FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

torsdag 2 november 2017

Månadsrapport oktober

Senaste rapportperioden bjöd/bjuder på mer klarhet än grumlighet. Det är mer som är positivt än negativt och kanske, kanske börjar nu de enorma stimulanser som pågått under så lång tid ge effekt. Konstigt vore väl annars. Nu återstår då bara frågan hur vi ska lyckas ta oss från "här" till "post-minusränta"? Vad gör centralbankerna om en ny recession inträffar innan vi börjat komma till normala lägen? Tål ekonomin ens den typ av ränta längre? Vad är en normal räntenivå egentligen efter så pass lång tidsperiod med minimal ränta? Om vi nu får mystiska "elda på och kyl av samtidigt"-effekter, t.ex på bostadsmarknaden så kan det bli ugly där ute. De nytagna lånen kostar plötsligt för mycket i tvingad amortering. Konsumtionsutrymme sjunker och BNP saktar in då mycket av denna bygger på konsumtion. Lägg till lite vapenskrammel ute i världen (vad hände förresten med kärnvapenkriget?) och vi kan ha några tuffa år framför oss. Då får minusräntan mindre effekt, även om den sänks ytterligare.

Nåväl. Efter denna lilla dystopiska spaning är det väl bara att konstatera att vi kan fortsätta hänga kvar i bolagen, alternativen känns inte tillräckligt attraktiva just nu även om det är med viss tveksamhet och lite magont som man konstaterar att vi får ännu en blå dag. 

Är det så enkelt att börserna kommer att kylas av något till följd av räntan men att stimuli kommer sitta i ett bra tag om räntan höjs väldigt sakta? Kanske går det att parera. Om allt annat fryses lika men så lär det knappast bli. Slutspekulerat. Dags att redovisa månadens händelser och transaktioner. 

Sålt: 
Profilgruppen innan rapport. För dåligt påläst. Lyckosamt beslut då aktien nu står ca 10% lägre jmf med vårt säljpris. efter rapport med ca tio kr. 
Minskade i Skanska. Tänkte att vi flyttar om till mindre bostadsutvecklare (ALM) istället som fått rejält med stryk, se nedan.
Nitro games efter en tjurrusning uppåt. Trevligt men med facit i hand bättre att behålla då rusning fortsatte (efterklokheten!)
Supervalue. Trenden är ner och jag tröttnade/orkade inte ta in caset. Har fortsatt ner och eg borde man titta på dem igen. 

Köpt
ALM Equity i flera omgångar. Det har skrivits spaltmeter i kvadrat om bostadsutvecklarna och hur rökta de är/kommer bli. Vi är motvalls och tror att bolag av ALMs storlek ändå står rustade och kanske på lång sikt gynnas av en nerkylning. Mindre konkurrens om markanvisning/markpriser/byggentreprenörer/kapital. De kan dessutom ställa om till hyreskontrakt i större utsträckning än de små enfadtighetsbolagen som översvämmat marknaden. Man har tungt kapital i ryggen, till och med ABBA-Björn. Vad kan gå fel? :)

Genesis it. Kunde inte motstå liten chans/bevakningspost efter de märkliga turerna med stora försäljningar i marknaden i ett lite bolag med väldigt låg omsättning. Struntar XL bygg helt i kursen? 
Lite för intressant för att låta bli men det är mycket som kan hända åt båda hållen. Eg borde man nog hålla sig undan. 

Ökat lite till i CTM med hopp om stabilare framtid och positiva nyheter från nya vd:n i samband med rapport 7 nov.

Inlösen av mina uppköpta Nordic camping-aktier realiserades också under månaden.

Insättning om ynka 6000 kr. Fortsatt höga utgifter och nu lägre inkomster då en av oss är f-ledig

Utdelning från Telia och några preffar, några tusen extra skapades ur "tomma intet"! :).

Summering:
Aktieinvest ISK: 805 tkr (ca +2 %)
Aktieinvest IPS: 58 tkr (ca +6%)
Avanza KF: 670 tkr (ca -1 %)
Avanza PF1: 103 tkr (ca +5 %)
Avanza PF2: 104 tkr (ca +5%, underskattade förra månadens värde)
Nordnet KF: 372 tkr (ca +6 % rensat för insättning)
Nordnet AD: 88 tkr (ca +2%)
Tessin: 50 tkr

Summa: 2,25 mkr. Inte illa att få ca 3% upp på en ynka månad!

2 kommentarer:

  1. Jag har också tagit en position i Genesis IT faktiskt. Värderingen är för låg givet vad de presterar, och hur sunda finanser de har. Sedan kan jag ha åsikter om deras kommunikation med aktieägarna. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hoppas att det visar sig i kursen framöver när stöket lagt sig och fokus ligger på verksamheten. Tack för att du kikade förbi!

      Radera