FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

torsdag 15 januari 2015

Schweiz blir dyrare och SSAB är verkligen billigt.

Idag blev den årliga Schweiz-resan betydligt dyrare! Nog är det allt ganska sjukt att en valuta drar ca 20% på en dag och att börsen faller med över 8%. Vilka rörelser!

På en börs med dur går SSAB med moll. Kursen är nu en bra bit under 10-årslägsta. Vad gör att marknaden öser ut aktier på de här nivåerna? Något jag inte vet? Konstigt tycker jag.
Saxar in en ganska bra redogörelse för min bild av bolagets förutsättningar som skrevs nyligen. Nu har kursen sjunkit ytterligare 10% och vi gick med facit i hand in alldeles för tidigt. Det är lätt att vara efterklok. Nu gäller det att sänka sitt GAV och handla mer. Avvaktar dock till januarilönen trillar in på kontot.
----------------------------------------------------
STOCKHOLM (Direkt) SSAB har rasat till en nivå nära den lägsta kursen på tio år, trots att en rad faktorer har förändrats på ett sätt som gynnar bolaget. Aktien handlas i dagsläget till samma nivåer som före köpet av Rautaruukki, en affär som hyllades av analytikerkåren.

Men nu har det gått för långt, menar Deutsche Bank, som ger ståltillverkaren en köprekommendation med riktkursen 54 kronor.

"(Kursnedgången) har skett trots 1,4 miljarder kronor i resultatsynergier /¿/, en mycket starkare amerikansk marknad än någon kunde ha väntat, liksom en valutakursutveckling som går rejält i bolagets favör", skriver bankens i en analys daterad den 12 januari.

En viss motvind kan SSAB komma att uppleva från lägre råvarupriser, medger analytikern, som dock menar att oron över detta är överdriven i det korta perspektivet.

Inte heller bolagets skuldbörda bedöms som alltför betungande.

"Trots en hög skuldsättning är kostnaden för upplåningen låg (3 procent)", skriver Deutsche Bank, som inte ser ett återupptagande av utdelning som någon omöjlighet i en nära framtid.

Framför allt är det emellertid valutautvecklingen och den potential till resultatförbättringar som finns i samband med Rautaruukki-affären som lockar.

"Valutan vänds till att ge medvind, efter att ha blåst motvind en längre tid", skriver banken, och lyfter fram att SSAB genererar 70 procent av sina intäkter på den amerikanska marknaden, samtidigt som mycket av kostnaderna är i svenska kronor.

Vidare ger övertagandet av Rautaruukki SSAB den kritiska massa och flexibilitet som krävs.

"Den nya strukturen och utökade kostnadsbasen ger bolaget möjlighet att skala (upp eller ned) produktionen på ett kostnadseffektivt sätt, vilket bör ge stöd åt både kassaflöde och resultat över en konjunkturcykel", forsätter Deutsches analytiker.

Det officiella synergimålet på 1,4 miljarder kronor betraktar banken som "konservativt".

SSAB:s A-aktie handlades vid 15-tiden till knappt 44 kronor, en uppgång med cirka 4,5 procent för dagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt

4 kommentarer:

 1. Jag bevakar själv SSAB. Men har även haft Posco som innehav tidigare. Båda är intressanta. Posco är coolt då det är lite av "högteknologiskt" bolag inom stål.

  Men mina funderingar är att trots att tex SSAB är på 10 årslägsta, så syns inga tecken nu på återhämtning. Har fått bilden av prispress inom såväl järnmalm som stål. Avtagande tillväxt i Kina en stor anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots vikande efterfrågan tror och hoppas jag att SSAB gynnas av omvärldsfaktorer som stark dollar (som sannolikt blir ännu starkare nu när CHF är bananas) och lågt oljepris. Därtill synergieffekter som inte ser ut att vara inprisade i kursen. Jag håller koll och ökar sannolikt vid januarilönen. Lycka till med placeringarna!

   Radera
 2. Fallande metallpriser gör väl sitt och råvarubranschen är överlag svag, vilket ofta gör det svårt för även hyfsade bolag att gå mot trenden (om SSAB anses höra till branschtoppen? Följer själv inte bolaget).

  SvaraRadera
 3. Deutsche Bank är tyvärr ingen bank att följa. De har haft fel förr

  SvaraRadera