FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 1 december 2017

Månadsrapport november

Det verkar inte finnas någon hejd just nu på riskbenägenheten. Alla vill vara med i leken "Vem vill bli miljonär" För att komma dit spekuleras hejvilt i Bitcoin, IPO:er och annat smått (ju mindre bolag, desto större uppsida) och gott(?). H&M är stort och tråkigt däremot. Lite av en elefant i rummet som kommit på efterkälken. Fast till och med Ericsson har ju fått fart under galoscherna!

Ja vi ska då sannerligen inte klaga så har vi lyckats få positiv avkastning i en annars negativ börsmånad.

Vi har gjort små affärer.
Sålt merparten av vårt Bitcoin-certifikat när kurvan började gå mot 10 000$. Hade vi inte gradvis minskat innehavet hade vi nog haft några hundratusen extra nu men efterkloka övningar är ganska meningslösa. Får glädjas åt lyckade affärer under flera års tid istället och att risken hålls någorlunda i schack.

Köpt en liten bevakningposdition i Hoist. Det finns mycket skräp därute och smart att låta privatspara finansiera det hela. De verkar duktiga på det de gör helt enkelt. Litet komplement till nischbanken Resurs.

Sålt amerikanskt gasbolag EQT. Lite för dåligt påläst och inte tydlig trigger i närtid.
Viktade om till lite mer Uran via ETF URA. Ju mer jag tänker på framtida energikällor så seglar ny säker kärnkraft upp som tydligt parallellt spår till den förnybara svajigare energin. Dessa två kompletterar varandra väl, det är inte alla länder som har stora norrlandsälvar som vi.

Följer med spänning bostadsmarknaden här hemma. En bubbla säger många nu. Jag tänker lite som marknaden i övrigt att psykologin ibland drar iväg och uppfyller profetian. Vi har ett stort sug efter boende i storstäder. Urbaniseringen fortsätter. Alla har inte råd, absolut men tillräckligt många och kanske kan en avkylning bara verka positivt för uppskruvade markpriser och skyhöga entreprenadpriser. Kanske kan fler utländska byggare komma in i den tilltäppta byggmarknaden i Sverige. Kanske kan dagen amorteringskrav få ännu mer orörlighet och ännu mer benägenhet att riskera mer för att komma in. Jag tror alltså att så länge räntan är låg från centralbankshåll vilket jag tror den kommer vara under Ingves fortsatta mandatperiod på sex år så går det inte att stoppa suget efter möjligheten att komma in. Återigen kan indrivare och nischbanker finna nya kunder (usch vad hemsk och krass jag låter). Penningpolitiken av idag är ett sinnesjukt experiment med oanade konsekvenser om man hamnar i knipa på nytt här nere. För våra ökningar i bostadsutvecklaren ALM har det gått OK. Kursen har återhämtat sig lite men vi började köpa för tidigt i nedgången. Jag tror att bolag av den storleken finns kvar och kan stärkas av att en del småskruttar försvinner från marknaden. För övrigt kom ett glädjande mejl under månaden att byggaren som vi crowdfundade via Tessin (radhus i Borlänge) går över förväntan och kommer utbetalas i förtid. Därför bokför jag den nu som 55 istället för 50 (även om det försvinner lite skatt).

Summan på portföljerna i detta månadsbryt är (tkr):
Aktieinvest ISK: 812
Aktieinvest IPS: 58
Avanza KF: 730
Avanza PF1: 102
Avanza PF2: 108
Nordnet KF: 393
Nordnet AD: 82
Tessin: 55
Summa 2340

Tilläggas ska att nyspar inte är överfört ännu. Summan blir dock fortsatt låg till följd av f-ledighet för den ene av oss och spar till resa m.m.
Ha det fint!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar