FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 29 januari 2014

Kan vi motivera oss för inköp i tobaksbolag?

Både Philip Morris och Swedish Match ser köpvärda ut om man tittar rent krasst på bolagens räkenskaper och senaste tidens kursutveckling. Folk kommer sannolik (tyvärr) fortsätta att röka ett antal decennier till (särskilt i tillväxtländerna) även fast det är helt ologiskt. Eller kommer e-ciggen att ta över snabbt? jag tvivlar.

Är det försvarbart att köpa in sig i dessa bolag och få ta del av sannolik värdestegring och utdelning från bolag som ger folk lungcancer? Jag har sett den sjukdomen på nära håll med dödlig utgång och det är allt annat än en önskvärd död.

Samtidigt: Varför inte? Tobaksbolagen kommer fortsätta existera med eller utan vår hjälp och det är upp till varje människa att bestämma över sitt liv. Vill man frivilligt röka upp pengarna och sannolikt dö i förtid så är det väl varje människas egna val? Och var går gränsen? Kan man ha ett oljebolag i portföljen? De bidrar till jordklotets undergång...Om inte, kan man då ha något industribolag överhuvudtaget eftersom alla sådana i dagsläget är beroende av fossila bränslen?

McDonalds? De erbjuder ju folk att bli överviktiga som man också dör i förtid utav.

Märker att inlägget spårar ur lite och blev mer filosofiskt än ekonomiskt men söker på något vis rättfärdiga inköp i bolag som många anser vidriga och smutsiga men det är trots allt inte en knarkkartell vi diskuterar...

Vad är din syn? Hur resonerar du?

2 kommentarer:

  1. Jag tror alla drar gränsen lite olika och beroende på vad man har för erfarenheter. Någon som kommer från krigsdrabbade områden kanske aldrig skulle kunna tänka sig köpa aktier i vapenindustrin, likaså någon som har sett effekterna av rökning inte skulle köpa tobaksbolag.

    Vi investerar i oljebolag och i snabbmat men drog gränsen vid tobak. Men man kan fundera på vilket som är bättre. Tror så länge man kan motivera sina investseringar för sig själv så är det bara att köra.

    /XO

    SvaraRadera
  2. Tack för din input. Det är verkligen svårt och jag tror att det skulle kännas ganska obekvämt att berätta för utomstående att man investerat i tobaksbolag. Men vi har båda två en ganska liberal syn där vi lämnar mycket till individen att avgöra själv. Jag tror inte att någon idag är ovetandes att tobak är skadligt för hälsan. Har hört talas om en fond (vice fund) som BARA investerar i dåligheter som tobak, spel, alkohol, olja och vapen...

    SvaraRadera