FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

söndag 30 mars 2014

5:2 kopplat till budget samt kort om framtidens budget

Budget en är väsentlig för framgångsrikt sparande. Det gäller att hela tiden ifrågasätta sina utgifter och se var man kan göra smarta val.

Inspirerad av alla andra bloggare som lever snålmånad i april gör jag vad jag kan för att bättra på vår sparkvot även om det känns som Davids kamp mot Goliat just nu eftersom vi har många tunga utgifter kopplade till vår bostad.

Hur som, här är några tips som jag delar med mig av:

Vi har börjat köra 5:2. Det är positivt för matkontot eftersom vi äter väldigt sparsamt två dagar i veckan.
Tänker att 5:2 även går att tillämpa ekonomiskt. Att man verkligen anstränger sig att leva snålt två dagar, förslagsvis samma som de med minskat kaloriintag.

Ät ur frysen. Den maten har du redan betalt för och lagren är just nu stora. Risken är annars stor att det längst ner i frysboxen får kastas bort om något år - låt inte detta ske!

Minskade reskostnader genom att U cyklar till jobbet och J tillämpar promenader istället för tunnelbana inom närområdet. Gratis och bra för kroppen (och själen nu när det börjar bli vår!). När man ska åka längre är det bäst att ta bussen eftersom man åker gratis med barnvagn på dessa. Bara att passa på...

På de promenader som J gör vandrar tankarna iväg och en tanke som slog mig är att framtidens budget kommer förändras ganska radikalt när barnen blir äldre. Sannolikt åt det sämre hållet genom:

Ökat matkonto (kommer gå åt mer mat - förvisso stryks blöjor och andra barnspecifika delar men två tonåringar i hushållet kommer öka besöken på ICA helt klart...

Mer bilfärder eftersom man garanterat kommer skjutsa runt på olika aktiviteter där det kan vara svårt att ta sig kommunalt.

Dyrare kläder och prylar, det kommer inte vara lika enkelt att använda urtvättade pyjamasar från släktingar om några år. Likaså kommer samhällets konsumtionshets smitta av sig och sannolikt sitter båda barnen där med en uppsättning smartphone, dator etc.

Reskontot kommer öka. Våra semestrar idag är sparsamma och enkla eftersom det är mest praktiskt. Samtidigt ökar suget efter att göra längre, häftigare resor med barnen, både i Sverige men framförallt utomlands. USA, Asien, Europa. Vi vill ut visa dem världen helt enkelt och det kommer inte vara gratis.

Det här var bara några punkter som kan sporra en nu att ytterligare se till att spara för morgondagen!...

Nu när deklarationen damp ner i brevlådan konstaterade vi båda att ett utträde ur Svenska kyrkan ligger nära till hands för att kompensera framtida ökade utgifter. Det skulle innebära nästan 8000 kr/år, d v s riktigt mycket pengar på lång sikt (tänk att förvalta detta istället med ränta-på-ränta - man har redan nu skänkt bort en mindre förmögenhet!). Visst är kyrkan en viktig del av vårt kulturarv och mycket av historia men man får inte glömma bort att Svenska kyrkan själva sitter på enorma förmögenheter, t.ex är man en av Sveriges största skogsägare (googlade fram nu att Svenska kyrkan har tillgångar på cirka 40 miljarder kronor) så det känns faktiskt ganska omotiverat att vara med och finansiera deras verksamhet, det borde de kunna göra själva. Staten skjuter dessutom till ganska många miljoner varje år för att vårda kulturarvet (d v s byggnaderna) som vi är med och betalar via skattsedeln oavsett medlemsavgift till kyrkan. Tror dessutom att det finns otroligt mycket besparingsåtgärder att göra på kyrkobeståndet i Sverige. Tänk uppvärmningskostnaden för alla våra kyrkor! Om varje kyrka investerade i en bergvärmepump skulle enorma besparingar kunna göras. misstänker att många av deras nuvarande system inte är "top-notch".

Återstår då den samvetstyngda delen att kyrkan gör mycket för utsatta och att ens medlemskap gör nytta på den fronten. Det betvivlar jag inte men det är sannolikt bara en liten del av summan som gör den här välbehövliga nyttan och då kan vi lika gärna ge mer till någon annan organisation (det kan man även göra avdrag för har jag sett :)). Det bör bli en överenskommelse att vi båda ska öka vårt givande till välgörenhetsorganisation om vi väljer att gå vidare med detta (vilket vi sannolikt gör)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar