FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 6 juni 2016

Preferensaktie Bolite via Tessin

Hej!
I veckan var jag på en dragning som crowfundingbolaget Tessin anordnade ihop med Bolite.

Dragningen gällde preferensaktier för att finansiera Bolite kommande fastigheter.
De har tre startklara projekt. Ni kan läsa mer här. https://tessin.se/projekt/bostader-uppland/

Bolaget fokuserar på lägenheter till unga vuxna i tillväxtkommuner utanför centrala Sthlm-smeten. Det är hit förstagångsköparna nu är hänvisade för att kunna vara med och ha en chans överhuvudtaget.

Det är tre projekt som ska delfinansieras: Terasshusen i Knivsta (deras största projekt), Torghusen i Uppsala (ny stadsdel Rosendal) och ett ännu lite hemligare projekt i Haninge.

Jag var lite skeptisk då jag tyckte villkoren såg lite för bra ut. VD Oscar Engelau gav dock ett gott och sympatiskt intryck och hade svar på tal kring det mesta.

Jag ville säkerställa att detaljplaner är klara att de utredningar som behövs är utförda och hur kalkylen för projekten såg ut (att de inte är några glädjekalkyler). hur de ska bedriva jobbet (totalentreprenad med prefab.byggare Moelven). Jag fick bra svar på mina frågor.

Etapp ett av Terasshusen är redan slutsålda vilket borgar för att kommande etapp också går bra.
Det som är bra är att de inte drar igång produktion fören de sålt minst 75% av projektbudgeten.
Det säkrar upp kapital.

Jag upplevde villkoren som bra. Elva procent årlig utdelning och inlösen av preff år 2019 till ursprungligt pris. Förinlösen möjlig för ett 11,5% högre belopp än teckningspriset.

Likaså är bolagsstrukturen gynnsamt utformad för preffägare som inte äger enskilda bolagsrisker (läs projektrisker - varje projekt drivs i eget bolag). Skulle till exempel ett projekt gå åt skogen men de andra går fortsatt bra kan preffägarna begära utbetalning från holdingbolaget ändå. Kan inte bolaget betala sin årliga utdelning räknas utbetalningen upp med en årsränta om 15 % ränta tills dess utbetalning sker.

Nackdelar då? Visst. Detta är bolagets första projekt. Dock finns erfaret folk med bakom kulisserna vilket ändå borgar för att det sköts och styrs av kompetent folk.

Det lutar åt att vi tecknar en andel om 50 000 kr. Det kommer ge oss 16 500 kr eller 33% avkastning på tre år.

Synpunkter?6 kommentarer:

 1. Kan man teckna genom Avanza?

  SvaraRadera
 2. Fick precis frågor/svar på mejl samt presentationen.
  http://files.tessin.se/projects/bostader-uppland/investerartraff/Q&A%20Bolite_2016-06-02.pdf
  http://files.tessin.se/projects/bostader-uppland/investerartraff/Bolite_investerarlunch_utskick.pdf

  SvaraRadera
 3. Jag brukar alltid ställa mig frågan varför de inte fått stödet med bättre villkor från en bank.

  SvaraRadera
 4. Ja absolut, det ska man göra. Bankerna är som jag förstått väldigt restriktiva med att ge lån till fastighetsutvecklare och fastighetsbolag. Även stora drakar som Klöver, Balder, Akelius m.fl ger ju ut preferensaktier. Risken är större men villkoren är goda så om ma ntill exempel jämför med Saltängen (en fastighet) ger ändå denna preff bättre riskspridning enligt mig då de har flera projekt igång och riktar in sig på den eftersatta bostadsmarknaden för unga vuxna i storstadsregioner. Tack för din kommentar!

  SvaraRadera
 5. Uppföljning: Vi tecknade oss för preff men det blev fulltecknat innan vi hann med att underteckna dokument via deras tjänst Scrive

  SvaraRadera