FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 2 januari 2015

Månadsrapport december och årssummering samt mål 2015

Året är till ända och ett nytt har tagit vid. Tiden flyter på. Personligen hoppas vi i vår familj att landa och få ett lite mer balanserat år. År 2014 var fantastiskt men också jobbigt (på ett i-landsmässigt sätt).

Mer sömn, mer egentid, mer balanserad/förändrad arbetssituation är tre mantran som återkommer vid våra uppföljningssamtal (som sker årligen med hjälp av barnvakt och restaurangbesök - rekommenderas!).

När det gäller det ekonomiska så kan vi börja med att titta tillbaka på våra mål för 2014:
1. Spara så mycket det går  - utan att vara "dumsnål" (måste leva här och nu också).
Sparmål: 160 000 kr (kommentar: Ganska lågt satt till följd av f-ledighet). 

2. Investera långsiktigt - tänk extra defensivt detta år.
Investeringsmål: Positiv värdeutveckling (Kommentar: Trodde börsen skulle bli skakig)


Utfallet är  SJUUUUKT mycket bättre!

Facit nr 1: Nysparandet blev ca 185 tkr vilket är lite bättre än målet. Dessutom tillkom två större extrainsättningar från annat sparande om ca 180 tkr. Dels valde vi att öka risknivån och köpa preferensaktier för vårt buffertsparande och dels tillkom ca 50 tkr från en strukturerad produkt som förfallit (en rest av vårt tidigare liv med "rådgivare" som skott sig på oss). Vi tillförde alltså över 360 tkr! Detta blir ett svårslaget facit men inte omöjligt att uppnå detta år då ingen är f-ledig detta år.

Vi har också gjort flertalet åtgärder för att bättra på sparkvoten under året. Till exempel har vi sett över försäkringar och gått ur kyrkan. En stor grej som vi nog inte nämnt här är att vi börjat hyra ut vårt hus när vi semestrar. Då täcker hyran stora delar av vår resa (flyg, boende mm) - perfekt! Vi har redan två bokningar till i sommar.

Sist men inte minst märker vi hur den ständiga medvetenheten om att vi ska agera "snålsmart" ger otroligt mycket i vardagen, många bäckar små helt enkelt.

Facit nr 2: + ca 32 % (grovt räknat inklusive utdelningar som landade på ca 10 000 kr). Betydligt högre än index och J slår sig för bröstet och gläds åt detta fantastiska resultat. Lyckosamma inköp under oktoberdippen är en del av förklaringen, Protector Forsikring en annan. Likaså att många bolag i portföljen är på ATH. Tur och skicklighet i kombination helt enkelt. Jag fortsätter att placera aktivt även detta år och ser hur det går.

Målsättningen om positv avkastning blev alltså med råge uppnådd till följd av att börsen har tuffat på betydligt mer än vi trodde. Hade jag legat kvar i allt hade utfallet sannolikt varit ännu bättre. Har inte "backtrackat" det scenariot men ångrar verkligen försäljningen av Apple och Google samt Swedbank som nu känns för dyra att återinträda i.

Läs och njut av utfall för december och året (ursäkta den röriga "klipp-och-klistra"-layouten).
ISK:
Depåvärde utifrån tillgångsslagSEK Andel 
Likvida medel2 121,440,37%
Aktier575 428,8999,63%
Summa  577 550,33100,00%
 


KF:

RESULTAT PORTFÖLJ

·
Saldo31 038 SEK
Marknadsvärde123 959 SEK
DEPÅVÄRDE154 997 SEK
Trad. depå:

DEPÅVÄRDE - SEK
Kontantsaldo9 140,26
Värdepapper36 451,92
Ränta0,00
Summa45 592,18

Totalt värde: 777 tkr vilket är ca 30 tkr mer än för en månad sen till följd av nysparande då värdet på aktierna legat i princip plus-minus noll denna månad.

Vi har ökat portföljvärdet enormt mycket under detta år. Jag tror det knappt själv men ingående värde när bloggen startades för ganska precis ett år sen var 225 tkr(!).

Värdet är nu alltså mer än tredubblat med hjälp av större tillskott under året men det går inte att bortse från att vi varit väldigt duktiga på att spara och att vi lyckats väl med avkastningen på våra placeringar.

Den icke dokumenterade strategin för inköpen under året har präglats av tre delar:
1. Byrålådeaktier, främst preferensaktier för att erhålla stabil kontinuerlig utdelning och öka i de stora stabila bolagen på mindre dippar, exempelvis McDonalds som haft ett tufft år.

2. Bolag med tillfälliga problem som på lång sikt kommer repa sig. Exempelvis: Tesco, Nokian, Carlsberg, SSAB, Bonheur m.fl

4. Bolag som står inför en uppvärdering. Exempelvis; Vardia, Mekonomen.

Det känns sammantaget bra men ibland går det för fort, särskilt köper jag för snabbt. Antalet bolag gör det också svårt att hinna med att följa upp ordentligt. När portföljvärdet växer finns behov att att agera mer strukturerat.

----------------------------------
Mål för 2015;

 • Sätta en tydlig investeringsstrategi.
 • Spara minst 240 000 kr (och därmed i bästa fall uppnå 1 mkr!).
 • Erhålla utdelningar om minst 20 000 kr
 • Få bättre koll på uppföljning, transaktioner och utdelningar.
 • Helst spöa index (OMXS30 eller OMXSPI, S&P 500 eller något annat motsvarande som kan duga som jämförelseindex).


God fortsättning på 2015 önskar jag oss själva och den lilla tappra skara som bedmödar sig att läsa mina inlägg!

2 kommentarer:

 1. Alltid trevligt med positiva nyheter när man tittar i bakspegeln. Det är nästan så att man redan längtar till summering 2015. God fortsättning och lycka till med era mål

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det! Vi får se vad år 2015 ger, förhoppningsvis en hel del lärdom. Tack så mycket för lyckönskningarna och lycka till du med!

  SvaraRadera