FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

söndag 30 september 2018

Månadsrapport september

Hösten är här och friska vindar blåser förbi där ute. Vindar av olika karaktär blåser även på börsen och denna månad har det varit snålblåst för oss eftersom våra innehav utvecklats negativt överlag. En kombination av mer eller mindre misslyckade kortsiktiga inköp och förhållandevis större innehav som haft det motigt.  
---
Facebook hade ett par dagars återhämtning och såg ut att skaffa fint momentum uppåt men då kom två nyheter som tog emot negativt av marknaden. Dels att Instagram-grundarna lämnade bolaget. Här tolkade man in interna maktkonflikter med Zuckerberg som "facebookifiera" Instagram i större utsträckning, bl.a trycka in mer reklam. Jag tolkat det positivt för resultatet eftersom Instagram varit förhållandevis skonat från sponsrat innehåll och här borde det finnas bra förutsättningar för att skruva upp vinsten en hel del. Grundarna lär varken tillföra bu eller bä och får säkert fina innehållsrika liv utanför Facebook också. Knappast så att folk avslutar sina konton på grund av det. 

Nyhet nr 2 var dock av det allvarligare slaget. Över 50 miljoner konton hade hackats. Facebook hade förvisso upptäckt det hela och åtgärdat intrånget men information har läckt ut. Sen vet jag ärligt talat inte om det är sådan katastrof. Om man delar info på en sida som handlar om att visa upp sig inför andra så kan man ju fundera på om det gör så mycket att det innehållet spridits. Ska tillägga att jag inte är särskilt insatt i exakt vad som stulits och hur det skulle kunna användas på ett negativt sätt. Såg att EU nu utreder om FB brutit mot nyligen införda GDPR och det blir ju ett ypperligt tillfälle för dem att tvåla till en stor aktör och visa var skåpet ska stå för att skrämma resten till ordning och reda. 

Surt sa räven. Sannolikt kommer aktiekursen ta stryk kommande vecka. Vi sålde hälften innan och nu är det dags att syna oss själva. Är det läge att köpa tillbaka billigare eller ska hela rubbet ryka? Jag är faktiskt mycket kluven. Som det ser ut nu håller vi till nästa kvartal åtminstone och ser om Instagram och Whats app gjort något fint med resultatet.
---
Ett annat innehav, Pandora, fick en skjuts uppåt till följd av uppköpsrykten som visade sig vara högst oklara, åtminstone vad vi vet. Kursen stampar runt 400 kr och även här blir det mycket spännande att se nästa rapport hur det verkar. 
---
Spelbolagen har det fortsatt motigt. Det finns ändå mycket hopp om både den svenska spelregleringen och den nya marknaden i USA, återstår att se hur facit faktiskt blir. Kan vi få ett litet trendbrott så kan vi nog få lite förnyat intresse i dessa bolag. Ser särskilt fram emot CTM:s rapport efter de stora insynsförsäljningar som varit. 
---
Nyspar denna månad blev fina 40 200 kr.
---
Utvecklingen på portföljerna blev dock inte lika fina.
Avanza KF: 979
Avanza PF1: 125
Avanza PF2: 114
Nordnet KF: 415
Nordnet AD: 87
Aktieinvest ISK: 648
Áktieinvest IPS: 59

Summa: 2,43 mkr. 3% sämre än i augusti trots insättning av nya fina slantar, nästan 5 % om man exkluderar dessa. Men det är så det är, att mäta månad för månad är egentligen alleles för ofta...

Relaterad bild


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar