FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

tisdag 6 mars 2018

Avanza - min första korta position

Jag lyssnade på Börspodden idag med Rickard Bråse och i försnacket så tog han upp Avanza som en av de mest övervärderade aktierna på Stockholmsbörsen. Jag blev nyfiken och tog mig en titt. Och jag kan inte annat än hålla med. P/e på 36 idag vilket är sjukt högt för att vara en nischbank. Över +30% sen årsskiftet. Jag fattar att det gått väldigt bra för Avanza i spåren av kryptoracet men detta känns tämligen dött just nu för Svenssons. Likaså är ju marknaden lite skakig och februariresultat skakade nog av sig en hel del lycksökare. Deras statistik vittnar om att de minskade inflödet med cirka hälften jmf med föregående månad och notor per dag sjönk med 10%. En indikation om att vi peakat. Frågan är om det är bestående trend nedåt...blir mycket att försvara i q1 i sådant fall. Fortsätter börsen sidledes så tröttnar nog många nya som inte riktigt har tålamodet. Får vi ett ras så brukar gemene MSN bli panikslagen och stoppa huvudet i sanden vilket ju inte gynnar AVA. Deras superlång för bostäder kan absolut bidra till stora inflödet på långsidan men frågan här är hur många som verkligen får tummen ur och faktiskt gör flytten, sannolikt pressas även de större bankernas räntor så nyhetens behag och övertag kan snabbt vara förlorat. Det enda dom motiverar nuvarande multiplar är en ny hype kring kryptovalutor eller nytt bränsle på börsen så att alla obskyra småbolag kan fortsätta handlas av avanzianerna. Här får jag vatten på min kvarn av dels Bråse och dels Mr Qviberg himself som tydligen kortar AVA i sitt Öresund. Här finns ju en rejäl twist kopplat till Hagströmmer (hans fd kompanjon i HQ Bsnk) men det är ändå riktiga pengar och inte enbart hans egna, dvs beslutet ska ändå vara grundat på fundamenta för aktieägarnas bästa och inte personlig vendetta (även om det då kanske blir två flugor i en smäll). Jag testar en mindre kort position på dessa nivåer (459 kr) och synar det hela i q1. Spännande!

6 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att se om man kan lita på en journalist:)
  Du vågar mer än mig i varje fall, jag har aldrig vågat korta något numera! Höll på med sälj och köpoptioner förr, men dyra läropengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar! Det har ju blivit lite av ett begrepp, en "Bråsning". :) Det är en bra bit utanför min ursprungliga investeringsfilosofi, summan är anpassad för det och jag ser det som läropengar. En liten krydda som ska bli spännande att följa.

   Radera
 2. Hej! Hur och var kortar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Via en warrant/ minifuture: minishrt Avanza bp2 ( hävstång 2)

   Radera
 3. Skulle jag korta något så vore det Tesla personligen men det är lite för mycket kortsiktig spekulation i det hela för min smak. Föredrar att köpa bra bolag och hålla dem som en något enklare strategi att lyckas med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen borde man undvika den här typen av spekulation men det är ett sätt att skapa lite spänning i tillvaron, med liten del som offras, ser det från början som läropengar. Lustigt att du nämner Tesla, tror det är den andra korta positionen som Mr Q har i Öresund.

   Radera