FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

lördag 24 maj 2014

Tribona, VD äger noll aktier(!)

Eftersom jag nosat upp Tribona som ett intressant bolag har jag ägnat lite tid åt att finna mer info om bolaget.

Vi börjar med det som talar mot investering:
Man är förhållandevis små om man jämför med andra bjässar på marknaden, däremot väldigt nischade och logistikfastigheter finns det ju inte så många av eftersom de måste ligga på rätt plats.
Man är beroende av ICA som är största hyresgästen.

Belåningsgraden är förhållandevis hög på ca 64% (långsiktigt mål är 60%) och om nya regler kring räntekostnadsavdrag (sannolikt förslag om max 25% i framtiden) blir verklighet så är det såklart inte positivt för något fastighetsbolag, särskilt inte de som har förhållandevis hög belåning.

VD, Per Johansson, äger noll aktier. Det inger inte förtroende. Hans högra och vänstra hand, fastighetschef (Christian Berglund) och ekonomichef (Tommy Åstrand) äger förvisso ca 10 000 aktier var men kommer inte att teckna sig i NE utan har sålt sina teckninsrätter. Skälet ska vara "privatekonomiska". Det känns tamt att VD inte själv vågar sätta sina egna pengar i hans egna bolag som han leder. Likaså ser jag att styrelsens ordförande, Mats-Olof Ljungqvist, inte heller äger några aktier. Gör då dessa personer sitt bästa för att driva företaget framåt?

Hur resonerar ni andra där? Jag har faktiskt inte gjort någon grundlig research på mina andra bolag, har nästan förutsatt att ledningen (och styrelseordförande) är delägare i bolagen men så är det kanske inte...

På plussidan då?
Tribona känns som en doldis som i och med sitt byte från Oslobörsen till MidCap i Stockholm inte riktigt fått ögonen på sig ännu. Jag har funnit väldigt få analyser av storbanker. Det i kombination med att Klövern nu äger 29,8% av aktierna är ett kvitto i sig på att det finns kvalitet i bolaget.

Aktien handlas till substansrabatt.

Logistikfastigheter behövs för att handeln ska fungera och den ökande e-handeln torde vara positiv för Tribona.

Innehaven är väl utspridda i Sverige och Danmark. Långa hyreskontrakt (snitt på 6 år) som ger stabila kassaflöden. Vakansgraderna är låga även om man i dagsläget har vakanser i Växjö och Umeå. En utflyttning är även på gång under året i Köpenhamn. Vakansgraden är nu ca 90 % nu men brukar ligga högre, runt 95%. VD är optimistisk avseende uthyrning av dess och "hoppas kunna presentera nya hyreskontrakt inom kort".

Har lyssnat igenom Q1:ans conference call. NE motiveras med att förverkliga möjligheter för affärer (och bekräftar att flera upplägg finns som kräver snabb hantering - "off-market" och ensamma i processen).

NE känns för min egen del positiv eftersom den triggar händelser i bolaget.
Förutom ovanstående bekräftelse på att det finns förvärstankar redan nu så är den stora jokern/kryddan att Klövern ligger så pass tungt i bolaget. Även fast bud inte kommer nu så kan man via NE skaffa sig ännu mer aktier till ett bra pris (man har fått dispens från budplikten). Ett  framtida uppköp/förvärv av bolaget är inte alls omöjligt.

Frågan nu är om man ska köpa innan NE eftersom utspädningen om 25% såklart blir kännbar, samtidigt har kursen fallit tillbaka redan från tidigare i år och det är inte alls omöjligt att det kan komma "big-news" i samband med att de nya aktierna är en realitet.



 

1 kommentar:

  1. Jag personligen tar det som ett mycket dåligt tecken att VD och styrelsordförande inte äger några aktier i Tribona.

    Jag är också prenumerant på Stockpicker Newsletter och de har länge haft Tribona som sektorvalet, men de har för en tid sedan gett upp om Tribona.

    SvaraRadera