FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 11 mars 2019

Oscar Properties Pref

I detta inlägg tänkte jag sammanfatta mina tankar kring Oscar Properties Preferensaktie av serie A, det vill säga den "vanliga" som inte har en fast inlösenkurs om 500 kronor som serie B har.

Jag vill hävda (detta kommer jag säkert att få äta upp) att denna är grovt undervärderad just nu.

Varför?


  1. Oscar Properties kommer med största sannolikhet inte att gå omkull. - Preferensaktiens värde just nu värderar bolaget som att den sannolikheten är mycket stor.
  2. Kapital kommer att ordnas fram så att bolaget kan betala sina fodringsägare inklusive sina preferensaktieägare. - Detta vore annars en katastrof för hela bolaget och jag tror inte att huvudägaren Oscar Engelbert låter detta ske (både prestige och monetärt). 
  3. Jag tror att bolaget kommer att stärka kassan under året - En nyemission eller annan kapitalanskaffning vore enbart positivt ur preferensaktiens aspekt.


Villkoren för preferensaktien när de ersatte de tidtagare under 2015 (mitt i glödheta byggboomen) var:

  • Preferensaktierna medför företrädesrätt framför stamaktierna till en årlig utdelning om 20 kr per preferensaktie med kvartalsvis utbetalning om 5 kr
  • Preferensaktierna innehar en tiondels rösträtt per aktie i förhållande till Bolagets stamaktie
  • Bolaget har rätt att lösa in preferensaktierna till 350 kr per preferensaktie
  • Vid eventuell likvidation av Bolaget har preferensaktierna rätt till företräde om 300 kr per preferensaktie

Idag betyder det en DA på ca 27 % (pris 75 kr). Varje kvartal ger ca 7% tillbaka av satsat kapital (ungefär vad hela årsavkastningen var till en början). Preffen är alltså inte värd mer än en fjärdedel av det värde som varje ägare har rätt till vid likvidation av bolaget.

Utvecklar varje punkt lite mer här.
1: Jag kan så klart inte utesluta att det är kört men jag håller ändå det alternativet för mer osannolikt än att bolaget fortsätter verka ett antal år framöver (minst fyra år till vilket är det som behövs för att få tillbaka satsat kapital och lite ränta). Det finns nämligen en inbyggd riskspridning i själva projektportföljen. Vi tänker att ett av Oscars projekt går helt åt skogen. De som tecknat sig hittar ett kryphål från kontrakten och kan dra sig ur, byggkostnaderna skenar samtidigt. Som tur är ligger varje projekt i ett eget bolag med sina egna lån. Moderbolaget äger en del (typ som en kontantinsats) men bankerna äger mest i form av säkerheter på de lån de gett ut. Oscar får givetvis 0% marginal på projektet vilket är dåligt men jag tror inte att de stora bankerna vill behöva få ett antal prestigefulla lägenheter med "milsvid utsikt"på halsen. Då tar man hellre en nedskrivning än tar över dessa. Oscar får ta en nedskrivning på totalen och kanske behövs en nyemission men de går inte omkull. Kanske ställer man till och med in sina utbetalningar till preff-ägarna under tiden som stöket fortgår men då kickar en ränta in om 10% så man vill helst inte göra detta.

Vidare kommer många projekt att färdigställs under året och då kan man stänga affärerna i de olika holdingbolagen. Skulle det finnas ett mindre antal osålda lägenheter kvar så gör bolaget enkelt så att de köper dessa och låter förvalta dem i egen regi så att affären kan stängas. Att hyra ut lägenheter i Stockholms innerstad är trots allt inte en omöjlig sysselsättning även om det inte ger samma kassaflöde som att få total exit. 

Vidare tror inte jag att den prestige som ligger i stadsplaneringen, att låta de nya skyskrapor som medgetts i modern tid väger ganska högt i maktens korridorer. En konkurs skulle inte bara svida för Oscar utan för många, många fler som inte vill att detta sker. 

Åter till projekten. Dessa kan avslutas under året: 
  • 79&PARK (Gärdet) (fem lgh kvar)
  • Norra Tornen (Innovationen slutsålda, 44 st kvar på Helix eget projekt)
  • No 4 och Fabrikören (Nacka Strand) (10 st lgh kvar)
  • BAGERIET (Kvarnholmen) - (slutsålda)
  • Nybrogatan 19 (slutsålda)
Här fås eget kapital och vinster (räknar med marginaler på minst 10%). jag ger mig inte in på att räkna för detaljerat för det finns stora osäkerheter (ex ökade byggkostnader) men de obligationer som förfaller i höst bör kunna betalas ihop med aktieägarnas utdelning.

2: Även om den nedskrivning som nyligen är gjord och marginalerna från ovanstående projekt inte räcker så kan bolaget anskaffa mer kapital. Övriga Fastighetssverige följer all denna dramatik  noggrant och jag tror absolut att det finns många intressenter som skulle vilja ta över/köpa loss eller gå samman med Oscar som är en erkänt skicklig förhandlare i Stockholms tekniska nämndhus. De markanvisningar han skaffat är inget man skämtar bort. Och vi ska inte heller begränsa oss till Sverige. En utländsk aktör som vill in på Stockholms fastighetsmarkand, där denna får mycket för sina högre värderade fiatvalutor än våran "lada-valuta" kan mycket väl se Oscar som en perfekt partner att teama upp med nu när det går knackigt för dem. 

3: Eftersom Oscar själv sålt stora delar av sitt pref-innehav så kan man givetvis spekulera i om detta är pengar han själv behöver för att vara med i en kommande nyemission. Som sagt, skulle det bli en nyemission så skulle detta vara positivt för preffarna då kassan stärks. Under den slagiga handeln har preff-aktien tagit mer stryk än stamaktien vilket jag tycker är väldigt märkligt. Risken bör allt annat lika vara betydligt lägre i preff-aktien. Ändå har båda aktierna rasat cirka 65 % på ett år.

Disclaimer: jag kan ha gått på en stor värdefälla här men äger Oscar pref för en betydande summa. Nästan 10% av hela portföljvärdet. 


6 kommentarer:

  1. Och hur ser du på hållbarheten i deras affärsmodell idag? Har inte den havererat?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för kommentar. Jag ser en affärsmodell som för stunden inte är sund men har inte räknat ut dem helt på sikt. För att parera något har OP breddat utbud mot mindre high-end-segmentet och även kontor. På sikt behöver fler bostäder byggas i Sverige, kanske inte lyxbyggen men schyssta stilrena ochvtrevliga lägenheter kommer det finnas intresse för. Kanske tittar man även mer på hotell och hyressidan? Ett långskott är att man ev blickar utanför Sverige. Man har lyckats sticka ut och är internationellt omskrivna eftersom man använder internationellt erkända arkitekter. Även fast allt ser tufft ut just nu så växer Stockholm och infrastrukturen byggs ut för fullt (t-bana, förbifart mm), allt talar för att mark i Stockholm kommer fortsätta att bebyggas. F ö Intressant att pref drar ca 10% idag! Trodde inte jag hade så många läsare! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är väl att hela försäljningsmodellen som OP och många andra har inte längre fungerar. Kunderna kan, eller vågar, inte längre köpa på ritning. Det måste alltså till mer välkapitaliserade producenter som tar den prisrisk som köparna tidigare tog. Hur sker en sådan omställning och vilken tid tar det?
      Mvh

      Radera
    2. Hej igen, roligt att få igång lite diskussion. Nej, att sälja på ritning är stendött just nu. Det gäller hela boutvecklarbranschen men kanske drabbar OP extra mkt då de fram till nu bara gjort exklusiva bostadsrätter som riktar sig till privatpersoner som har det gott ställt. Samtidigt är det sannolikt så att OP får kunder till sina projekt om de kan låta ngn annan ta risken under tiden. Här behöver en större jätte ge sig in. Eller en samling mindre investerare. Det finns trots allt mycket kapital där ute som ska sysselsättas. På samma sätt som stora Pensionsbolag äger många hyresfastigheter kanske de även kan gå in som garanter i byggskedet och sedan ta en del av kakan i samband med försäljning? Alternativt äga och hyra ut. Marginalerna minskar givetvis rejält men jag tror att någon större, åtminstone i en övergångsperiod, kommer behöver gå in med riskkapital för att ge förtroendet åter. I denna oroligs tid finns det säkert bra förhandlingsutrymme. Jag vet att andra aktörer både jobbar med privata investerare och egna förvaltningsbolag. Man tar lite mindre munsbit och delar risken med fler. Kanske lite spretigt svar men sammantaget tror jag uppfinningsrikedomen är stor och att fina bostäder i Stockholm ändå kommer efterfrågas på sikt.

      Radera
  3. Tråkigt att du föll rakt i värdefällan och dagens ras på ~60% blir med stor sannolikhet en permanent förlust av kapital! Den här utvecklingen i OP var tyvärr mitt huvudscenario. Jag hoppas att du handlar via vanlig depå i så här spekulativa positioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Tack för omtanken. Mina tankar går just nu till Oscar Engelbert, må din nattsömn vara rubbad med tanke på vilken smocka du gav oss pref.ägare ochvde anställlda i byggbolaget idag. I min hastiga analys så ser jag inte uppskjuten utdelning som något dåligt i sig. Rätten finns kvar men signalen som sänds ut har MYCKET dålig bismak och OEs egna försäljning framstår som MYCKET osmaklig. Att offra byggbolaget visar på något sätt att man är knockad. Byggkostnader kommer skena när nya entreprenörer ska ta över pågående byggen. Enda räddningen nu är en riktigtvfer nyemission men jag tror tyvärr inte att den kommer på ett bra tag. Tror de kommer dumpa projekt till höger o väster till vrakpriser. Väldigt många frågor och helt klart en värdefälla! Tyvärr ägd i KF. Minus 5% på en dag svider men är ingen världskatastrof i det långa loppet. Mvh

      Radera