Rubriken ovan är den inledande rubriken i Andreas Cervenkas inlägg i SvD:s näringsliv nu i lördags. Det är väldigt underhållande att läsa Cervenkas prosaliknande text full med vassa humoristiska stick kors och tvärs. Man märker att han är frustrerad, liksom många andra inför politikernas frånvaro av handlingskraft och ett förmåga att se vad som är bäst för Sverige på lång sikt, inte enbart denna mandatperiod. Nedan kommer en samling sköna citat från artikeln att gotta sig i:
"Vid 02-tiden på firmans julfest kan åtgärden ”stöta på chefens fru” framstå som både rimlig och väl avvägd. Klockan 08 samma morgon krävs det ingen oberoende utredare från Deloitte för att slå fast: det där kunde ha skötts bättre".
"De som har mest skulder tenderar också att ha mest tillgångar. Vid ett kombinerat börs- och boprisras lär de knappast börja trösta sig med mer konsumtion."
"Ta en massiv statlig subvention för att låna (ränteavdraget), blanda in lite slopad fastighetsskatt, usel bostadspolitik och det hade nästan varit sensationellt om resultatet blivit ett annat. Ungefär som att sätta på duschen och chockas över att bli blöt."
"Riksbankschefen Stefan Ingves stod länge på barrikaderna och sade sig vilja bekämpa bolånebrasan med sotat ansikte och brandslangen i högsta hugg. När huvudansvaret gick till någon annan (läs Finansinspektionen) lommade han surt iväg för att i stället återkomma med bensindunkar i form av minusränta. Hur nu det går ihop."
"Huvudargumentet är att det (ränteavdraget, red.anm) kan ”störa konjunkturen”. Det vill säga: läget är så illa att om vi gör något nu riskerar det att gå precis så illa som det annars kommer att gå sen om inget görs. Det kan liknas vid en cancerläkare som vägrar sätta in cellgifter eftersom bieffekterna kan upplevas som ”jobbiga” för patienten."
"Enligt uppgift kom regering och opposition i december dessutom överens om att bara regeringen först slapp regera så skulle oppositionen sen slippa opponera. Och visst är det skönare att fika och twittra än förhandla. Kanske är det inte polariseringen som är problemet i svensk politik trots allt utan något värre: ren slöhet."
Lästips: "Vad är pengar" är om du gillar texterna ovan Cervenkas klarsynta krönikesammanställningar av det ekonomiska läget efter finanskrisen 2008. Uppiggande iakttagelser för oss som inte är proffs men som ändå börjar ana ugglor i mossen eller annat valfritt talesätt för att allt inte står rätt till med världsekonomin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar