FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 22 februari 2016

ADM - Världens finaste livsmedelsbolag?

Dividend Hawk fick upp mina ögon för bolaget ADM. En doldis för mig fram tills nu.
Därför blev jag lite positivt överraskad när jag såg detta:
http://finance.yahoo.com/news/adm-ranked-most-admired-food-183000281.html

ADM rankas alltså för andra året i rad av Fortune magazine som det mest beundransvärda livsmedelsbolaget (övriga namn på listan inom andra områden är Apple, Berkshire H, Walt Disney, Starbucks m.fl). Det vittnar om att det är viss kvalitet bakom loggan. Så här skriver bolaget själva:

For more than a century, the people of Archer Daniels Midland Company (NYSE: ADM) have transformed crops into products that serve the vital needs of a growing world. Today, we’re one of the world’s largest agricultural processors and food ingredient providers, with more than 32,300 employees serving customers in more than 160 countries. With a global value chain that includes 428 crop procurement locations, 280 ingredient manufacturing facilities, 39 innovation centers and the world’s premier crop transportation network, we connect the harvest to the home, making products for food, animal feed, industrial and energy uses.

Deras affärsområden i bilder:
Oljeväxter är det affärsområde som inbringar mest intäkter, ca 50%. Häri finns även bränsleproduktion som exempelvis biodiesel. Jordbruksservice och majs står för vardera 20 % och det nya spännande området med flavoider och specialingredienser står redan för ca 10 % och väntas växa framgent (se mer nedan). Detta affärsområde startades 2013. Det ser väl balanserat och diversifierat ut inom bolagets hörnpelare.  

Som den gamle jätte de tydligen är, är de involverade i och har en väl inarbetad heltäckande produktionskedja:

Man jobbar mycket med joint venture (samägda intressen ihop med andra bolag) för att dra nytta av varandra och minska enskild exponering/risk. 

Ok, äta bör man, annars dör man...men hur ser värderingen och framtidsutsikterna ut då?
Aptitliga om du frågar mig! ;)

P/E på modesta 11 (industri average ca 14 enligt Morningstar, bolaget har för övrigt fått 4 stjärnor av dem). 
P/B på 1,1 (industri average 1,5 enligt samma källa).
Det verkar vara en helt okey multiplar. Bolaget påverkas just nu av negativa makrofaktorer de inte kan styra över som låga råvarupriser på spannmål och olja som inverkat mycket på resultatet. Man har missat estimaten senaste kvartalen och kursen har åkt rutchkana (ner). Estimaten för nästkommande år är nu svaga och indikerar ett fortsatt nedåtgående vinst. P/E ett år från nu är estimerat till ca 12,5.

Däremot får jag en bild av en kompetent ledning som jobbar aktivt med det som bolaget själva kan påverka under tiden som motvinden blåser. Exempel på åtgärder är besparingsåtgärder, omallokeringar och ta itu med tillgångar som ger lägre resultat, minska investerat kapital, satsa på tillväxtområdet med specialingredienser. 

EPS på 2,98 dollar och en utdelning om 1,2 dollar som nu ger en direktavkastning på ca 3,7 %. Utdelningsandelen är sunda 47 %. Noterar att dagens direktavkastning är ca 1,5% högre än aktiens femåriga medelvärde vilket vittnar om en rimlig värdering för stunden.

Flertalet insiderköp har skett i februari av bland annat CEO i flera omgångar!

Bolaget är en så kallad "Dividend Aristocrat"
läs mer om utdelningshistoriken här på denna utmärkta sida: 
För er som inte orkar: 
De har höjt utdelningen i över 40 år på raken(!), nu senast med 7 procent den 2 februari. 
De har betalat utdelning i 83 år! Det är historik att skryta med!
Bolagsledningen återköper ordentligt med aktier i dessa tider och har minskat utomstående aktier med ca 6 %. 

Bolaget verkar i en intressant marknad om man tittar framåt: Den globala matproduktionen lär öka, oavsett hur ekonomin går, särskilt inom det vegetabiliska området. Bolaget har starka konkurrensfördelar av att vara så pass stor och har en fin tillväxthistorik att visa upp. 
Dessutom satsar man just nu på hälsotrenden som jag tror kommer växa markant framöver.
bilden nedan visar intressanta delar av affärsområdet specialingredienser:

Proteiner (inklusive soja), näringstillskott, fibrer, gryn, bönor, glutenfria produkter och en massa olika smaker till både tandkräm, läsk och andra matvaror...allt detta ser jag som intressanta områden. Man tar hand om "allt", utveckling av nya produkter, produktion, distribution. 

En stark balansräkning, en aktiv ledning och förvaltning för att öka värdet i bolaget gör att det, fina fortsatta tillväxtutsikter, pålitlig utdelning som sannolikt fortsätter att höjas...detta börjar lukta köp för vår del.

Finns inget negativt?
Jo säkerligen. 
Bolaget påverkas negativt av stark dollar då merparten av produktion ligger utanför USA men bolaget är noterat i USA och redovisar i dollar.
En redan nämnd påtaglig negativ inverkan är andra makrofaktorer utanför bolagets egna kontroll som råvarupriser som kan påverka resultatet. 
Framtida brist på gödning/näringsämnen kan inverka negativt på produktionen men då är vi nog långt in i framtiden.
Enskilda händelser, exempelvis något inom produktionen håller inte måttet, negativ publicitet.
Säkert fler saker som jag inte kommit på. 

Detta blev en analys "delight", men jag känner mig tillräckligt bekväm redan nu att påbörja en positionering i bolaget för mellan 33 och 34 dollar. För den som gilla TA är det strax under 50 dagars glidande medelvärde, se röd linje i graf nedan. Jag anser att en mutipel på 13 är högst rimlig och då är bolaget värt drygt 37 dollar vilket får bli min första riktkurs. Eftersom jag känner att bolaget har stordriftsfördelar och är väl positionerat inför framtida tilltagande hälsotrend kan riktkursen sannolikt komma att höjas framöver.
  


14 kommentarer:

 1. Mycket trevlig blogg!

  Finns det chans att plocka en plats i ditt bloggflöde? :-) Givetvis mot ett byte i min...

  Med vänliga hälsningar
  www.vastkustinvesteringar.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. För info Västkustinvesteraren: Du har inget RSS-flöde, dina blogginlägg uppdateras inte som övriga på min lista. Såg inte heller att du har någon motsvaranade blogglista, trevlig blogg dock!

   Radera
 2. Mycket bra och informativt inlägg. Har spanat lite på bolaget tidigare men inte vågat ta steget att investera i amerikanska aktier än då jag inte fått rätsida på om man ska ha dom i en KF eller i ISK.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, se Johans svar nedan. Har du ett underskott av kapital (exempelvis bostadslån) ska du äga utländska aktier i en KF

   Radera
  2. Och här kommer en kanske korkad uppföljning på Johans svar: Hur räknar man ut om man har underskott av kapital? Jag har idag bolån på kring 800 000:- men kommer inom kort få tillgång till mellan 1,5-2 miljoner i aktier och likvida medel. Det känns ju rent spontant som jag inte har ett underskott av kapital och om så är fallet, är det då bättre att pyssla med de amerikanska aktierna på ett ISK?

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Hej! Grattis till låg belåning och fina tillskott på kapitalsidan! Inkomst av kapital får du bara om du säljer aktier med vinst eller erhåller utdelningar. Utgift av kapital får du på räntor och schablonskatt på exempelvis ISK. Likaså om du säljer aktier med förlust i en traditionell depå. Differansen ger antingen ett överskott eller ett underskott av kapital. I ditt fall luktar det överskott (om du har en ränta på säg 1,5 procent på ditt bolån) och en direktavkastning på ca 4%).

   Jag skulle råda dig att ha dina utländska aktier i en KF. Saker kan ändras i framtiden och det är då bökigt att flytta (courtage belastar). Väljer du en avgiftsfri KF hos Avanza eller Nordnet är det i praktiken ingen skillnad mot ett ISK (jo, det finns skillnader som att du inte har rösträtt och så vidare men för de flesta är skillnaderna inget som har någon betydelse).

   Radera
 3. Oh, ADM. De ligger på min "att köpa när mer pengar finns"-lista. Måste få till ett köp under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja det ser fint ut. Jag blir mäkta imponerad av styrkan i utdelningshöjningen över tid! Likaså spännande profilering för framtiden! Lycka till med inköpen!

   Radera
 4. ett fint bolag onekligen, med fint track-record. Och mat lär väl alltid efterfrågas :)
  Finns i min bevakningslista och ser gärna ett billigare pris.

  Amerikanska aktier ägs med fördel i KF, då sköter innehavaren (ex. Avanza?) att du får tillbaka skatten efter 2-3 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev, äta bör man...dessutom blir det fler munnar att mätta och säkert mer hälsomedvetna sådana. Hoppas du finner en bra entry-nivå!

   Radera
 5. Kul inlägg om ett nytt bolag för mig som kom från ingenstans! Trots att det funnits länge och verkligen har fin historik!

  Känner att jag måste gräva vidare lite för att förstå vad dom faktiskt producerar. Har dom egna produkter/varumärken som säljs direkt till konsumenten? Eller förädlar dom bara råmaterialet för att sälja det vidare?

  SvaraRadera
 6. De har inte varumärken ut till konsument utan främst ingredienser. De har en informativ webbplats ADM.com, finns presentationer under Investor. Mvh

  SvaraRadera
 7. Kul att jag hittade hit och såg att det finns fler som gillar ADM, dig skall vi följa :-).

  Personligen tror jag att bolaget på lång sikt kan vara bra att lägga in mer i (tjuvläste din senaste notis om att du väntar) men jag gissar också att det säkert kan komma en sättning till som skickar ned ADM några dollar och då kan det vara ett ännu bättre läge att fylla på.

  Lycka till med investerandet
  Att Välja Lycka

  SvaraRadera