänker gambla med, kan lika väl vara så att värdet bir noll på båda. Vi får se var det slutar.

Investeringsstilen senaste året är något i stil med: jag trodde jag var smartare än resten, eller jag trodde jag såg något andra inte såg och under tiden jag väntar på att andra ska göra det också (så att den där efterlängtade uppvärderingen kommer) så snittar jag ner mig...Jag borde kanske försöka minska den inbillade ”edgen” eftersom den sannolikt inte finns men just nu är det så spännande tider i de forskningsbolag jag har att det är svårt att inte låta bli. Jag är ju trots allt medveten om den höga risken och lite luttrad. Har vi lite flax så kan uppsidan bli stor.

Kanske skulle man utmana sig själv och radera nätmäklarapparna på telefonen?
Ska ”bara” rida ut lite olika investeringsstormar först...

Några exempel:
Pandora (har varit in och ut några gånger, tycker den ser för billig ut och hamnar där igen).
Gravity (hakade på, åkte med upp och sedan ner...likt gravitationen)
Inhalation Science (lovande teknik och fina referenskunder men än så länge för mycket prat och för lite resultat)
Ziccum (spinoff på ISAB ovan som varit bra men där mycket spännande potential finns kvar - torra vacciner tror jag verkligen kan få ett genombrott).
Hemcheck (produkt är klar men ingen verkar vilja köpa den...förtroendekris f.n.).
Oncology Venture (egentligen ett sätt att ge ett bidrag till cancerforskning, jag hoppas så att de lyckas få ut sina produkter, bot mot bröst- och prostatacancer ligger mig varmt om hjärtat. Ännu för mycket snack och en kurs under senaste emissionskursen. Typexempel på för många svaga händer.).
Initiator Pharma (ligger här över 100% upp på den då jag vågade köpa mer när pågående studie fick ett bakslag (som nu är hanterat) men resultat är ännu inte levererade, mkt talar för att de blir stenhårda nyheter :)).
Hamlet Pharma (ska inom kort berätta hur deras studie av behandling av blåscancer gått, håller tummarna av flera skäl).
Ellen - Tamponger med probiotika, även intimkrämer, borde ligga rätt i tiden men bolaget lyfter inte, sannolikt för att det sköts för dåligt. Potentialen i produkterna skulle förvaltas mycket bättre av en större aktör, hoppas således på uppköp).