FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

fredag 10 januari 2014

Lite om oss

Lite om oss: En familj om 2 vuxna och 2 små barn i småbarnskaos!
Bor i Stockholm.
Utbildade civilingenjörer båda två med ganska krävande heltidsjobb vilket inte varit lätt att få ihop med familjelivet. Det har varit många diskussioner kring middagsbordet om vad som är rätt väg att gå här i livet eftersom det inte har kännts rätt att springa så fort i ekorrhjulet, särskilt inte efter att vi bildat familj. Upprinnelsen till vårt sparande togs i ett familjesamtal (rekommenderar er att ha sådana!) där vi konstaterade att situationen är ohållbar och att vi måste tänka annorlunda och "framtidssäkra" vårt liv på ett smart sätt.

Utöver det har båda ändrat på sin befattning/yrkesroll på ett sätt som underlättat vardagspusslet.

Eftersom vi vill vara anonyma här på bloggen så kommer vi inte skriva särskilt mycket mer.
Vi bor bra och äger vårt boende och är dessutom förhållandevis lågt belånade (ca 30% av marknadsvärdet) eftersom en av oss hängt med i Stockholm osannolika bostadsmarknad länge. Vi håller boendet avskiljt från övrig ekonomi eftersom vi sannolikt kommer ha dessa pengar fastspikade för överskådlig framtid.

Vi leker med tanken ibland att "casha in" och flytta från storstan. Då skulle vi vara en bra bit på vägen mot vårt mål men det är inte så enkelt för oss att göra eftersom vi trivs bra. En av oss är inflyttad och har lite lättare för att tänka tanken då och då men vi är inte där utan här och får därför betrakta värdet i boendet för vad det är, ett trevligt tak över huvudet.

Vi har ganska god ekonomi, båda har helt ok lön och är medvetna och affärsdrivna. Vi har nog alltid haft investeringar igång (även innan vi träffades) men strategin och målsättningen har inte varit genomtänkt. Därför har vi varit ett fint "byte" för rådgivare (dvs säljare) som sålt på oss flera strukturerade produkter (aktieindexobligationer). Något vi i och för sig är glada över eftersom vi parerade finanskrisen under 2008 på ett bra sätt genom att äga kapitalskyddade placeringar under den tiden. Innan fanns stor del av våra pengar i storbankens egna fonder (överraskande nog rekommenderade av storbankens "rådgivare") som hade dykt ner med resten.

På samma sätt har vi inte heller tagit del av uppgången de senaste åren så det kanske går på ett ut. Vi har i alla fall inte förlorat några pengar och det är väl grundregeln nummer ett för den som vill bli rik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar