FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 8 januari 2016

Spaning och sparmål 2016

Not: Detta skrev jag på flyget hem från julledigheten för några dagar sedan, sen dess har börsen sjunkit ytterligare och i skrivande stund studsat upp igen...precis som vanligt alltså.. :)

Året började skakigt på makrofronten och avslöjar hur snabbt nerverna hamnar utanpå kroppen på mrmarket. Och nog finns det många orosmoln kvar på finanshimlen. Kinas inbromsningshastighet, eurozonens hälsa och sammanhållning (Br-,Gr- eller annat lands skrammel om exit), USA:s räntebana och konjunktur. Oljeexportberoende länders utveckling som Rysslands och Mellanöstern där även politisk instabilitet är en betydande faktor, nu senast Saudi-A och Iran. Dessutom ett Sydamerika som kämpar och där Brasilien har sjunkit djupt ner i träsket  av taskiga politiska beslut med svagt förtroende som följd. 

Valutakriget pågår i tysthet och ingen stormakt vill framstå som förloraren. FED:s beslut om att ändå symboliskt inleda en höjning som sannolikt förstärker dollarn kan lugna ner men att förutspå detta är lika omöjligt som att veta vädret under nästa år. 

Här hemma i Svedala då? Ja, vi har en riksbank som tvekar inför sitt nästa drag, ska den negativa räntan utökas eller törs man fortsätta stå still eller till och med sträva mot noll? Politiken har fullt upp med andra frågor som att nu hindra människor att komma till landet som tillfälligt öppnade sitt hjärta tills situationen blev ohållbar. Det man ändå jobbar med är att införa amorteringskrav för att minska skuldsättningen men subventionen av lån törs ingen strategisk politiker ta i med tång. Hackat och malet med andra ord. 

Bolagen kämpar på sina olika håll och mycket handlar om Kina och dollar. Försvagad efterfrågan men valutaeffekter är en balansgång på slak lina som sannolikt fortsätter under 2016. Det går hyggligt just nu men det räcker ju som bekant inte för att lugna aktiemarknaden som tittar framåt och vill känna sig trygg inför framtiden. 

När man lyssnar på "experterna" är det dags för småbolagen att ta ett steg tillbaka och nu fokusera på cykliska verkstadsbolag. Sandvik nämns ofta, likaså Volvo. Jag tycker konjunkturcykeln är väldigt otydlig och svårtolkad och har varit så många år till följd av alla Riksbankens stimulanser. Det är för mycket brus och nonsenssamband som grumlar hur det egentligen förhåller sig där ute. 

Jag ser ingen skillnad mot 2015 och varför skulle det vara så bara för att vi ändrar en siffra i ett påhittat tidssystem som inte beror av något annat? Människan önskan att dela upp tidsrymden är begriplig men samtidigt fascinerande. 

Nåväl för oss innebär kommande års strategi att ta risk men en behärskad sådan. Ett plusresultat är bra om ens möjligt, givetvis vill vi slå index (inklusive utdelningar). Fokus på konjunkturoberoende bolag med goda kassaflöden och utdelningsmöjligheter. Likaså bolag med tydligt tillväxt som inte är baserad på luft. Det är vår bas.

Bolag som av någon anledning har det tufft i marknaden men med bokförda värden som inte står i relation till kursen kan vara intressanta att titta vidare på. Dock behövs en hel del genomlysning så att det känns bekvämt att vara contrarian. Jag kommer fortsätta som prenumerant på Värdepappret för att få manegen krattad inom detta område då främst min tid men även analyskunskap är begränsad.

Detta kompletteras med mindre positioner i mer vågade småbolag där   verksamheten enligt oss är lovande.

Tillsammans blir det vår egna aktivt förvaltade fond utan fondavgift. 

Då vi inte haft någon rejäl sättning/krasch sen vi på allvar började köpa aktier själva och det nu är några år sen den senaste är det bara att mentalt preparera för att vi lika gärna kan se ordentliga nedgångar under kommande år (eller nästa eller nästa...). 

Går börsen starkt och går över toppen från april så kan det vara läge att samla större kassa och kanske ta hem några vinster där det svider att öka.

Fullt medveten om att tajming är mycket svårt, därför kommer vi inte att stå helt utanför marknaden, antagligen inte heller helt upphöra med inköp.

Under året kommer vi även att ha andra aktuella investeringar vilket innebär att det kan bli svårt att spara lika mycket som under 2015. Vi kommer dock att få ökade kassaflöden av olika anledningar (återkommer till det i kommande inlägg) vilket gör att målsättningen ändå blir lika hög som i år. 

Sparmål: 30 000 kr/månad = 360 000 kr.

Angående utdelningar antar vi 4% på nuvarande värde (jag ser inga stora utdelningsökningar i spåkulan, kanske till och med sänkningar) vilket ger ca 45 000 kr. Denna summa är sannolikt ganska lågt räknad. All utdelning ska återinvesteras, antingen per automatik i vår 

Om börsen håller sig flytande borde vi ha ca 1,5 mkr om ett år. 

Det finns en del låsta placeringar i dåliga strukturerade produkter som kan falla ut till vår nackdel under året. Detta är en rest från det förgångna när vi var lättlurade ekonomikonsumenter (usch, usch). Dessa likvider kommer då utgöra ett extra tillskott till våra aktieinköp. 

Det blir ett väldigt spännande år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar