FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

torsdag 22 maj 2014

Vi har det jä*ligt bra, kan vi få det ännu bättre med ett lån?

Med mycket ödmjukhet konstaterar jag att vår belåningsgrad på vårt hus är ca 35% även fast det nyss har byggts till och ligger på ett bra läge i Stockholm. Vi har då räknat förhållandevis lågt på marknadsvärdet!

Hur fasen är det möjligt?

Jo, vi har ridit på vågen av Stockholms bostadsmarknad länge och successivt bytt upp oss från varsin etta med rejäla vinster, sammanbott billigt i en tvåa som också steg i pris under tiden vi bodde där och har sedan köpt detta hus för några år sedan. Det är nästan så att man skäms inför en del av våra småbarnsvänner som trängs i trånga lägenheter utan hiss i samma område.

Vissa envisas att kalla Stockholms bomarknad för luftslott, för oss har den gett oss ett drömboende nära stan i hus. Oavsett hur priserna utvecklas så kommer vi köpa och sälja i samma marknad och sannolikt byta upp oss även nästa gång även fast summorna är "horribla" för en utomsocknes som jag som inte kan låta bli att jämföra med resten av Sverige och vad man kan få för motsvarande belopp.

Däremot ser vi inte huset som en ren tillgång eftersom pengarna är inlåsta och vi kommer sannolikt köpa något i samma prisklass nästa gång också om vi inte gör något riktigt radikalt och lämnar storstan och "cashar hem" och placerar överskottet i utdelningsaktier. Där är vi inte idag, vår livssituation gör att huset passar oss perfekt nu. Nära till jobb, trevliga grannar med barn i samma ålder och vänner i närheten.

Vi är nog dessutom inte mentalt redo för en flytt nu när vi kämpat så mycket med huset och vår tillbyggnad, så vi kommer bo här och njuta av det ett antal år.

Vi har förhandlat oss till väldigt bra lånevillkor, under 2% i rörlig ränta. Vi har ställt banker mot varandra och visat på vilka solida kunder vi är som inte drar sig för att byta till de som ger oss bäst villkor.

En tanke som smugit sig på är att vi borde nytta värdet i fastigheten och belåna huset mer för att få mer hävstång på investeringarna. Åtminstone upp till taxeringsvärdet. Varningsklockor ringer parallellt med möjligheternas lockelser...hur fel kan det gå? Vi har med oss att låg belåning är eftersträvansvärt och kan idag spara ihop förhållandevis mycket pengar eftersom våra ränteutgifter är så låga. Samtidigt känns det inte omöjligt att finna investeringar som avkastar betydligt mer än 2% idag. En preferensaktie som Akelius till exempel skulle ge oss flera procent upp på årsbasis...Med nuvarande sjukt höga ränteavdrag i förhållande till dagens låga räntenivåer är det egentligen vansinnigt att inte låna (personligen är jag emot ränteavdraget men eftersom det nu finns så varför inte nyttja det).

Hur skulle ni ha gjort? Hur stor risk törs man ta? Att låna två miljoner till skulle vi lätt kunna göra utan att banken tjafsar. De som blir riktigt rika jobbar ju friskt med belåning för att bli ännu rikare, borde vi göra det också nu när vi har möjligheten?

Ser fram mot era tankar kring ämnet och belåning på bra villkor till en rimlig risk/avkastningsnivå.

EDIT 2014-05-27: Efter att ha tänkt några varv till har vi kommit fram till att detta är för spekulativt och att girigheten ofta har ett högt pris. Vi njuter vidare av att ha låg månadskostnad och satsar på att spara överskottet istället. Dessutom fanns inte pantbrev i någon större utsträckning från förra ägaren så då försvinner mycket av den eventuella vinsten i att upprätta nya sådana. Då behöver uppsidan vara större och den ser inte vi på dagens börs. /Fam oberoende

3 kommentarer:

  1. Hej,

    Är själv av uppfattningen att jag inte skulle ägna ens en tanke åt belåning under rådande värdering på börsen. Skulle absolut kunna tänka mig en liten belåning under en rejäl utblåsning av kurserna på diverse kvalitativa bolag som en hävstång.

    Det är bl.a. en av många fördelar med en urstark balansräkning.

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar GrazingLady! Ja, värderingen är hög och att gå in på börsen okontrollerat nu känns väldigt riskabelt. Det jag går och funderar kring är säkrare placeringar som en preferensaktie eller kanske till och med ett bankkonto med hög ränta. Om vi överhuvudtaget kommer belåna kåken mer så ska placeringen vara lågrisk med betoning på lågrisk. Några få procent på 2mkr blir ganska mycket pengar det med. Eller så lever vi gott och njuter av att vi har en så pass stark balansräkning att vi kan spara reda pengar varje månad utan minsta krångel.

    SvaraRadera
  3. Har ni 35% belåning så borde ni nog dra nytta av det, ja. Det behöver ju inte vara allt eller inget - det finns ju mellanting till att göra ingenting eller belåna upp till taxeringsvärdet. Ni kanske kan gå från 35% till 45% belåning? Då kommer ni fortfarande sova tryggt. Köpa en korg av preferensaktier istället för enbart Akelius för att sprida riskerna? Använda pengarna ni tjänar (räntenettot) till att amortera tillbaka ner till 35% belåning? Och så vidare. Som sagt, det behöver ju inte vara allt eller inget.

    SvaraRadera