FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 30 januari 2017

HM, vad sker?

Imorgon kommer HM med sin rapport för fjärde kvartalet och bokslut. Som vi redan vet är det ingen upplyftande läsning och jag skulle inte bli förvånad om marknaden än en gång blir besviken även på den januarisiffra som brukar yppas. Här är en sammanfattning av estimat och förväntningar: http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/viktiga-punkter-for-pressat-h-m-6820339

Nu gäller det för oss i familjen oberoende att höja blicken och titta längre fram än enstaka år. Frågan som är viktig att besvara: Är HM uthålligt och konkurrenskraftigt om 5, 10, 15 år? Är det självklart eller lurar vi oss att det som en gång varit, exempelvis stor dominans och typ 90% butiksinköp är det som kommer bestå mer eller mindre. Om inte, är den e-handel som HM så många gånger refererat till för att förklara tuffa investeringsbehov något som kommer lyfta och ge skalfördelar och gå hand i hanske med alla butiker som öppnas för fullt? Jag är inte orolig men lite bekymrad.

Magnus Andersson aka Fundamentalanalys har bytt fot för ett tag sedan och sålt sitt innehav. Bland annat här förklarar han varför: http://fundamentalanalys.blogspot.se/2017/01/h-sveriges-storsta-value-trap.html

Även Hurrican Capital (väldigt bra blogg!) har sammanfattat läget inför rapport bra tycker jag och visst är det trist att HM inte är så öppna med sin information? Man undrar lite: Vad de har att dölja? Bloggaren avstår innehav även om han öppnar upp för att om H&M kan fortsätta upprepa det de gjort historiskt så är aktien ett fynd just nu. Det är just den frågan som är för svår att svara på som gör att han avstår. Klokt resonerat tycker jag. Beundrar de som törs göra sin egen analys och gå mot sentimentet. Läs själv på: https://hurricanecapital.wordpress.com/2017/01/28/hm-stuck-between-a-rock-and-a-hard-place/

Gottodix börjar också bli allt mer tveksam. http://gottodix.blogspot.se/2017/01/tredje-vagen-i-hms-problem.html

Lundaluppen är dock positiv till värderingen och hyggligt positiv till bolagets framtidsutsikter:
http://lundaluppen.blogspot.se/2017/01/h-i-marknaden.html

Det är alltså lite blandat och tur är väl det. Någon som vill sälja och någon som vill köpa.
Här hos oss tror vi/inbillar vi oss ännu att HM ska kunna visa upp några fina år framöver. Vi tror att de som jobbar hårt inom bolaget vet vad de gör och har skäl till att fokusera främst på verksamheten snarare än minoritetsägares frågor. Familjen går ju först, eller hur? Bolaget ägs trots allt till ca 40% av familjen Persson och nära släkt (Tham). De har över 70% av rösterna så vi andra får nog finna oss i att dansa efter deras pipa eller inte alls.

Avslutar med en cliffhanger: Jag ser det inte som helt omöjligt/orimligt att bolaget köps ut från börsen för 320-340 kr under detta eller kommande år. Hoppas jag har fel och att bolaget fortsätter utvecklas väl och kan fortsätta skifta ut stor del av vinsten till sina ägare.

Hur tänker ni?

4 kommentarer:

 1. Hej Våra Placeringar.

  Många intressanta reflektioner och JA en riktigt svettig cliffhanger! Berätta gärna hur du/ni tänker omkring cliffhangern?

  En tanke jag har omkring HM är att trots några (med HM mätt) tuffa år och med en något trög/sen start med internet försäljningen så BORDE det vara lättare för en jätte som HM att vinna mark och utveckla ny konkurrenskraft än för mindre aktörer om de vill detta. De är en stark företagsfamilj (och likt Wallenbergarna har de haft business sedan modersmjölken) och byggt HM under generationer. Med den erfarenheten kombinerat med att man (har kapitalet) att värva in toppersoner inom områden som företagsutveckling/marknadsföring/it-teknik/design med mera så borde deras fördelar mot nya mindre bolag ändå stå sig stark på lång sikt? Men som vanligt vet bara framtiden vad som kommer att ske med ett av sveriges stoltaste flaggskepp inom företagande.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
 2. Hej Atlas! Jag vet inte hur seriös jag var med sista stycket men det var prisnivån igår innan rapport och vad kursen hade kunnat hamnat på om rapporten varit dålig, och känslan man får från familjen Persson att de upplever det som jobbigt att svara upp mot aktieägarna. Vill minnas att Karl-Johan till och med någon gång sagt att det skulle vara skönt om bolaget inte var publikt utan privat. Men nu fick den ju lite fart igen!

  Jag håller med i att en koloss likt detta med hyfsad styrfart framåt är svårstoppad men bolaget får inte styra allt för fel...Tack för att du tittade förbi!

  SvaraRadera
 3. Själv fortsätter jag köpa försiktigt i H&M under överskådlig tid. Aktien blev fram till idag billigare. Men den kan bli ännu lite billigare, såklart. På 5-10 år bör det komma en och annan utdelningshöjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag med. Det är skönt med långsiktiga perspektiv!

   Radera