FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

söndag 15 november 2015

Aj, plåster på skärsåret- eller bota med medicin?

I senaste månadsrapporten nämnde jag att jag tagit en liten position i en fallande kniv, Valeant Pharma. (VRX). 
Den aktien fortsatte sitt tapp ordentligt, i skrivande stund ligger vi -30%. I reda pengar handlar det mer om ca 2tkr i förlust så det överlever vi men köpet ger mig en del att fundera över.

Frågor:
1. Varför spontanköper jag ett bolag bara för att det rasat kraftigt?
2. Varför läser jag inte på om bolaget ORDENTLIGT innan jag köper?
3. Vad är det som gör att jag tror att kursen ska gå upp när varken nr 1 eller 2 är uppfylld?
4. Ska jag egentligen handla med enskilda aktier?

Försök till svar:
1. För att jag tror att detta är en överreaktion och att jag är smartare än marknaden (vilket jag inte är i det korta perspektivet).
2. För jag stressar mig själv och tror att det är bråttom att köpa en liten position innan uppstuds, eftersom det är ganska lite pengar gör det inte så mycket, jag kan köpa mer i omgångar (vilket jag inte gjort ännu).
3. Anchoring. En nivå från 232 till ca 148 borde innebära en uppstuds när det lugnat ner sig lite, tänkte jag. Facit blev ytterligare nedgång till 100 där kursen befinner sig idag. 
4. Jag kan nog inte låta bli. Det är gungor och karuseller för mig. Jag kommer aldrig att ha "guts" som en del av er där ute som är sjukt pålästa och satsar på ett fåtal "säkra" kort. Samtidigt förlorar jag inte halva depån heller när det otänkbara inträffar (tänk ex VW). Jag är inte den personen har jag kommit fram till. Jag gläds åt Berlin IV som nu är 66% upp jmf med inköp, där tog vi en lite större position för att vi kom fram till Berlin som bostadsmarknad borde ha en ljus framtid, klokt i efterhand på samma sätt som jag nu är efterklok i förlustaffärerna.

Insikter:
1. Frestas inte så mycket, det finns alltid affärer att göra på börsen och det är bättre att göra dem med det man åtminstone har ett hum om än att skjuta random vilt omkring sig i bolag som tidigare inte funnits på radarn. 
2. Håll dig till din egen bevakningslista. Innan ett bolag förs upp där med en målkurs ska du ha läst på så att du kan sätta målkursen. 
3. Se varje enskilt tidstillfälle som en möjlighet att gå upp eller ner. Orsaken är informationsdriven och sitter du ej på ordentligt eller med förstahandsinformation (kommer nog aldrig att ske) så gör du klokast i att skynda långsamt än att försöka göra snygga vassa klipp. 
4. Eftersom jag har svårt att hålla tassarna borta borde jag försöka automatisera inköpen i större grad. Ska en del av månadsinköpen vara en ETF eller indexfond mån tro?
5. Jag bör starta en betydligt mer spekulativ depå där jag kan leka och gambla hur mycket jag vill på alla obskyra listor och bolag jag känner för men med den enkla regeln att jag ALDRIG får blanda ihop detta konto med någon av de långsiktiga depåerna. Utvärdera utfallet årligen. Överpresterar jag inte så tas pengarna ut (kommer sannolikt att ske efter första året).

Fyll gärna på med egna upplevelser och reflektioner kring min missbedömning som grundade sig på luft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar