FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 2 mars 2015

Fokus och lärdomar

Idag får man se ödmjukt på tillvaron. Vissa tappade en årslön, andra en månadslön och en del kom undan med blotta förskräckelsen. En del gottar sig, andra ojar sig. Jag skriver givetvis om Vardia och bolagets riktigt kassa rapport och hantering av situationen. Trots allt är det så här aktiemarknaden är och rätt vad det är dimper en svart svan ner. De 20-30% som man kanske hade förberett sig på mentalt blev över 50 och egentligen är det underligt att inte kursen slaktas än mer eftersom nyemissionen inte är säkrad. Vem vill gå in och stötta upp ett bolag som tabbat sig såhär?

Jag och många med mig är oerhört besvikna på ledningen i bolaget idag. Det luktar "Eniro" och jag kan helt enkelt inte äga aktier i ett bolag vars ledning för mig bakom ljuset såhär. Visst, man kan skylla allt på revisorn men så enkelt är det inte. Det var helt enkelt lite för bra för att vara sant. Överväger starkt att byta försäkringsbolag då jag inte litar på bolaget längre. De förtjänar inte mig som kund.

Jag sålde merparten av innehavet idag på låga nivåer, resten fick ja inte igenom. Vände en vinst om några tusenlappar till en förlust om runt 16 000 kr. Det är inte hela världen men mycket irriterande.
Never loose money är ju mantrat...

Jag har lärt mig några saker idag: Att aktivt jobba med riskspridning är a och o. Ibland har jag känt att jag har för många innehav och att det är lite amatörmässigt att inte ha en koncentrerad portfölj. Jag har fått ett kvitto idag på att det är bättre att sprida riskerna över många innehav. Visst, W.Buffet och några till kan klara sig med få men vi som inte gör detta på heltid och är glada amatörer behöver sprida ut innehaven.  Ett bolag kan vara värt hälften eller noll på bråkdelen av en sekund.

Likaså ska förhoppningsbolag som ännu inte visar vinst bort från radarn, hur bra det än ser ut. 

Det vi främst ska fokusera på nu är att spara och skapa goda förutsättningar att snabbt hämta hem det här tappet så att prognosen över friheten hålls intakt, dvs inträder om ca 9 år.







4 kommentarer:

  1. sist jag kollade ägde Warren B 30 olika aktier (det kallar jag diversifierad) hans uttalande om en koncentrerad portfölj måste vara flera år gammalt...

    http://www.stockpickr.com/pro/portfolio/warren-buffett/

    SvaraRadera
  2. Tack för påpekandet. Buffet har blivit synomymt med koncentrerad portfölj för mig och har läst hans citat där han tycker att sex bolag räcker men han kanske har tänkt om? Oavsett så passar inte en koncentrerad portfölj mig.

    [...] If you really know businesses, you probably shouldn’t own more than six of them. If you can identify six wonderful businesses, that is all the diversification you need. And I can guarantee that going into a seventh one instead of putting more money into your first one is gotta be a terrible mistake. Very few people have gotten rich on their seventh best idea. But a lot of people have gotten rich with their best idea. So I would say for anyone working with normal capital who really knows the businesses they have gone into, six is plenty"
    Källa warrenbuffettoninvestment.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buffett har alldeles för stort kapital för att äga några få bolag. Hans råd om runt sex st. gäller uttryckligen för privatpersoner. Han brukar ge rådet när han talar med unga studenter. Detta, vilket är det centrala, för att man inte kan hålla koll på mer än några företag om man investerar på fritiden.

      Hans inställning till diversifiering- att du bara behöver det som ett skydd mot att vara dåligt påläst går hand i hand med detta. Kan man ett företag och dess risker väl är man mkt bättre skyddad än om man diversifierar till en massa bolag man inte har någon större koll på.

      Radera
    2. Hej Lou, tack för kommentaren. Vi får nog konstatera att det finns två skolor helt enkelt. De som fokuserar på fåtalet bolag och lär sig "allt" om dem (Buffet-style) och de som väljer smörgåsbordet och sprider innehaven mera, självklart pålästa men utan att kunna "allt" om bolaget i fråga (Lynch-style). Båda strategierna kan vara framgångsrika men om "shit happens" så händer det mer procentuellt för den första skolan. Om vi nu tar Vardia som exempel så tror jag att Kenny t.ex ägnat mer tid än många privatpersoner på att förstå bolaget, ändå inträffade en oförutsedd händelse som slog hårt för de med koncentrerade ägoportföljer (Ägamintid, kenny m.fl). Även om Vardia är ett mindre bolag med mycket förhoppningar om framtiden så kan det teoretisk hända storbolag också. Sitter du med ett sådant bolag i din koncentrerade portfölj blir det smärtsamt, åtminstone för stunden. Är du långsiktig reder det ut sig men om du får bristande förtroende för ledningen, som jag, så blir det en dyr skilsmässa.

      Att hitta kvalitet är utmaningen! Jag har mer skapat min egna mixade "svensk-amerikanska indexfond med inslag av preffar" och än så länge har det gått bra. Jag fortsätter på den vägen ett tag till men jobbar aktivt med att se över portföljen och innehaven. Visar det sig efter ett antal års utvärdering att det inte ger något extra så blir eventuellt en rekapitulation och renodlat indexfondsägande.

      Jag beundrar dig med flera som vågar äga koncentrerat och gör det framgångsrikt, själv är jag nog inte skapt för detta!

      Ha en bra dag!

      Radera