FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

torsdag 31 december 2015

December månad och årssummering

Det är trevligt att summera år i slutet av dem. Tid för eftertanke, viss efterklokhet och framåtblickande. Målen för 2016 får jag återkomma till i ett separat inlägg (måste börja fixa nyårsfestligheterna nu).

En stor bonus med att föra "dagbok" så här på en blogg är att man kan gå tillbaka till sina inlägg och läsa vad man tyckte och tänkte samt följa upp på ett bättre sätt.

En motsvarande summering med mål för detta år gjordes i början på januari och det är lämpligt att börja där med målen insaxade nedan och uppföljande kommentar i kursiv stil.

Målen för 2015 som sattes i slutet av 2014:
 • Sätta en tydlig investeringsstrategi.
  • Delvis uppfyllt, se längre ned i detta inlägg.
 • Spara minst 240 000 kr (och därmed i bästa fall uppnå 1 mkr!).
  • Uppfyllt med råge, facit blev 357 500 kr! se även längre ned.
 • Erhålla utdelningar om minst 20 000 kr
  • Uppfyllt med råge, summan blev ca 37 000 kr! Förvisso minus en del utländsk källskatt som delvis kommer tillbaka. Anledningen till det högre beloppet var den större andelen preferensaktier under året.
 • Få bättre koll på uppföljning, transaktioner och utdelningar.
  • Nja, ej uppfyllt.
 • Helst spöa index (OMXS30 eller OMXSPI, S&P 500 eller något annat motsvarande som kan duga som jämförelseindex).
  • Jämför med index OMXSPI som inkluderar utdelningar (+6,59 % för året) så har jag med knapp möda spöat detta med en knapp procentenhet (+7,4 % för året).
  • Jämfört med OMX30 (-1,21 %) så spöade jag detta rejält men eftersom jag återinvesterar utdelningen är det inte riktigt intressant att jämföra mot.

När det gäller investeringsstrategin som fick delvis uppfyllt så har jag satt upp en bevakningslista i google. Den används relativt frekvent för att hjälpa till att fatta investeringsbeslut. De bolag som jag vill äga som ligger närmast målkursen köps.

Utöver det har jag tänkt om lite kring en tydlig mer mekanisk strategi med regler. Den stora fördelen att vara privatsparare på börsen är ju att kunna agera fritt utan regler som fonder har. Jag kan köpa disponera och fördela mina innehav hur jag vill, jag kan köpa lågt omsatta bolag och jag kan sälja och köpan som jag vill. Varför begränsa sig för mycket? Bevakningslistan och det kontinuerliga tänket som jag gör och delvis dokumenterar här anser jag räcker.

Sparandet har glädjande nog gått över förväntan! Jag summerar insättningarna till otroliga 357 500 kr! Det är betydligt mer än målet som i sig var ganska utmanande men görligt. Skälet till de extra slantarna är en kombination av flera saker. Dels har vi sett över vår budget och verkligen ansträngt oss för att kunna spara minst 30 000 kr/månad. Vi har kunnat göra extrainsättningar då vi hyrt ut huset under stor del av sommarsemestern och själva semestrade billigt i Sverige. Vi har också fått extra kapital från ett styrelseuppdrag som använts till extra sparande. Jag är mycket stolt över vår sparkvot under detta år. Utöver ovanstående finns tjänstepension, premiepension och allmän pension att gotta sig åt längre fram.

Utdelningarna har naturligtvis återinvesterats. Under året har våra 600 Akelius preferensaktier som vi har förhållandevis stor del av portföljvärdet i (ca 190 000 kr) backat under året och ligger nu så lågt att de utdelningar som erhållits (12 000 kr) inte kompenserar för värdeminskningen (om vi skulle få för oss att sälja, vilket vi inte ska på dessa nivåer). Det är inget jag oroar mig över och på sikt, troligen redan nästa år kommer utdelningarna att överstiga värdeminskningen. Inlösen-nivån ligger dessutom högre (375 kr fram till 2019).

SAS Pref har varit ett bättre case, både avseende den höga direktavkastningen på ca 10 % men även värdemässigt (vårt GAV ligger runt 480 kr). Även om risken är högre än Akelius är jag inte orolig för SAS, bolaget har lanserat nya destinationer, renodlat och fått ny luft under vingarna (hehe). Låga oljepriser gynnar dem också.

Det är en skön känsla att konstatera att utdelningarna idag motsvarar ca 1,5 månaders av våra fasta och rörliga utgifter.

Jag hade också en önskan och en målsättning på att bli bättre avseende uppföljning och bokföring av våra innehav mm. Jag läser lite avundsjukt de snygga sammanställningarna som ni bloggkollegor gör och känner att det vore så mycket enklare och lättare att ha allt samlat i en fiffig googledocs-fil med uppdaterade kurser mm. Men det är bara att konstatera att tiden inte räcker till och underordnat hög sparkvot och hyggliga investeringar.

När det gäller just hyggliga investeringar så får jag inse att värdet i början av året var 777 tkr.
Idag är det:  1 192 tkr. Avdraget insättningar kvarstår 834,5 tkr och därmed 7,4 % avkastning under året. Det är godkänt och jag får således behålla jobbet ett år till.

Tack för i år kära läsare, jag blir alltid glad när någon skriver en kommentar och jag är glad över att få vara en del i den motivation och kunskapsspridning som sker här via alla bloggar!

GOTT NYTT ÅR!5 kommentarer:

 1. God fortsättning och grattis till ett gott resultat utifrån ställda mål!
  Funderar på att lägga ut min google spreadsheet som jag sytt ihop på min blogg. Ger ok översikt, om det kan vara av intresse. Sen finns det andra som också ger en bra bild av ekonomiska nyckeltal.

  SvaraRadera
 2. Hej Johan! Tack, vi är mer än nöjda. Det ska bli spännande att sätta nya mål inför 2016! Jag tar mer än gärna del av dina dokument, kan de utgöra en stomme som man kan anpassa för sina egna innehav vore det mer än toppen!

  SvaraRadera
 3. Stort grattis och lycka till under 2016!

  SvaraRadera
 4. Jag funderar faktiskt på att öka mitt innehav lite i pref aktier då det endast står för 5% av min portfölj. 7-8% skulle jag vilja ligga på och tror faktiskt jag kommer öka på i Akelius då det känns som ett kassaskåpssäkert bolag och en Pref aktie jag skulle kunna äga under lång tid.

  Grattis till grymt sparande under 2015!

  Lycka till under 2016!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drömmaren! Tack för dina lyckönskningar. Akelius har nog inga problem med utdelningarna inom överskådlig tid. Stabila hyresintäkter. Det som stör mig är kursresan söderut trots rekordlåg ränta. Vi äger en relativt stor del så vi kommer inte att öka, hade vi haft en mindre del hade det varit perfekt att öka nu på rekordlåg kurs och sänka gav. Lycka till själv med dina investeringsbeslut!

   Radera