FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

torsdag 4 september 2014

Akelius preferensaktie, nyemission

Är lockad att som Akeliussparkund med företrädesrätt att erhålla nya aktier till priset 320 kr som är 10 kr lägre än lägsta inlösenkurs. Direktavkastning på över 6 %. I dagens börsklimat känns detta lockande. Sannolikt tänker fler som jag och ett sug bör uppstå efter att dessa aktier introducerats. Kursen har ju varit uppe i över 350 kr. Vi har nämligen ca 150 000 kr sparade på bankkonto idag till knappa 2 % ränta, varför inte istället få 6 % i årlig utdelning? Pengarna är en typ av buffertspar. Visserligen blir pengarna lite mer otillgängliga i en preferensaktie än på ett bankkonto men det känns ganska osannolikt att aktien skulle handlas lägre än detta inköpspris med tanke på att lägsta inlösenkursen är en tia högre.

Tycker alltså att risk-reward är riktigt bra i detta sammanhang. En bankränta i paritet med detta lär inte ske de närmaste åren. Att fastighetsbolaget skulle konka är otänkbart.

Har jag missat något???

2 kommentarer:

  1. Ja, det var otänkbart att Lehmann Brothers skulle konka också.

    SvaraRadera
  2. Det är inte bankverksamheten inom Akelius som preferensaktierna används till utan fastighetsbeståndet (förädling och förvärv).
    Det inbyggda värdet på fastigheterna gör att detta scenario är mycket osannolikt.

    En rejäl börsoro i kombination med lanseringen av preffen kan ge en prissättning på aktien under 320 kr men då vi kan äga denna länge så ser jag inte heller detta som något problem.

    SvaraRadera