FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 15 januari 2016

Oljan gör alla gråhåriga

Det svarta guldet har blivit en het potatis och nu är börsen helt plötsligt korrelerad med oljepriset som sjunker djupare och djupare. Peak-oil existerar inte längre eller snarare pumpas reserverna upp och lagras på fat (helt i onödan).

Vad händer? Är det ingen som längre vill ha våra fossila rester?

Knappast. Olja är helt dominant globalt sett.

Vi har något sorts svart krig mellan stater och en kapprustning i vem som kan få ut mest på marknaden. Saudi spelar ett högt spel, började stöddigt med att öppna kranarna för att röka ut skifferoljan i staterna som är ett hot. Under tiden kom ärkefienden Iran in från kylan och helt plötsligt fanns ännu mer olja på den öppna marknaden. Ryssland ökade än mer för att försöka hålla näsan ovan vattenytan, de har ju trots allt sanktioner mot sig. Saudi fick skruva upp ett varv till på kranen och nu börjar det bli svettigt, de andra gör likadant...där är vi nu, oljan forsar från de flesta av jordens inre källor. Vårt broderland Norge sitter brevid och ser på när branschen går på knäna.

Nu såg jag att Saudi hade nämt att de kanske var på väg att börsnotera sitt statligt ägda oljebolag.
Det tror jag är en desperat men snygg bakväg ut, att låta marknaden ta över istället för Opec (som Saudi kontrollerar). http://www.svd.se/varldens-storsta-oljebolag-kan-bli-borsnoterat

Skulle det bli så kan priserna mycket väl dra ordentligt uppåt.
Alla länder vill skruva igen kranen men ingen vill vara först.

Helt klart är att efterfrågan kommer bestå några decennier till (no matter what Kina hittar på, någon annan tar då dess plats).

Konklusion: Priset borde stiga på något-några års sikt, detta är inte hållbart i längden.
Nedsidan kan säkert vara kring 20 dollar men där tror jag hela marknaden kollapsar, då kommer stora negativa effekter på ekonomin i övrigt i form av konkurser, stora varsel, neddragningar och mer tråkigheter som inte gynnar någon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar