FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

tisdag 1 december 2015

Rysspaning - i Fill or Kill-poddens kölvatten

Det är mycket med Ryssland, det kommer man inte ifrån.

I avsnitt 34 av Fill or Kill-podden diskuterades detta på ett bra vis och jag håller med, tycker det känns som att mycket talar för en rysk comeback.

Samarbetet mot IS stärker deras position i geopolitiken och Ukraina verkar vara bortglömt för stunden med allt ljus på Syrien och IS. Att turkarna sköt ner ett plan gör nästan att Rysslands anseende nu ökar och deras roll stärks på den globala arenan medan övriga NATO-medelmar svär tyst över turkarnas heta avtryckarfinger.  

Om någon så mycket viskar att sanktioner ska mildras lär vi få se glädjeskutt. Jag tror också att man under tiden som sanktionerna verkat sett till att trimma och stärka sin ekonomi, skuldsanera med mera som kan ge en extra skjuts när det väl lättar.

Likaså kan olje- och gaslandet i öst bli någon sorts långsiktig vinnare på oljekriget som kan vara på väg att mattas ut (se till exempel Gottodix inlägg i ämnet).

Putin lär också ha sagt att man ska börja ställa om sin ekonomi från att vara så beroende av ovanstående svarta guld, lär återstå att se om detta blir sant.

Det är just detta som är Rysslands "twist", alltid oberäknelig, går inte att lita på men med stor potential om korten spelas ut rätt. En stor del av omgivningen är ju ganska beroende av Rysslands råvaror om man säger som så.

Jag går alltså stick i stäv mot miljonär innan 30 som nyss sålde en ganska stor del av sina rysslandsfonder. Jag tror att mitt PPM-konto ska viktas om till ryssfonder inom kort.

Jag tror att också bolag med stor exponering mot och i Ryssland inte är helt dumma alternativ nu, t.ex:
Nokian Tyres/Reenkat
Carlsberg (även med en twist om uppköp av kända märken)
Black Earth farming (gynnas av satsning på jordbruk)

Vad säger ni om den ryska björnen. Har den gått i ide eller är den på väg att vakna?


2 kommentarer:

 1. Enligt denna investerare (William Browder) så kommer Putin gå under då folket sakta men säkert får det svårare och svårare och protesterna lär komma.

  http://blog.svd.se/sakerhetsradet/2015/03/17/bill-browder-om-kriget-mot-putin/

  Det har visats en intervju (svensk intervjuare tror jag) med honom på någon av de svenska tv kanalerna flera gånger.

  Det finns massor av youtubeclip om man vill veta mer.

  Ryssland (läs Putin) kommer gå under, vilket är min personliga uppfattning också.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym! Tack för ditt inspel. Putin är inte lätt att få grepp om och även jag tycker Ryssarna förtjänar en mer sympatisk ledare. Jag tror mycket av framtiden ligger i hur väl stormakterna samarbetar mot IS och om det leder till mildrande sanktioner. Vi får se helt enkelt!

  SvaraRadera