FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

onsdag 8 oktober 2014

Köplägen på flera håll...tankar kring detta

Konstaterar att jag bränt torrt krut för tidigt.
Nedgången är visst lite påtagligare denna gång och egentligen är det inte konstigt att vi får en lite större sättning på börsen med tanke på all oro i världen samt tråkig makrostatistik (ex Tyskland).

De bolag som nu åkt ner en del och som känns intressanta att öka i är enligt mig:

Bonheur
HM
Industrivärden
Mekonomen
Mr Green
Protector
Tesco
Vardia

Telia (ny)
Ratos (nygammal)

Bonheur har mycket osäkerhet inbyggt i riggarna. Känner mig även osäker på dess verksamhet och värden, lite utelämnad nu utan Lundaluppen! :(. Andra bolag i branchen är rejält nedtryckta som Seadrill och Awilco. Det kan nog vara svajigt ett tag till. Avvaktar tillsvidare.

HM: Ett kvalitetsbolag som jag tror på långsiktigt och skulle vilja öka i. Frågan är om det är på rätt nivå eller om vi ska ner mer. En upprekyl idag till följd av gårdagens kganska kraftiga ras. Ev köper jag en mindre post nu och ökar mer om vi sjunker ytterligare.

Industrivärden. Osäker på dess industriinnehav och om konjunkturen nu är så pass svag för dem. Volvo och Sandvik har ju inte rosat marknaden. Däremot går ICA strålande men det syns inte så mycket i kursen. Dock är det en stabil utdelare och ska absolut bevaka kursen f r o m nu.

Mekonomen. Har redan ökat i två omgångar, för tidigt med facit i hand. är nu ett förhållandevis stort innehav och är av den orsaken lite kluven. Samtidigt ligger kursen på, enligt mig, riktigt attraktiva nivåer nu. Följer med spänning hur det utvecklar sig.

Mr Green. Samma sak som för Mekonomen. Kursen är nerpressad men innehavet och risknivån tillräcklig. Avvaktar.

Protector, Här är jag verkligen sugen att öka. Bolaget har fått väldigt mycket stryk senaste tiden utan anledning vad jag kan se. Känns som man kan köpa med 5 NOK:s rabatt mot förra veckan!

Tesco: Har stabiliserat sig något och nya kunniga namn är inplockade i styrelsen. Ny VD som får en del att bita i. Osäkerheten ligger i om det finns mer skit undangömt som ännu inte kommit fram. Annars är jag sugen att öka innehavet något här med.

Vardia. Samma som för Protector. Kursen oerhört pressad nu. Antingen har info om försäljning läckt ut eller så har den dragits med i den allmänna pessimismen. Har redan ganska stort innehav så fegar nog och lägger hellre pengarna på Protector där man får utdelning och konstaterad vinst.

Telia och Ratos ligger nog på attraktiva nivåer de med men är lite skeptisk till båda bolagens verksamheter medan direktavkastningen är strålande för båda just nu förutsatt att den inte sänks (över 6%).

2 kommentarer:

 1. Castellum är på väg mot attraktiva nivåer, Industrivärden har fortfarande en stor potentiell nedsida. Nåt känns fel med Mekonomen, kursen pressas utan att en vanlig småsparare kan förstå hela bilden. Bonheur har det bäst direktavkastningen, utdelningen kommer inte att sänkas då de sitter på en rejäl kassa. Ratos är frågan om man kommer kunna få så mycket billigare framöver. Telia vill man ju gå in i så lågt som möjligt då kursen är helt förutsebar. Tesco har jag bara erfarenhet av som konsument då jag har bott i england, men konkurrensen är betydligt större i andra länder, dåligt utdelning. HM håller jag mig ifrån då även de kan drabbas av ett sänke framöver och dagens kurs är ju fortfarande väldigt hög. Vardia lotto, kan gå hur som helst.

  Förresten angående det sista du skrev. Telias styrelse har ju nu styrelsebeslut på att 3 kr ska utgöra standard och minimum till aktieägarna, finns ju på deras hemsida, S.Campell har lovat att 3 kr hos Ratos inte är hotade i vår.

  Summa summarum, jag röstar på att du ska intresserad dig för Ratos då Telia inte riktigt är i botten där man vill kliva in. Nummer 2 röstar jag på mekonomen om kursen stabiliserar sig.

  Jag har ingen djupare kunskap, jag fick bara lust att skriva hur jag tänker nu i samma situation :O) /mvh Henke

  SvaraRadera
 2. Tack för din utförliga och kloka kommentar Henke!

  Ang Castellum: Tycker det finns flera bolag inom fastighet som är intressant nu med den låga räntan. Atrium Ljungberg o Kungsleden är också intressanta tycker jag. Angående Mekonomen så såg jag att VD just köpt 1000 aktier till på den här låga nivån. Hoppas att de dras med i negativ marknad, tror det finns bra uppsida på sikt och under tiden en riktigt fin direktavkastning.

  Industrivärden är svårbedömt till följd av Volvo och Sandvik som inte verkar se någon botten. Ska bli mycket intressant att höra bolagens rapporter.

  Ratos ja. En aktie jag ägt och sålt (med vinst). Ska jag plocka in den igen? Det jag tycker är osäkert med Ratos (och anledningen till att jag sålde) är hur deras innehav ska värderas och hur flygfärdiga dessa är. Lite högt och lågt. Men för den tålmodige finns även här (som i Telia) fin-fin direktavkastning och det är nog den man främst ska fokusera på närmsta åren med lågräntescenario en bra stund till.

  Tesco tyckte jag blev köpvärd efter rasen då jag tror att bolaget har möjlighet att repa sig även om det kan ta tid. Man säljer trots allt ruskigt mycket mat och har betydande fastighetsvärden som inte värderas in i nuvarande kurs.

  Tack för alla tips som sagt, vi får se vad det blir, avvaktar fortsatt turbulens tror jag!

  SvaraRadera