FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

lördag 30 maj 2015

Övertro på mig eller börsen?

Nu är jag där igen. Tror mig vara smartare än marknaden, tror vi snart får en större korrektion nedåt och jag tror att det är läge att sälja en del innehav för att mildra min egen exponering i det förutspådda kursfallet.

Men vänta nu. Om jag tittar tillbaka har de flesta av mina "säljryck" likt detta bara varit dumt.

Det är något naivt att tro sig veta mer än hela investerarkollektivet.

Jag tror dock att man har igen på att "deffa" ordentligt och se var alla osäkerhetsfaktorer tar vägen.

Rent säsongsmässigt är maj och juni dåliga månader och nu i maj har det varit mer "darr" helt klart. Indexen nosar upp och vänder ner ganska häftigt, vollan ökar och det i kombination med eventuella krutdurkar likt Grekland och osäkra räntehöjningar i USA i kombination med sänkningar i Eurozonen och ett dopat Asien. Det spretar. Dessutom känslan av att ALLA pratar aktier, nynoteringsrekord, tydliga kurseffekter på bolag som rekas av poddare/twittrare, gör att det känns för mycket i magen.

Någon ytterligare (oförutsedd eller bortglömd) ganska banal nyhet, men negativ sådan, kan räcka för att utlösa massa sälj och panik (stop-lossar som ryker och utlöser nya). Vad händer om GB får för sig att hota på nytt med urträdesomröstning ur EU?  Om något stort land/IMF lackar ur ordentligt på Grekland? Hur står sig exempelvis Portugal, Italien? Väldigt tyst om dessa länder länge nu. Vad hittar Putin på (förutom vardagsmat som att provocera vårt luftrum och annektera fd Sovjetplatser?) och varför har Kinabörsen dragit iväg över 100% i år när BNP bromsar in? Vad händer om inflationen inte drar igång som önskat och hur länge törs vi (läs centralbankscheferna) köra minusräntor och hur lågt utan att riskera "Japan" för lång tid framöver? Detta i kombination med måttliga till mediokra företagsvinster som till största del beror på "valutaeffekter" eller synergi-/besparingsdesperation?

Jag är ödmjuk för att det mycket väl kan vara upptrend ett bra tag till och att inget av ovanstående händer eller stör börsen allt för mycket. Det är dock svårt för mig att hitta lika många positiva anledningar som motiverar nya höjder.

Därför: Lite mer defensiva aktier, lite mer "fixed income" och lite mer pålitliga utdelningshöjare. Kanske lite "hedge", blankat.
Kommer stuva/skruva lite och återkommer med månadsrapport.


2 kommentarer:

  1. Finns endel att oroa sig för, helt klart. Samtidigt, tittar man i backspegeln kan man konstatera att oroligheter har det varit tidigare. De kommer och går. Oftast triggar det dock reaktioner hos en som investerare. Ibland kanske man vinner på att sitta still i båten. Faller själv i panikträsket där jag tryckt på säljknappen i tron att det ska vända ner. Omallokering av de mer riskfyllda innehaven, till tryggare alternativ är väl iofs aldrig fel, men vid börskrasch brukar ju det mesta rasa så...

    SvaraRadera
  2. Hej Johan, ja det är inte lätt och handlar nog mer om tur än skicklighet om man lyckas sälja på en topp. Jag är dock väldigt nöjd med årets utveckling (som i många fall motsvarar en hel årsuppgång på börsen) så jag intalar mig att jag har råd att säkra upp lite vinster och omallokera till större andel cash samt öka andelen "fixed income".Lycka till med investeringarna!

    SvaraRadera