FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

måndag 9 juli 2018

Tar in Pandora på nytt

Det är roligt att följa upp äldre innehav. För transparensens skull så var mitt antagande rätt och jag sålde efter kapitalmarknadsdagen, i slutet av februari för ca 620.

Jag tog även in aktien kortsiktigt efter q1 och carnegiesänkningen i slutet av maj till 483 eftersom jag tänkte att det borde komma en uppstuds, vilket det gjorde och jag sålde på 512 några dagar senare.

Lyckade "trades"! Kursen har rasat vidare Nu har smyckestillverkaren fått så mycket pisk av marknaden att jag tycker det är dags igen. Aktien handlas nu på 415 DKK och här tog vi en lite större entry på 100 aktier.

Jag tror att blankningen, som varit mycket lyckad, kommer minska (vilket den ser ut att ha gjort redan) och om inte q2 blir total katastrof bör aktien få studsa upp en bit.

Vad jag kan läsa mig till är det redan inprisat att Kina ska vara mycket sämre än förväntat och att de stora problemen bara börjat. Alla nyckeltal ligger långt under branschens genomsnitt.

Tittar man på hur bolaget presterar så syns ännu inget avvikande jämfört med senaste tre åren, då handlades aktien betydligt högre (som mest runt 1000 dkk).

Synen på bolaget spretar verkligen bland analytikerna. Roade mig med ett sammanställa en del estimat.

Institut/bank
DKK 
Morgan stanley
535 (700) ➡️
Carnegie
400 (700) ⬇️
ABG S Colier
750 (820) ⬆️
Affärsvärlden 
1200 ⬆️
4Traders (14 st analyser) 
638 ➡️

Man kan säga att Carnegie är skickligast just nu. Samtidigt har deras monstersänkning säker blivit lite av en självuppfyllande profetsia då de gick från 700 till 400 på ett bräde...

Något jag går igång på är återköpsprogram som pågår i det tysta, borde vara extremt bra timeing på dessa nivåer! Detta borde märkas längre fram.

Utdelning om drygt 6 % just nu. Inget att haka upp sig på men bolaget har fina kassaflöden, uthållig utdelningsandel och mycket låg skuldsättning.Således behöver man inte vara särskilt orolig för att denna ska minska.   

Deras vallgrav är låg men deras varumärke starkt och deras produktionskedja är solid. Det är nog detta som är så svårt att bedöma. Hur säker deras framtid som världens tredje största smyckestillverkare egentligen är? Smycken lär fortsätta locka, frågan är om det är Pandoras?

Tror på deras "äkta" varor med riktigt guld i Asien. Berlocker kan nog vara på väg ut.

Om ledningen lyckas kan man styra över mot mer premium än halvbudget vilket jag tror är nyckeln för att komma runt med piratkopiering m.m. Guld lockar alltid. Jag tycker ledningen verkar kompetent och medveten om farorna som lurar när man läser transkriptionerna från senaste "confan".

Jag tycker att aktien, förutsatt att inga begravda hundar som inte kommit till marknadens kännedom kommer komma, borde handlas till minst 650 DKK. Det är något under snittet av estimaten ovan (ca 700). Hur kommer jag själv fram till det? Jo, jag kör en "höftvärdering": 

Jag börjar med att anse att p/e borde ligga en bra bit över nuläget men för att ha en mycket god säkerhetsmarginal så sätter jag 13. Detta är långt under branschgenomsnitt (25) och historiska värden  men vi tittar nu på caset med kritiska ögon.

Jag ansätter också en fortsatt hög rörelsemarginal (över 30%, billig tillverkning i Thailand) och en svag ökad omsättning för helheten (dvs inte som historiskt). Detta antagande bygger på att deras berlocker sakta självdör och gradvis ersätts av andra smycken. 

Allt ovan kokar ner till att vinst per aktie bibehålls om ca 50 DKK. 

Jag tar alltså inte någon hänsyn till återköpen som kommer pressa upp vinst per aktie ytterligare procent, det får vara "bonus". 

13*50 ger priset 650 DKK. Det är en fin uppsida med sådan försiktig värdering vilket gör mig hyfsat komfortabel att gå in här även om jag har blankarna mot mig. 

Andra bloggare som skrivit om pandora (de är gjorda före det stora raset).

http://aktieingenjoren.blogspot.com/2017/06/inkop-pandora.html (lång efterföljande givande kommentarstråd)

http://henriksons.blogspot.com/2017/03/analys-pandora-as.html

https://vardeinvesteraren.blogspot.com/2017/03/analys-pandora.html1 kommentar:

  1. Uppföljande kommentar: Blev en lyckad entry eftersom aktien gick upp nära 6% idag. Sannolikt blankade aktier som fann sina rätta ägare igen.

    SvaraRadera