FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 13 januari 2014

Strategi för 2014

J skriver:

Efter en fantastiskt härlig resa till alperna (där J faktiskt spontant drog igång den här bloggen en sen kväll efter att barnen och U somnat) är vardagen åter. Det är hög tid att sätta upp mål för 2014 och dessa är som följer:

1. Spara så mycket det går  - utan att vara "dumsnål" (måste leva här och nu också).
Sparmål: 160 000 kr. 
Kommentar: För vår del ett ganska lågt uppsatt mål (särskilt med tanke på facit 2013) men eftersom J ska vara f-ledig och vi har en del planerade utgifter på boendet får vi lägga ribban lite lägre detta år. Vi hoppas dock att vi kan överraska oss själva och fixa ett högre belopp!

2. Investera långsiktigt - tänk extra defensivt detta år.
Investeringsmål: Positiv värdeutveckling. Tror det blir tufft att uppnå!
Kommentar: Eftersom vi tror att börsen kommer gå kräftgång under 2014 till följd av hög värdering generellt så är vi i dagsläget lite kluvna kring strategin. 

Måste därför vidareutveckla detta lite. Den ursprungliga strategin är att regelbundet köpa högutdelande aktier som vi tror på långsiktigt, de ska ge oss en passiv inkomst när portföljen är så stor att utdelningarna inte längre behöver återinvesteras. Klassisk (tråkig?) värdeinvestering alltså.

MEN

Det finns mycket som talar för att börsen mår lite för bra just nu och snart inser att det inte går att festa hur länge som helst. Frågan är bara: Hur tuff och långvarig blir baksmällan? Ska vi kräkas ordentligt eller klarar vi oss med lite lätt kallsvett och huvudvärk? När blir vi festsugna igen?

Såklart vet ingen detta med exakthet men om man parallellt listar vad är det som talar för fortsatt börsuppgång och vad talar mot känns den sista listan längre. Väntar bara på kvällstidningsrubriken: "Så här bygger du en aktieportfölj som proffsen" att lägga till den sistnämnda och som en tydlig signal att snart är det dags...

Ja, för vad?


  • Antingen så fortsätter vi på samma sätt och ökar andelarna månadsvis för att inte tappa tid att utöka vårt ägande (sannolikt lite för dyrköpt men stabilt), dvs bibehåller strategin.
  • Eller så förseglar vi nuvarande portfölj ett tag. Ligger lågt med nyinvesteringar och bygger likviditet så det finns lite "powder" att gå in med om vi får en sättning.
  • Eller det sista och läskigaste alternativet: Så avyttrar vi en del av våra innehav och bygger likviditet så att vi blir extra muskulösa inför framtida investeringar när värderingarna sjunkit. 

Den sistnämnda är väldigt psykologiskt svår eftersom jag har tillräckligt mycket självinsikt att jag inte är varken spåtant, G Gecko eller börsproffs. Att slå "Mr Market" på fingrarna är ingen lätt sak. Ofta sitter man och skäms efteråt och känner sig tilltufsad. Dessutom kostar den oss ett säljcourtage men det bör vara försumbart (och eftersom vi äger bolagen i en "ISK" så klarar vi oss från vinstskatt).

Å andra sidan skulle det kännas mentalt jobbigt att se sin portfölj sjunka under de nivåer vi sparat ihop. kanske väldigt långt under. Jag tror vi har kylan att rida ut stormen och även öka innehaven under nergång men det skulle ändå svida, särskilt nu när tankarna är igång kring att försöka vara "(Wall-)Streetsmart".

Det andra scenariot, att börshumöret fortsätter vara på topp och kurserna stiger fortsättningsvis, d v s att vi hamnar utanför detta med en del av kapitalet känns faktiskt inte lika jobbigt men det är klart att man skulle ifrågasätta sin egen förmåga att placera och kanske köpa Avanza zero för de slantarna till slut. Vad vet jag.

Vi har inte landat i detta ännu men jag peppar mentalt för att avyttra en del innehav och samtidigt få chans att minska lite på antalet bolag (tårtdiagrammet i förra inlägget såg ju ut som en färgglatt chokladhjul på Gröna Lund :-)).

Någon mer som leker med tanken att våga lämna den berömda båten (som man råds sitta still i)?



2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om er investeringsresa! Jag tror att försöka tajma marknaden är dödfött. Tycker att Hemberg på Avanza (antar att ni läser hans blogg eller följer honom på Twitter) har en sund inställning: Köp regelbundet. Nuvarande nivåer är normala.

    När det gäller aktieplaceringar (direkt eller i fonder) så måste man väl alltid vara beredd på ett tapp på 30-50%. Men det är ju egalt så länge man inte är i behov av pengarna och måste sälja på botten. Då bör man ju köpa för att återställa den önskade aktieandelen i portföljen. Därmed också sagt att tillgångsallokeringen är mycket viktigare är försök att tajma marknaden eller välja de "rätta" aktierna eller fonderna.

    Rekommenderar David Swensens "Unconventional Success", även om den är för mångordig. Men huvudbudskapet är viktigt för de flesta privatinvesterare, tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Storugglan! Kul att du vill ta del av den.
      Ja det är sannerligen ingen enkel uppgift att tajma eller överlista marknaden.
      Jag ser framför mig den där streckgubben som SkandiaLink hade i sin reklam för längesedan; Som vandrade uppför graferna och hoppade över till nästa precis innan den han gick på dök, såg så enkelt ut!

      Vi fortsätter att diskutera och överlägga. Vi har kommit framtill att vi ska göra en portföljöversyn och kanske ryker några innehav. Vad som sker kommer stå här framöver. Må gott!

      Radera