FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 1 januari 2020

Årssummering 2019

Året som gått
Året som gått har varit ett rekordår för många men inte för oss.
Några minor bland innehaven ihop med ganska stora försäljningar av portföljen för att placera dessa medel utanför börsen är de huvudsakliga skälen.
Uttagen summeras till: -485 tkr
Insättningar över året uppgick till: 106 tkr
Netto: -379 tkr. En ansenlig summa som investeras på en annan plats där de kommer oss till nytta direkt samtidigt som det ger framtida kassaflöde (och förhoppningsvis värdestegring)
En av årets stora besvikelse i portföljen var Oscar Properties preferensaktie. Jag visste att det var strul i bolaget och tveksamma ägaraffärer av Oscar Engelbert himself, ändå trodde jag att det fanns så pass mycket substans i bolaget att någon extern aktör eller samarbetspartner skulle gå in och styra upp haveriet. Så blev det inte, OP lämnades till sitt öde på egen hand och den ena desperata åtgärden efter den andra sattes in, bland annat inställd utdelning och ett utbytesprogram ihop med en nyemission. Med facit i hand så ska man inte underskatta förtroendet för ledningen, är det dåligt så sälj. Vid något tillfälle ökade vi också ganska rejält pga confirmation bias som med facit i hand var otroligt korkat.
Vi valde ändå att fortsatt syna bolaget (skadan var liksom redan ett faktum) och acceptera utbyteserbjudandet även fast det kändes dåligt och snålt men i en ”Loose-loose-situation” får man göra det näst sämsta. Just nu är en del av värdefallet återhämtat då stamaktien stärkts av att finanserna blivit bättre. Återstår att se om stamaktien kan överraska något ytterligare baserat på det som händer i bolaget, försäljning av befintliga eller införskaffande av nya projekt, högre priser på bostäder igen och deras budget-märke Norrterna. Att gasklockan inte längre är deras är tudelat, bra pga minskad risk, synd pga att man går miste om stort prestigeprojekt med potential. Vi är inte på något vis långsiktiga utan eftersträvar att sälja våra stamaktier som vi nu fått.

Årets startade med 2,28 mkr och avslutar det med 230 000 kr mindre:
Avanza kf: 1062
Avanza pf1: 120
Avanza pf2: 141
Aktieinvest isk: 552 (uttag om 225 i år).
Aktieinvest ips: 68
Nordnet: 105 (uttag om 260 under året).
Summa: 2,05 mkr
Ändå skönt att hålla sig över tvåan.

Om man tar hänsyn till insättningarna och uttagen så blir årets resultat hyggligt bra ändå, ca 8 % upp, även om index klår oss rejält. Det bästa hade med facit i hand varit en indexfond
Man får ändå känna sig dubbelt så bra som Mats Qviberg vars Öresund inte fick ihop mer än ca 4% i år...
I sammanhanget kan nämnas att våra övriga pensionsportföljer tuffar på fint.
PPM har stigit över 30% för oss båda i år, den planerbara tjänstepensionen 33% respektive 14%. Här ansamlas miljoner. Om inget extremt inträffar kommande decennier blir det trevliga pensionslösningar för oss båda när vi går i pension om ca 20-25 år (kanske tidigare).
Under 2020 behåller vi ändå en fortsatt medveten hög risk, flera bolag inom med-/biotech finns representerade i portföljen och det är viktiga nyhetsflöde för flera i q1 och h1. Jag ser många triggers, fler än ev minor, återstår att se vilket avtryck det ger på bolagsvärdet. Många händelser har varit av blivit ”sell on news” då många småsparare vill vinstsäkra/ta hem vinst/ sälja efter att kursen hamnat lite över inköpsvärde. För flera av innehaven ser jag mer långsiktigt där vissa kan skapa oerhörda värden om det går hela vägen.
Kan inte låta bli att nämna Hamlet Pharma. Helt otroliga resultat som borde ha fått större spridning än de har fått. Här vill jag bara snabbspola bandet!
Långsiktigt vill vi även svänga över mot mer hållbara gröna bolag, det är nästa megatrend enligt mig, med alla förpliktelser som nu börjar bli ett faktum så måste mycket kapital flyttas till hållbarare alternativ, den vågen vill vi rida på.
Nyspar kommer att bli begränsat nästa år pga vissa återstående utgifter till de alternativa investeringarna.
Gott 2020!

3 kommentarer:

 1. Ja, fällan med confirmation bias är så enkel att falla i. Även om man är fullt medveten om att den finns där. Är det fastigheter du investerat i istället tro, utanför börsen, eller har du gjort en Gynter Mårder?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, c-b är svår att bemästra! Ja, det är inom fastigheter!

   Radera
 2. Hej!
  Jag undrar om du skulle vara intresserad på ett samarbete med oss? Vi är Sveriges mest generösa cashbacksida som betalar 60% mer än de andra.
  Vi jobbar i dagsläget med ett 10-tal mellanstora influencers och letar efter flera.
  Mvh
  Adam

  SvaraRadera