FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

söndag 25 januari 2015

Grekland, Ukraina-Ryssland, Olja vs QE och lågräntor

Det händer väldigt mycket samtidigt just nu. 

Börsen är på ATH. Hur långt upp orkar den? Kommande rapportperiod blir spännande.

USA går bra, Europa dåligt. Nu ska Draghi ändra på detta och pressa ut pengar. Vi får se hur det experimentet går.

Greklands folk är trötta på krisen i landet och allt fler tror att de klara sig bättre själva. "Grexit" kan vara en svart svan för hela EMU-unionen, jag är inte kapabel att förstå konsekvenserna av ett eventuellt utträde eller för den delen en väsentlig skuldavskrivning som framförs som krav från vänstern som annars hotar med utträde. 

Österut är det också väldigt turbulent just nu. Jag skulle kunna betala ganska mycket för att få kika in i Putins skalle. Hur tänker karln? Är väldigt orolig för att Ukrainakonflikten blir betydligt mer svårlöst än vad man först trodde. Hur kommer EU och NATO agera? Vad kommer en redan pressad Putin att göra som svar på det?

IS, Boko-Haram, Al Quaida och terrorattentat i Paris, Syrien orkar jag inte ens ta upp...

Oljan sticker upp och ner. Ny kung i Saudiarabien kan möjligen förändra prispressen. Saudiarabiens framtida agerande blir spännande att se. 

"Bäst i klassen-Schweiz" kopplade sig fria från euron och CHF drog iväg på ett sjukt och unikt sätt. Att äga Nestlé var väl inte så bra när börsen sjönk 8% på en dag även om viss återhämtning skett.

Räntorna är överlag noll och nästa steg är sjukt nog negativa räntor. Ränteavdragen är kvar! 

Allt ovan gör att det verkligen känns som att man bör positionera sig defensivt. Med det sjunker förväntad avkastning. Funderar ibland på att belåna och skaffa hävstång på defensiva placeringar för att kompensera för minskad avkastning.

Att vi redan har stor exponering mot fastigheter och preferensaktier utgivna av fastighetsbolag känns just nu väldigt bra. Jag är eventuellt beredd att utöka denna del av portföljen.

Men en översyn av högriskaktierna bör göras. Kanske är för stor del viktad och exponerad mot oroshärdar. Möjligen ska vi bita i det sura och ta några transaktionskostnader för att minska risk och sova lite tryggare om natten?

Kräver dock lite tid och den tid man har hemma med familjen nu är värdefull. Sena nätter orkar jag inte med heller till följd av stökig nattsömn hos minstingen.

Kanske ska man handla in fonder som komplement till aktierna?

Finns lite att fundera på helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar