FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

lördag 10 oktober 2015

Översyn budget

Idag tog vi en "micropaus" i småbarnsröjet och checkade av och uppdaterade vårt rättesnöre -

Budgeten!  - Vår livsguide, vår heliga Graal, vår religon, nyckeln till ett valfritt liv.

Efter utsvävningen ovan - Åter till hårda fakta:

Vi har höjt våra löner lite på grund av jobbyte.
Inkomster (efter skatt, ej kyrkoskatt): 66 tkr/mån.

Vi hyr dessutom ut huset för ca 30-50 tkr/år men det är osäkert och får utgöra extrainsättningar eller vardagslyx/större utgifter (exempelvis konst eller elcykel som färska exempel).

Vi får dessutom ca 30 tkr/år i ersättning för styrelsearvode men det går inte till investeringar.

På utgiftssidan har vi nyss bytt villaförsäkring från Vardia till Länsförsäkringar på grund av förtroendebrist. Behandlar man aktieägarna på det vis man gjort, hur hanteras då försäkringstagarna?
Det gjorde att utgiften blev högre men vi sover tryggare om natten.

Totalt har vi fasta utgifter om 12 tkr/mån - ett resultat av en ordentlig översyn samt inte att sticka under stolen otroligt låga bolåneräntor, vi betalar under 1%!

Rörliga har vi sett över och gjort en avstämning mot "facit". Vi har svårt att hålla nere klädkontot främst på grund av nytt jobb för en av oss med behov av finare kläder samt barn som växer och behöver ständigt nya plagg (vi får och köper en hel del begagnat men vissa plagg och skor/stövlar måste inhandlas).

Vi landar de rörliga utgifterna på ca 12 tkr/mån också.

Kvar: 42 tkr. Sparkvot om 64% - Mycket bra! Det gör oss till "Badasses" enligt Utdelningsseglarens definition

Icke att förglömma: till detta tillkommer våra pensionsavsättningar där premiepension och tjänstepensionen faktiskt är "riktiga" pengar. Den allmänna tillkommer men är som sagt betydligt mer osäker (uppskjuten pensionsålder är given innan vi är 65, kanske till och med låsta pengar till 67-70 års ålder för att tvinga kvar folk i arbete?).

Vi sparar sedan till "roliga kontot" om 4 tkr (resor mm).
Det ger en rest för sparande till aktier om 38 tkr.

Summorna varierar givetvis olika månader men vi har nu tagit i hand på att verkligen försöka avsätta 30 tkr/månad till "framtidskontot". Då kan de roliga staplarna i förra inlägget bli verklighet.

Nu ska jag gå ut och njuta av den fina höstdagen vi fått!

5 kommentarer:

 1. Imponerande! Hoppas vi kommer dit ni är om några år när tjejen börjar jobba.
  Angående Länsförsäkringar så blev jag imponerad när de ringde upp och föreslog att vi skulle byta namn till tjejen för då blev det ungdomsförsäkring och billigare. Vilket annat bolag skulle göra så?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt agerande har man igen på i längden även om man inte är billigast! Efter att en väns hus brann ner så ifrågasatte vi hur vi skulle bli bemötta av Vardia och vågade inte ta risken att behöva tjafsa i en sådan stund. Vi blev bestulna på trädgårdsmöbler i somras och då skulle Vardia ha: kvitton, bilder mm för att kunna betala, det kändes som att deras uppgiftvar att slippa betala.

   Håll ut, om ni lär er att leva och dessutom spara en del på en inkomst kommer ni kunna spara grymt mkt när ni får två löner!

   Radera
 2. Om ni ändå måste inhandla "finare" kläder, satsa på brandat och kvalitet. Man kan tycka vad man vill om det, men man tjänar mycket i intryck på att gå in på ett möte med stilrena märkeskläder. Nej, jag pratar inte om att man ska ha stora märken synliga, men för en som är lite klädintresserad syns det direkt på t.ex. slagen och passformen om en kavaj är dyr eller billig. (Samma gäller för skjortor, byxor, tröjor, etc.) Att då komma i billiga kläder som sitter dåligt gör att man börjar i underläge.
  Tar man dessutom hand om kläderna håller de länge, vilket gör att man sparar pengar i längden. T.ex. jag har kvar kläder från när jag jobbade på kontor för 8 år sedan som ser ut som om de är köpta häromdagen. En klassisk garderob, med bra kvalitet, håller alltså oerhört länge om man tar hand om den. :) (= billigt i längden.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fick frugan "farligt" vatten på sin kvarn! :) skämt åsido, bättre att svära en gång (vid inköpet) än varje gång man använder kläderna!

   Radera
  2. Jag har den effekten. ^^ Sambons mor använder fortfarande mina argument kring att "tjäna" pengar när man (hon) handlar på rea. Notera; inte "spara", utan "tjäna". (Sambon brukar bara skaka på huvudet och mumla mantrat "happy wife, happy life" när vi diskuterar vilken terminologi som är mer korrekt.)

   Radera