FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 1 april 2015

Sharing economy

Visst är det fantastiskt att vi börjar ta till vara på varandras resurser?
Blocket/Tradera i all ära (det var liksom steg ett i en utvecklingstrappa att börja sälja begagnade saker) men nu börjar mänskligheten på allvar inse nyttan av att inte behöva köpa allt själv och att vi kan nyttja varandras ägodelar. Och det har blivit en lukrativ marknad för de som insett detta tidigt.

Ta Airbnb som exempel. Vilken tjänst! Jag förstår att alla hotell darrar. Vi nyttjar själva tjänsten och ser till att försöka hyra ut boendet under tiden som vi är bortresta på semester. Eftersom vi bor i ett hyfsat attraktivt läge i Stockholm är det inte svårt att få intressenter. För oss fungerar det väldigt bra även om första uthyrningen inte var någon höjdare men det löste sig. Förutom hyresintäkt får tummen ur och plockar undan och städar ordentligt inför uthyrningen vilket vi annars skulle slarva med (vissa av er vet hur det kan se ut i ett småbarnshem...). Vi kommer sannolikt att generera en årsintäkt i storleksordningen av de ca 50 000 kr som är skattefria (än så länge, beloppsgränsen sänks säkert snart) vilket ju är fantastiskt! Läs mer här.

Bilen kan delas ut på samma vis. Vi kan även åka taxi via über. osv.

I gränslandet till sharing economy finns även tankar i mitt huvud om Shareville som är Nordnets sociala tjänst för placeringar. Här delar många av Nordnets privatsparare med sig om hur de placerar. I sig ett kul initiativ även om jag inte hinner/orkar snöa in på ännu en soccial tjänst. Men nu har Nordnet själva sammanställt "Shareville relax" för dig som vill ta rygg på de mest stabila och lyckosamma placeranas innehav. Togs upp i #Sparpodden 79. Jag gillar verkligen idén. På samma sätt som det är lärorikt att se vilka aktier en framgångsrik fondförvaltare äger i en prisbelönt fond är detta ett bra och intressant sätt att inspireras på. Portföljen(-erna, det finns olika nordiska varianter) ser verkligen lockande ut, blir nästan lite sugen att införskaffa denna/dessa men det blir för många transaktioner och för små innehav.

Tänk om Nordnet kunde skapa en ny (gratis eller väldigt billig) indexfond baserat på dessa innehav? Jag skulle köpa!

2 kommentarer:

  1. Håller med. Det är ett sympatiskt inslag i samtiden. Jag tycker att själva informationsdelningen som på din blogg (eller på Shareville) också är ett bra exempel på sharing economy. Priset på information blir lägre om man delar på kostnaden :)

    SvaraRadera
  2. Bra poäng Gottodix! Du bidrar verkligen med alla dina välskrivna inlägg!

    SvaraRadera