FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 19 mars 2014

Makrotrendspaning - del 1

Ibland måste man lyfta blicken från börslistorna och spana och tänka framåt. Jag tillåter tankarna att vandra fritt och tycka (utan helt underbyggda åsikter, mina högst personliga tankar). Börjar med landet "lagom".

Sverige på politisk nivå - ingen rolig läsning.
Mitt modersland på dekis. Avindustrialisering, ungdomsarbetslöshet och konstant sjunkande tal i PISA-undersökningar bådar inte gott... Lägg till allt fattigare pensionärer som slutligen "avtackas"  på ett underbemannat "vårdhem", bortglömda av nära och kära i ekorrhjulet...Klyftorna och segregationen ökar eftersom vi inte tar ansvar för de invandrare och flyktingar som kommer hit (de bidrar sannolikt kraftigt till både (ungdoms-)arbetslöshet och försämrade studieresultat - kan man skriva det utan att bli stämplad som rasist?), Det är sorgligt och synd om individerna som segregeras. Merparten upplever att det är för tufft att komma in i samhället, man fastnar i sitt område och i en subkultur där det normala är arbetslöshet (i värsta fall kriminalitet) och bidragstagande. Undantag finns såklart och många anstränger sig och kommer in i arbete och finner sin väg. Passar förresten på att tacka McDonalds för allt gott ni gör för landets utsatta ungdomar, mer sånt!

En i allmänhet för generös bidragspolitik (varför har vi t.ex barnbidrag för alla?) i kombination med att det är för svårt och krångligt att starta företag och om man mot förmodan orkar det kan man sedan inte anställa för det är för stora risker med det. Detta bidrar inte till  entreprenörs- och innovationskraften som måste till för att ett land ska utvecklas. Till det höjs nu skatterna till och med av de blå..inte hållbart att höja skatterna om man vill få fart på ett land.

Ok i grunden inte så positiv övergripande inställning till vad våra politiker skapat men hur ser då trendspaningen ut inom olika sektorer?

Jag tror att stora delar av vår produktionsindustri är dömd att fortsätta trenden att minska/spara och slutligen flytta på sig helt. Industrinsektorns sysselsättningsgrad peakade på 60-talet, sedan dess har den stadigt minskat.

Dels är vi inte konkurrenskraftiga vad det gäller löner och läser just i dagens nummer av Ny Teknik att mycket kunskap försvinner med äldre personer som inte tas till vara. Dessutom har nödvändiga automationsinvesteringar uteblivit. Fordonsindustrin kommer stadigt minska och ta slut även fast det kommer dröja. Scania kommer snart helägas av VW och Volvo personvagnar är sedan länge Kinesiskt. Varför skulle de ha sin produktion i ett av världens dyraste länder? Volvo Trucks har det också motigt och många ifrågasätter ledningen av bolaget.

De enda industrierna vi kan fortsätta lita på i ur och skur är basindustrin. Skogen växer och malmen finns det gott om ännu. Gruvindustrin borde kunna fortsätta gå bra om man vårdar spjutspetsteknologi (Sandvik, Atlas Copco). Slutprodukten är jag dock kluven till. Tror t.ex inte att SSAB-förvärvet av Rukki var positivt, för stor kulturkrock och två tröga och olönsamma verksamheter lyfter inte av att gå samman...

Electrolux tillverkar inte längre så mycket i Sverige. Dock är det produkter som vänder sig till slutkonsument = bra.

Läkemedelsindustrin, är inte heller på topp. Astra skär ner forskning i Sverige och satsar på andra billigare länder.

Jordbruket i landet är tyvärr i enlighet med Borgs uttalande dömd att konkurreras ut av billigare mindre djuretiska länders produktion (läs t.ex Danmark/Irland). Något man borde satsa/stimulera är nya produkter. Biogasproduktion borde t.ex öka och utvecklas så slipper vi den dåliga etanolen. Minkfarmar är tydligen det som är mest lönsamt nu.

Konsumtionen bör fortsätta eftersom den stimuleras av låga räntor ett bra tag till. Dessutom har konsumtionsmönstren att man är vad man äger befästs senare decennier, många kommer öka sin belåning för att kunna shoppa rätt saker. Sannolikt ljusa utsikter för HM och andra aktörer inom detaljhandeln.

Dessutom är vi många som lägger mycket av våra egna besparingar och lånade slantar för att renovera upp bostaden. Ser ingen anledning att detta kommer avta inom överskådlig framtid. Grattis Byggmax.

Likaså har vi bostadsbrist (inte så konstigt eftersom det är för dyrt att bygga) men något som måste öka i storstäderna eftersom vår landsbygden avfolkas. Skanska, JM eventuellt NCC och Peab borde kunna hålla hjulen snurrande.

Tjänstesektorn är den bransch som fortsätter öka i Sverige. Inom denna så bör fastighetsförvaltning, bank och försäkring samt handeln må fortsatt gott. Särskilt fastigheter tror jag på. Mer mark kommer inte tillverkas och de som sitter på marken i de attraktiva lägena kommer ha fortsatt uthyrda lokaler. Om man inte lånar bort sig och vårdar sitt bestånd bör de kunna fortsätta leverera värden (därför har jag f ö tecknat mig på Hemfosa-noteringen). När det gäller dagligvaruhandel tror jag mer på ICA än Axfood. Är också lite sugen på Orkla men då pratar vi en norsk aktie så den lämnar vi för stunden. Bankerna Swedbank, SHB, SEB, Nordea.kommer fortsätta skinna oss och må gott länge till hur mycket Borg och Norman än skriker. Försäkringsbranschen kommer också fortsätta vara en lönsam affär (annars höjer man bara premierna). Några svenska försäkringsalternativ känner jag inte till som är börsnoterade men det går lika bra att ta grannländernas, exempelvis Sampo (If), Protector Forsikring och Gjensidige

Tele tror jag inte längre på. För tuff konkurrens inom telekom och likaså på nätsidan. Ericssons Hans Vestberg inger b t w INTE förtroende - bara det att han som handbollsspelare hade rykte om sig att vara en riktigt ful spelare som bl.a resulterade i att han tryckte knytnäven rakt in i en motspelares ena öga på en match så hårt att denne fick ögonskador för livet säger ju en del. Vinnarskalle säger en del, jag säger att han har den där galna/psykotiska i blicken som vittnar om att människan inte är riktigt frisk. Dessutom är han för lik Wikegård för sitt eget bästa...Ok, nu spårade det ut lite men lite humor i all förtvivlan är bra har jag hört!.
  
Vem är vem?

Dags att runda av denna utsvävning (lillkillen ska väckas och matas).
Hoppas jag inte gjorde någon eventuell läsare deprimerad.
Det är inte kört än för landet lagom men vi måste öka innovationskraften och få ordning på utbildningsnivån och sysselsättningen. Jag vill att Sveriges framtid ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att leva i!

Slutsats: Ska du handla aktier på OMX baserat på denna makrospaning (jag friskriver mig från allt ansvar!) så köp trygga stabila bolag inom basindustrin eller inom tjänstesektorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar